Niet geschoten

paljasDe trouwe lezers zullen inmiddels gemerkt hebben dat ik het onderschrift van Prietpraat inmiddels veranderd heb in “Officieel orgaan van de Paljas Vereniging Enkhuizen” (i.o.)

De doelstelling van de vereniging is vrij algemeen. Het bevorderen van een discussie over politieke onderwerpen. Aan de middelen die de vereniging wil gebruiken moet gedacht worden aan het organiseren van een politiek café, het onderhouden van een weblog en “last but not least”  deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat laatste was een vrij moeilijke beslissing, omdat de vereniging zichzelf een behoorlijke beperking heeft opgelegd bij deelname aan die verkiezingen. Namelijk door zich na verkiezing te beperken tot het  controleren van het bestuur en tegelijkertijd af te zien van deelname aan dat bestuur. Om de simpele reden dat iets controleren waar jezelf deel van uitmaakt zelden tot goede resultaten leidt.

Een op het eerste gezicht misschien moeilijk concept en tamelijk uniek in Nederland bij mijn weten.

Maar waarom zou Enkhuizen, nadat zij zich ooit als eerste in Nederland voor de Prins verklaarde, niet als eerste het Paljas concept omarmen.

Notabelen, of het nu doctoren, advocaten of politici zijn vinden zichzelf zo bijzonder, dat zij de controle op hun handel en wandel het liefst in handen geven van begripvolle soortgenoten en de ervaring leert dat daarbij het nodige mis gaat.

Paljas breekt met die traditie door de kiezer in staat te stellen om te kiezen voor een bestuurder, dan wel voor een controleur.

Omdat een verkiezingsuitslag moeilijk te voorspellen is en het uiteraard niet de bedoeling is dat er meer controleurs dan bestuurders komen, beperkt de PVE zich bij de verkiezingen tot drie kandidaten.

Hoeveel ervan verkozen worden is irrelevant. Zijn de kiezers tevreden over hun bestuurders, dan zal er geen paljas worden gekozen.

Is het omgekeerde het geval, dan worden er hoogstens 3 gekozen en dat zou een waarschuwing moeten zijn voor de gekozen bestuurders.

Kortom een volkomen nieuwe manier om politiek te bedrijven. Of het zal aanslaan (of zal worden begrepen) zal de tijd leren, maar niet geschoten is altijd mis.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: