Doormodderen.

paljasOverigens zat de nieuwe oppositie (VVD/D’66, NE en CDA) er gisteravond behoorlijk timide bij. Klaarblijkelijk was het doorgedrongen, dat het blufpoker dat men had gemeend te moeten spelen, toch niet het succes had opgeleverd dat men had gehoopt.

Men had gegokt en verloren.

Tot een discussie kwam het dan ook nauwelijks. Voor een deel zal dat te maken hebben gehad met het wollige taalgebruik van de informateur die krampachtig zijn best deed kool en geit te sparen.

Voor een ander deel zal het te maken hebben gehad met de voorbereidingstijd die de betrokkenen gegund was. Men had niet veel meer dan één dag de tijd om zicht te bezinnen op de inhoud van het werkstukje.

En tot slot, de nieuwe oppositie had jarenlang (om in voetbaltermen te spreken) het spel niet hoeven maken en rustig achter over kunnen leunen. Per vergadering een paar zinnen slechts om te verklaren dat men het volledig eens was met het college. Nu moest men zelf aan de bak en uitleggen waarom men het ergens niet mee eens was en dat leer je niet van de een op andere dag.

Maar dat verandert misschien als de nu demissionair zijnde wethouders zijn vervangen en na een korte rustpauze weer plaats kunnen nemen in de Raad.

Het zou me niet verbazen als na het zomer reces een aantal raadsleden zullen terugtreden, zodat hun voorlieden weer tot de raad kunnen toetreden en even vol op het orgel kunnen gaan in aanloop voor de verkiezingen in 2014.

Daarom heb ik zomaar het gevoel, dat de oplossing waar de formateur nu aan werkt, interim  bestuurders van buiten de stad, niet tot het gewenste resultaat (rust in de tent) gaat leiden en het gekibbel opnieuw zal oplaaien.

Dat zal alleen maar lukken als een paar lokale paljassen, die zich doelbewust onthouden van het spelen van de machtsspelletjes waaraan de lokale politici zo’n genoegen aan beleven, zich verkiesbaar stellen en verkozen worden.

Tot die tijd modderen we gewoon nog even door.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: