Rijkrekenen

Het Enkhuizer bestuur kent een rijke traditie van zichzelf rijkrekenen. Men betaalde grif een half miljoen voor de eigen grond van de Uilenbanen, omdat men dat geld toch wel zou weer terug zou krijgen bij de verkoop van grond op het Enkhuizerzand.

Bij de presentatie van de Drom exploitatiecijfers melde men trots dat er voor 2.8 miljoen subsidie was aangevraagd, terwijl er maar 2 miljoen nodig was. Dat kon dus niet misgaan.

Toen de Floriade als mogelijkheid werd geopperd tuimelden bestuur en ambtenaren over elkaar heen om steun te betuigen en was er niemand die zich afvroeg, hoe je in hemelsnaam die geplande 4 miljoen bezoekers naar het tentoonstellingsterrein zou moeten vervoeren.

Gelukkig was daar de NTR om ons te redden. Die moet na de bustocht van Stadhuis naar het tentoonstellingsterrein, (ten noorden van Enza) gedacht hebben dat ze in Enkhuizen niet goed bij hun hoofd waren. 4 miljoen mensen via de Piet Smitstraat en de Noorderdijk.

Inmiddels bestuderen we de mogelijkheid van een gratis sportcomplex (ons aangeboden door de firma Scholten) in ruil voor het huizenbouw op het bestaande sportcomplex in de Immerhornpolder. Omdat dat aanbod staande te kunnen houden ontslaat Scholten inmiddels zijn personeel.

Verder investeren we nog even gauw € 280.000,- in de eigen ambtelijke organisatie. Op basis van een veronderstelde besparing van € 350.000,-, terwijl we nu al weten dat op het moment dat de besparing gerealiseerd moet worden, die organisatie niet meer bestaat en we dus ook nooit zullen weten of die besparing daadwerkelijk is bereikt.

Als particulier wordt je met zo’n trackrecord al snel rijp geacht voor de schuldsanering. Als gemeente stort je jezelf gewoon weer op een nieuw plan, dat enorme financiële risico’s voor de gemeente met  zich meebrengt.

Ik heb het natuurlijk over de Drom. Het begon met de verzekering dat het plan alleen maar zou worden uitgevoerd als dat kostenneutraal zou zijn. Dat idee is allang losgelaten. Het gaat er nu alleen nog maar om de cijfers zo te presenteren, dat het lijkt alsof de miljoenen investering in een herensociëteit zonder verdere risico’s kan worden gedaan.

Elke vage toezegging heet plotseling een garantie en van elke aanneemsom wordt aangenomen dat dit tevens de bovengrens is van de kosten die er gemaakt zullen worden.

Gelukkig komt aan de discussie hierover (discussie? met wie eigenlijk) een einde en zal (als de voortekenen ons niet bedriegen) er een besluit worden genomen dat, als het de wethouder behaagd, ook nog zal worden uitgevoerd.

De avond voor Sinterklaas weten we welk cadeautje de Raad voor ons in gedachten heeft en of ze zichzelf (namens ons) opnieuw heeft rijkgerekend.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

8 gedachten over “Rijkrekenen”

 1. @john. Natuurlijk gaat dit door 4miljoen geleend .Geld brand in de zak. Demissionair wethouder Franx riep nog niet zo lang geleden In NHD .Enkhuizen kerngezond. En nu ga je geld bijlenen onder het mom van bla bla .

  Like

 2. wedje maken dat de drom gewoon voor de stichting klaar gemaakt gaat worden !!! en het gepeupel mag betalen!!
  en als het fout loopt ( wat niet anders kan,want geen enkele aannemer houd zich aan het afgesproken bedrag als het om overheid gaat! dan is het plukken en roven waar je kan ) dan wast elke wethouder en raadslid zijn /haar handen in onschuld en wijst naar een ander

  Like

 3. Vandaag een bericht in de krant, dat het Filmhuis liever niet naar Bovenkarspel uitwijkt, omdat daar 300,– euro huur per avond moet worden betaald. Zij willen terug naar De Drom.
  Filmhuisleden betalen nu 3,50 per avond voor film en zitplaats.

  Een hobby is goed, maar om nu elke week films (grotendeels) op andermans kosten te bekijken, gaat wel wat ver. En toch gaat dat gebeuren in de nieuwe Drom.

  Stolk is er nog niet uit, ondanks “een zeker wantrouwen ten aanzien van de exploitatie”.
  Noorman hoopt duidelijkheid van voorzitter Flip Huijser te krijgen, in plaats van te vertrouwen op zijn eigen gezonde verstand en financiële kennis van zaken.

  Het lijkt wel of de Zwarte Piet van De Nijs in de roes van geheimhouding en Sinterklaas even uit beeld is. Maar hij komt, hij komt…………maar of hij blij van zin is, is de vraag?

  Like

  1. Ach, de 6 hebben de jaarlasten voor de extra lening voor de Drom uit de begroting geschrapt dus als het korte termijn geheugen nog in orde is, dan blijven ze bij dat standpunt. En dan is er natuurlijk nog “geen cent meer” Visser van het CDA, misschien herinnert hij zich ook nog wat hij ooit gezegd heeft en wordt het dus 5 tegen 15..

   Like

    1. Wordt Noorman de nieuwe Schippers?

     Net als NE destijds (bij het SMC) krijgt zijn fractie hoog bezoek vlak voor de raadsvergadering.

     Volgens de Stichting zijn er maar 2 mogelijkheden: of dicht gooien of de Stichting er in voor (op papier) 2,5 miljoen.
     Dat zou inderdaad een moeilijke keus zijn.
     Door het starre in één richting meedenken met die Stichtingswensen en diezelfde aannemer, ben je op een doodlopende weg gekomen.

     Voor 1,8 miljoen valt er echt wel een mogelijkheid te bedenken, dat de Drom weer open gaat. Misschien niet de 2e verdieping, dat is dan zo.

     Een open Drom voor niet teveel geld. Daar is echte creativiteit voor nodig.

     Like

     1. De keuze is inderdaad een Drom met beperkte gebruiksmogelijkheden en een Drom zoals het stichtingsbestuur zich wenst. Volgens mij hoeft de Drom helemaal niet dicht na een omvangrijke restauratie.

      Like

      1. De ons destijds verschafte informatie -maar er kan zomaar blijken dat die niet klopte natuurlijk- was dat om dezelfde functionaliteit te houden een restauratie voldoende was. Pas nadat de volledige verbouwing ‘in gevaar’ kwam, werd er van alles bij gehaald zoals een stichting die zou stoppen, een brandweer die die miljoenenverbouwing ook zou eisen, enz enz Allemaal te toevallig. Je kunt het prima anders invullen; dit doembeeld wordt alleen geschetst om het verbouwings-scenario er goed uit te laten springen. Net als het bedrag, en eigenlijk alle variabelen. Als je het voorstel immers leest kent het scenario louter voordelen. Kokervisie.

       Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: