Oplossen

RaadOp dinsdagavond is er dus een ingelaste gemeenteraadsvergadering over het rapport dat informateur Keur zal uitbrengen over de situatie die ontstaan is nadat de college zichzelf demissionair heeft verklaard.

Ik heb me een beetje boos overgemaakt over dit volstrekt onverantwoorde optreden van het college, dat de Enkhuizer burgers in 2013 zomaar meer dan € 200.000,- kan gaan kosten aan wachtgeld, omdat de wethouders zich gekwetst voelen in hun zitvlees.

Anders kan ik het niet noemen. Het gegeven dat de coalitiepartijen het vertrouwen in college uitspreken, maar wel hun steun intrekken, is natuurlijk een argument van lik m’n vestje.

Op dat punt had de voorzitter van de Raad moeten ingrijpen en de betrokkenen wijzen op hun puberaal gedrag. Zolang een meerderheid van de Raad haar vertrouwen in het college niet opzegt, bestaat er voor een college geen enkele reden om hun functie ter beschikking te stellen.

Maar de oppositie reageerde minstens even ondoordacht op de situatie die was ontstaan. Door zonder deugdelijk analyse reeds  de volgens dag een informateur te benoemen.

Het optreden van de coalitiepartijen was een duidelijke provocatie, de oppositie liet zich maar al te graag provoceren vanwege het vooruitzicht dat er baantjes te verdelen waren.

Want wat politici (van welke richting dan ook) ook mogen beweren, het gaat hun vrijwel altijd om de baantjes en zelden om het beleid. Alle politici hebben met elkaar gemeen, dat ze er ten diepste van overtuigd zijn, dat het met het beleid wel goed zal komen, zolang ZIJ maar aan de knoppen mogen draaien.

Dat blijkt ondermeer ook uit reacties van Bokhove en Fijma. Twee ex-raadsleden die met kop en schouder boven de rest uitstaken, maar zich inmiddels met (in intellectueel opzicht) bevredigender werk bezig houden.

Beide denken dat door een nieuw college de bestaande situatie zich zal verbeteren. Ik help het ze hopen, maar geloof er niets van. Daar kan in mijn ogen pas sprake van zijn als de kiezer heeft gesproken en de nieuwe machtsverhoudingen heeft vastgelegd.

Als er dinsdagavond een nieuw college komt, dan is dat het resultaat van puberaal gedrag van de coalitie, waarvoor de rekening (in de vorm van wachtgeld) bij de Enkhuizer burger wordt neergelegd.

Blijft alles bij het oude, dan blijft er een wethouder in functie die allang weggestuurd had moeten worden, omdat hij budgetrecht van de Raad aan zijn laars lapte.

Ik ben benieuwd hoe ze dat dinsdagavond gaan oplossen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

8 gedachten over “Oplossen”

 1. Pim je gebruikt het woord oplossen. Helaas is het voor de burger in Enkhuizen niet meer te volgen. Daarom is het jammer dat jou blog door weinig burgers gelezen word.

  Like

  1. Geen idee met welke “oplossing” ze zullen komen, maar de radiostilte die men in acht heeft genomen evenaart die van de Rutte/Samson combinatie en weten allemaal wat voor geweldige start die gemaakt heeft.

   Like

 2. De kiezer had zich daarover uitgesproken en gaf de drie wethouders GEEN meerderheid meer. Wel eens dat intrekken steun puberaal en onverwachts was (althans voor mij).

  Like

  1. Het huidige college heeft bij het aantreden het vertrouwen gekregen van een meerderheid van de Raad. Zolang dat vertrouwen niet formeel wordt opgezegd, mag het college er van uitgaan dat zij dat vertrouwen nog heeft.

   Dat het college de stekker uit zichzelf heeft getrokken was, net als bij mevrouw Sap een gênante vertoning. Een geslaagde poging tot zelfcastratie, dat dan weer wel, maar daar kun je als oppositie ook redelijk ingetogen op reageren.

   Daarmee bedoel ik, dat niemand je dwingt om de castraten en bloc te vervangen. Wat je uiteraard wel moet doen als je ontdekt dat een van de wethouders zijn gat afveegt met het budgetrecht, maar vreemd genoeg zegt men dan (en om die reden) het vertrouwen weer niet op.

   Je kunt gewoon voor een verbouwing van de Drommedaris stemmen en tegelijkertijd (om bovengenoemde reden) het vertrouwen in de wethouder opzeggen.

   Twee geheel verschillende zaken. Het feit dat de nieuw te vormen coalitie (nog voor dat ze vorm heeft gekregen) dit soort zaken door elkaar haalt wekt bij mij weinig vertrouwen voor de toekomst.

   Like

    1. Dat het hele college gelijktijdig aftreed is een logisch gevolg van collegiaal bestuur en niet een kwestie van elkaar vasthouden, maar het gebeurd zelden dat vervolgens een heel college wordt vervangen. Maar we zullen dinsdag zien waar de informateur mee komt.

     Like

     1. Ik heb het over de eerste opmerking in de media waarbij volgens mij een partij zei dat zij alleen met de andere twee partijen aan gesprekken wilde meedoen. De andere twee dachten daar iets genuanceerder over omdat zij begrepen dat het dan net lijkt alsof je elkaar vasthoudt.

      Like

   1. En laten we wel wezen, dat is al jaren lang zo. Ik neem aan dat de informateur gevraagd heeft naar al dan niet individueel wethouderschap voortzetten.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: