Einde traditie

baas_thumb.jpgToch is het niet allemaal onzin wat burgemeester Baas beweert in het persbericht dat ik eerder al publiceerde. Zo zegt hij bijvoorbeeld.

“De wethouder voert op dit moment een besluit van de raad uit. Een besluit dat in meerderheid is genomen en waar ook ieder raadslid zich aan dient te conformeren.”

Alleen jammer dat hij zich dit soort dingen altijd op de verkeerde momenten herinnerd. Om te beginnen wijst niets in het gedrag van Raven er op dat hij zich niet conformeert aan het raadsbesluit.

Dat lag wel even anders tijdens de raadsvergadering op 13 november toen de 3 partijen van de coalitie weigerden zich te conformeren aan een besluit van de meerderheid en daarom besloten hun steun aan het college op te zeggen.

Gevolgd door een al even weinig conformerend gedrag van het college, waar Baas voorzitter van is, dat meende zich uit eigen beweging demissionair te moeten verklaren.

Een blijkt van inzicht zou op dat moment op zijn plaats geweest zijn, maar klaarblijkelijk had het ondemocratische gedrag van zijn college ook de goedkeuring van Baas.

En ook geen persbericht naar aanleiding van het artikel in het NHD, waarin de woordvoerder van Nieuw Enkhuizen (de Jong) zijn minachting voor democratische gedragsregels probeerde goed te praten.

Merkwaardige manier van optreden. Wanneer een raadslid iets doet wat de burgemeester niet bevalt, krijgt hij het verwijt voor de voeten geworpen dat hij zich niet conformeert aan een raadsbesluit.

Wanneer een raadslid publiekelijk erkent dat hij zich niet wenst te conformeren aan een raadsbesluit, dan zwijgt de burgemeester in alle talen.

In Nederland bestaat er een eeuwenoude traditie dat de vertegenwoordiger van de kroon, de niet gekozen burgemeester, zich onpartijdig zal opstellen. Burgemeester Baas heeft in Enkhuizen (door zijn optreden) eigenhandig een einde gemaakt aan deze traditie.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: