Leren samenwerken.

Kort geleden besloot de Enkhuizer Raad met overgrote meerderheid (alleen Stella Quasten stemde tegen) om € 280.000,- te investeren in de eigen organisatie om daarmee in 2015 een besparing van € 350.000,- te realiseren.

Hoe die besparing zou worden gerealiseerd kon de portefeuillehouder (burgemeester Baas) niet goed aangeven. Het ging hier namelijk om een ervaringsgetal, aangeleverd door het bedrijf dat de efficiëntycursus (LEAN management) verkocht.

Het voorstel was aanleiding voor de fractievoorzitters Stolk (SP) en Raven (PvdA) reden om een motie in te dienen die onze burgemeester opdroeg LEAN management aan te bevelen bij onze toekomstige samenwerkingspartners, Stede Broec en Drechterland.

Deze motie werd ruimhartig omarmd door onze burgemeester die zei hem te zullen uitvoeren.

In een daarop volgende commissievergadering werd een nieuw krediet gevraagd, ditmaal om de samenwerking tussen StedeBroec en Drechterland voor te bereiden.

Enthousiast vertelde onze burgemeester tijdens deze vergadering, dat LAEN management bij Drechterland al was ingevoerd of op het punt stond om te worden ingevoerd.

De motie was kennelijk overbodig geweest, men was in beide andere gemeenten zelf al tot het inzicht gekomen dat de invoering van LEAN management de enige weg voorwaarts was.

Tenminste dat leek tot de dag vandaag de stand van zaken.

In het NHD lees ik echter dat Drechterland er voorlopig niets voor voelt om een groot bedrag in LEAN management te investeren, gezien het feit dat de lokale organisatie (waarin ze zou moeten investeren) over 2 jaar niet meer bestaat en is opgegaan in een centrale organisatie.

Dat lijkt me op zichzelf een verstandige gedachte. Immers, de drie gemeenten zouden eerst gezamenlijk 3/4 miljoen moeten uitgeven om hun ambtelijk apparaat  volgens de LEAN methode te laten werken en vervolgens ook nog eens 1 miljoen om ze überhaupt te kunnen laten samenwerken.

Terwijl er links en rechts personeel wordt ontslagen, eisen de ambtelijke organisatie meer en meer geld op voor zichzelf. Eerst om te leren hoe ze efficiënter kunnen werken, vervolgens om te leren hoe ze samen moeten werken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

11 gedachten over “Leren samenwerken.”

 1. Als ik in het bedrijfsleven zulke voorstellen had ingediend zonder te kunnen onderbouwen waaruit die besparing zou blijken had dat plan in de prullenbak belandt en waarschijnlijk had ik ook bij het bedrijf kunnen vertrekken.
  Maar voor onze politieke (onbekwame) bestuurders en ambtenaren schijnen andere regels te gelden!

  Like

  1. Claudio, Ik volg StedeBroec niet zo nauwgezet. Hebben ze daar inmiddels geld vrijgemaakt om LEAN management in te voeren of blijft Enkhuizen de enige op dat gebied?

   Like

  2. Claudioverde, dat is niet zo wat je zegt. De schandaalberichten in de media die met grote regelmaat verschijnen over grote prestatiebonusontvangende meneren die bedrijven leiden die verlies lijden, spreken letterlijk tegen wat je zegt.
   Daarnaast is het gewoonweg niet makkelijk om bestuurders te vinden voor kleine gemeentes. Niet iedereen heeft zomaar zin z’n baan op te geven voor een job waar je naar de grillen van een raad zomaar van de ene dag op de andere je werk kwijt kunt zijn.

   Like

   1. Dus, omdat het moeilijk is om burgemeesters te vinden voor kleine gemeenten (nooit iets van gemerkt trouwens) hoeven ze hetgeen ze voorstellen niet van een deugdelijke onderbouwing te voorzien.

    Like

    1. Die redenering van je klopt, het is niet zo dat er geen deugdelijke voorstellen behoeven te komen die goed onderbouwd zijn in kleine gemeentes.
     Maar zoals jij en de blogreageerders, en ikzelf ook, al constateerden: het “goed” dien je wel te interpreteren binnen de capaciteiten van feitelijk amateurs die in kleine gemeentes raadsleden en wethouders zijn.
     “Goed”, en de waarneming daarvan, is voor een professional iets anders dan voor een amateur.

     Ik had het trouwens niet over burgemeesters. Dat zijn professionals.

     Like

     1. Portefeuillehouder voor zowel LEAN management als de beoogde samenvoeging van het ambtelijk apparaat (en daar ging het in mijn stuk over) zijn volgens mij de drie burgemeester en die raken ook niet van de ene dag op de andere hun baan kwijt.

      De samenvoeging van de drie gemeentelijke apparaten (waar op 4 december geld voor wordt gevraagd), is de zoveelste reorganisatie die naar verwachting meer geld gaat kosten dan het op zal leveren.

      De meningen van professionals zijn overigens ook goed te begrijpen voor amateurs.

      http://www.binnenlandsbestuur.nl/woorden-daden#.ULTqGjhO_ik.twitter

      Like

      1. Dat is een duidelijk artikel dat ik ook wel herken. In de eerste bezuinigingsoperatie in 2004 heb ik dit ook genoemd, het weg wegsaneren van lager ingeschaalde buitendienstmedewerkers, en het aanblijven van hoogbetaalden. Daar werd door de enige ongekozen bestuurder destijds vrij furieus op gereageerd.
       Edoch, het is wel zoals het gaat.

       Like

       1. De oplossing voor furieus reagerende burgemeesters is natuurlijk een kritische raadsmeerderheid zoals in Drechterland. Ik begreep uit het krantenbericht dat de burgemeester aldaar zijn voorstel tot invoeren van LEAN management heeft ingetrokken.
        In Enkhuizen waren op (1 na) alle fracties voor.

        Like

   2. Laatste zin: niet ‘dubbel rekenen’. Voor veel personen gaat het wethouderschap gepaard met een behoorlijke hogere salaris, zeer ruime onkostenvergoeding, zeer gunstige wachtgeldregeling (gelukkig nu wel sollicitatieplicht), en in sommige sectoren een paar jaar lang terugkeergarantie. Die eerste zaken werden altijd verdedigd met het feit dat er een groot afbraakrisico zit in wethouder zijn. Dat kan best zijn, maar daar worden ze vooralsnog dan ook ruim voor beloond.

    Like

    1. Als ik me niet vergis hebben onze wethouders zo’n twee jaar geleden nog een salarisverhoging van 25 % gehad omdat het inwonertal van de gemeente Enkhuizen boven de 18.000 kwam.

     Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: