Nachtkaars

Vandaag is wethouder Franx bij de informateur langs geweest. Uiteraard is de inhoud van dit overleg geheim, zoals alle overleg over de “bestuurscrisis” in Enkhuizen tot op dit moment geheim is gebleven.

Hebben we eigenlijk wel een crisis, want de wethouders hebben inmiddels al verklaard dat ze de rit best demissionair willen uitzitten.

Voor missionaire activiteiten zie ik (gelet op de begroting) eigenlijk niet zoveel mogelijkheden, dus is de kans volop aanwezig dat men druk bezig is een nachtkaars te koesteren.

Maar zeker weten we het natuurlijk pas, als het rapport is uitgebracht. Mogelijk krijgen we dan ook te horen wat het inschakelen van deze externe “informateur” ons heeft gekost.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

27 gedachten over “Nachtkaars”

 1. Deze hele zaak is kolder! Het college heeft gewoon geen eerlijke motivatie om demissionair te zijn en daarmee alle burgers en raadsleden te “straffen”.
  De allure om een onafhankelijke formateur dit varkentje te laten wassen vind ik buitengewoon decadent! Het geeft maar weer es aan hoe het gesteld is met de bereidheid om zelf te onderhandelen.

  Wat mij betreft gaat dit college gewoon weer op zijn stoel zitten, en anders moeten ze inderdaad maar weg, want demissionair zijn is hier helemaal niet op zijn plaats en hoort ook helemaal niet thuis in het bestuur van een verstedelijkt plattelandsgemeente als Enkhuizen.
  Ik ervaar de mening van de heer Franx dan ook heel anders; In de trein gaan zitten op weg naar een informateur is wel degelijk “niets doen”. Als ie gezegd zou hebben dat de kwestie in demissionaire toestand nog altijd zijn volste aandacht had, kon ik het met hem eens zijn maar nu even niet.

  Like

   1. @cb;
    Even voor de duidelijkheid. Wat ik van Franx zeg, richt ik net zo goed aan zijn collegae. Ik hoop alleen nog maar dat ze als groep op reis zijn geweest.

    Like

  1. Voor de goede orde, Franx was niet op weg naar de informateur (die is bij hem langs geweest) maar naar overleg op een ministerie en het bijhouden van zijn netwerk. Ik gok er op dat hij niet naar het ministerie van financieen is geweest (zijn vakgebied), maar zijn contacten op het gebied van zijn onbezoldigde nevenfunctie (secretaris van de stichting hulp voor hulpverleneers, waar hij de laatste tijd nog al druk mee is) heeft gecultiveerd. Nogmaals dit is slechts een vermoeden, zeker weten doe ik het niet.

   Like

  2. Demissioniar wil niet anders zeggen dan dat men zich alleen nog bezig houdt met het afwikkelen van lopende zaken en dat men missionare activiteiten (lees politieke stokpaardjes) achterwege laat.

   Aangezien er nauwelijks nog geld is voor missionaire activiteiten is er niets mis met de demissionaire status van het college.

   Like

   1. @Pim
    Niks mis met een demissionair college? Als je naar de (mogelijke) gevolgen kijkt dan lijkt mij er toch wel wat mis. “lopende zaken” afhandelen is er één. De lopende zaken van het college is nog steeds niet het besluit van de raad. En we zouden eindelijk inzage krijgen over die lopende zaken maar dat moeten we nu alweer afwachten.

    Als straks alles weer geïnstalleerd is en men weer tegenover elkaar staat dan ben ik bang dat de kloof tussen raad en college alleen maar groter is geworden en dat aan beide zijden in de tussentijd de messen nog maar weer es scherper zijn geslepen met in het achterhoofd dit akkefietje.
    Als ze nu al niet met elkaar door één deur kunnen, zal een onafhankelijke informateur daar dan werkelijk een gulden middenweg voor hen in weten te ontdekken?

    Ik maak me bijna voor het eerst geen zorgen, maar ik verwacht er ook niets van.

    Like

    1. @ Robert, veel van de besluiten die Raad neemt zijn “technisch” van aard. Nodig voor het bestuur van de stad, zonder politieke lading.
     Die besluiten kan een demissionair college dus zonder problemen voorleggen aan de Raad.

     Een meerderheid van de Raad heeft verder besloten dat het College Uitvoerings Programma (CUP) geen controversiële onderwerpenbevat en dus gewoon uitgevoerd mag worden.

     Het vervangen van het huidige college is zinloos , zolang een meerderheid van de Raad zijn vertrouwen in dat college niet heeft opgezegd. Pas wanneer dat gebeurd is, heeft het zin om de mogelijkheid van een nieuw college te onderzoeken.

     Ik heb hier steeds betoogd, dat het college door haar functie ter beschikking te stellen weinig respect toont voor de democratische gedragsregels, maar bij die constatering zou je het kunnen laten.

     Wat anders wordt het als je het vertrouwen in één of meerdere leden van het college opzegt. Dan zul je actief op zoek moeten naar een opvolger(s).

     Feitelijk heeft maar één wethouder zich dusdanig misdragen dat het vertrouwen in hem dient te worden opgezegd. Als zijn mogelijke vervanger bereid is het bestaande CUP akkoord uit te voeren, dan is deze crisis, die eigenlijk geen crisis is, met een week opgelost.

     Like

 2. Hou er maar rekening mee dat het karretje al vastzit in de modder. Vanaf tijdstip 29/11/2012 10.15uur!! College ontkurk de flessen maar. Hulde!!

  Like

 3. Ik denk dat het door een gekozen informateur niet begrepen word. Iedereen doet een plas en alles blijft zoals het was. Oude pluchetijgers!! Opluchting?? Ha Ha . Enkhuizen op z,n smalst. Mickey Mouse politici.

  Like

  1. Niet helemaal correct. Niet Enkhuizen op z’n smalst, maar Enkhuizen zoals Enkhuizen is.
   De politiek van Enkhuizen bestaat uit amateurpolitici die het doorgaans allemaal naast hun reguliere baan doen.
   Als je meer professionaliteit wil, zul je met de huidige mogelijkheden een grotere gemeente moeten creëren, waardoor je politici kunt aantrekken die van politiek hun beroep maken en niet hetgene dat naast hun regulieren baan en leven bestaat.

   Of….. Het zelf gaan doen natuurlijk.

   Like

   1. Inmiddels hebben de wethouders via het NHD laten weten dat zij bereid zijn om hun taak (zij het in demissionaire vorm) te volbrengen.

    De resterende meerderheid van de Raad heeft zich tot dusver niet uitgelaten over de vraag waarom zij dat niet willen en dus op zoek zijn naar een alternatief. Met hulp van een externe deskundige.

    Dat heeft niets te maken met professionaliteit of elders een full-time baan vervullen. Het is gewoon gebrek aan respect voor je kiezers.

    Like

    1. Dat zie ik dus niet zo. Het initiatief ligt bij de grootste partij. Die is bezig zich te informeren middels een ingehuurd persoon. Dat de rest van de raad zich (nog) niet uitlaat over zaken, kan ook zijn doordat ze zelf nog niet helemaal voor zichzelf in het vizier hebben wat ze willen.
     De “rest van de raad” is tenslotte geen partij of zo, het zijn 6 fracties met allemaal een eigen aard. Niet alles is nu eenmaal in twee weken geregeld in dit leven.

     Like

     1. Laat ik proberen de dingen helder te benoemen. Het initiatief (zoals jij het noemt) bestaat er uit dat men op zoek gaat naar een ander dan het zittende college.

      Ik zie de noodzaak daarvan niet in, maar goed, ik neem aan dat die 6 de noodzaak daarvan wel zagen anders zou de SP er niet aan zijn begonnen.

      Nieuw Enkhuizen, bij monde van de Jong, nam de moeite de Enkhuizer bevolking uit te leggen waarom de coalitie meende haar steun aan het college te moeten opzeggen. Ik vond dat een absurde redenering, heb die mening ook opgeschreven, maar waardeer het feit dat hij de moeite heeft genomen om uit te leggen waarom hij iets gedaan heeft.

      Van de club van zes weten we niet meer dan dat ze het initiatief (om te komen tot een ander college) gelaten heeft aan de SP die zich vervolgens in stilzwijgen hult voor wat betreft de noodzaak voor een nieuw college.

      Omdat ik denk dat die noodzaak ontbreekt, verwacht ik dat dit initiatief als een nachtkaars uit zal gaan.

      Dat neemt echter niet weg, dat ik vind dat de 6 hun kiezers na twee weken best eens mogen uitleggen waarom zij het “initiatief” zo noodzakelijk vonden en waarom zij het ook noodzakelijk vonden, dat daarvoor een externe deskundige moest worden ingehuurd.

      .

      Like

      1. Het zittende college is degene die de zetels ter beschikking heeft gesteld. Niemand vroeg daarom, slechts een minderheid van de raad meende een college te moeten willen verwijderen omdat een meerderheid een mening had en daarnaar handelde. Zoals gewoon is in een democratie.
       Maar niemand suggereerde zelfs maar dat wethouders zouden moeten opstappen, of zouden moeten willen opstappen. Dit kwam plotsklaps.

       Dat de meerderheid zich onderling, maar zeker ook ieder voor zich, even beraadt over de ontstane situatie is niet zo raar. Het gaat over een stad besturen, er spelen belangen van mensen en organisaties.
       In tegenstelling tot de VVD/D66, die het initiatief nam om zomaar wethouders terug te trekken en het belang van een bestuur voor een stad daarbij niet in het vizier hield, denk/hoop ik dat de overblijvende partijen wel proberen iets tot stand te brengen dat in ieder geval voor de komende 15 maanden zal beklijven.

       Maar het initiatief ligt nu bij de SP als zijnde de grootste partij, dat is gewoon de huidige realiteit. Ongeacht hoe je dat wilt zien. Andere partijen wachten af wat de uitkomsten van de informatie zullen zijn vermoed ik. In ieder geval wacht ik als éénmansfractie zonder initiatief-actieve rol in dit proces, buiten het hebben van een mening, af.

       Like

       1. Dat mag je vinden, maar ik vind dat zo’n wisseling van de wacht alleen moet plaatsvinden nadat de kiezer gesproken heeft. Als dat binnen de gemeentelijke verhoudingen niet mogelijk is, dan zou een reden kunnen zijn dat een meerderheid van de Raad het vertrouwen in een of meerdere de wethouders heeft opgezegd. Dat is tot op heden niet gebeurd.

        Wat ik een onverstandige basis vind (zachtjes uitgedrukt) is een besloten Presidium vergadering, waarin de grootste partij zich voor een karretje laat spannen, dat hoogst waarschijnlijk vastloopt in de modder der lokale politiek.

        Dan kun je je tijd beter besteden aan het je afvragen waar onze demissionaire wethouder zich mee bezig houdt.

        Like

        1. Dan moet je streven naar verandering gemeentewet want die laat geen vervroegde verkiezingen toe.
         Ik vind wisseling van de wacht logisch, aangezien na de vorige verkiezingen eigenlijk al het volksmandaat onder dit college is weggehaald, doch zij wel bleven, mede door steun van andere partijen die wel lieten weten dat het college niet haar eigen program moest gaan zitten uitvoeren. Er was niet veel aan de hand geweest als het college echt had gedaan wat ze predikte nl. ‘uitvoeren wat de meerderheid van de raad zegt’. Dat ze daar niet toe bereid was – ze had immers gewoon kunnen zeggen ‘eigen partij, we hebben afgesproken dat een minderheidscollege het toppunt van democratie is, dus we blijven’- aangezien ze opstapten, geeft al aan dat ze eigenlijk helemaal geen zin hadden om democratie te laten zegevieren. Als de projecten maar lekker door konden gaan. Dit overigens nog los van in mijn ogen vele dubieuze momenten tav. de zwaarste dossiers.

         (overigens weet ik dat meegelezen wordt, en ongetwijfeld deze reactie straks ergens geciteerd wordt om ‘aan te tonen’ dat ik, en dus de SP, niet deug. Ik heb daar een simpele boodschap voor: ik zit niet meer in de SP, ik ben wel betrokken bij de Enkhuizer politiek, en ja ik ken de dossiers veelal beter dan menig meelezer. Doe niet zo sneu, en lees eens de feiten die ik neerleg, en laat die jarenlange rancune nu maar eens varen. Accepteer nou maar eens een keer dat het VVD-D66 winnaarsfeestje van maart 2010 niet door kon gaan, omdat jullie afgestraft werden vanwege parkeren, het SMC en een goede campagne. Get over it.)

         Like

         1. Ik wil best een andere gemeentewet nastreven, maar die is er nog niet, dus doe ik het met de bestaande. Dat houdt in; een wisseling van de macht pas NADAT een meerderheid van de Raad zijn vertrouwen heeft opgezegd.

          En niet omdat de wethouders denken een voorzetje van de eigen partij te kunnen inkoppen.

          Overigens bestaat er een goede reden om dat vertrouwen op te zeggen. Die bestaat uit de volstrekte minachting voor het budgetrecht die het college toont.

          Pas nadat een meerderheid van de Raad haar vertrouwen heeft opgezegd heeft het zin om een informateur te benoemen. Ik vrees dat Stolk zich heeft laten opzadelen met een klus waar verder geen eer aan valt te behalen en dat hij (en zijn partij) daar uiteindelijk een zware prijs voor gaan betalen.

          Like

     2. Dat aan de grootste partij laten is natuurlijk ook ‘de makkelijk weg’. Zelf lekker even niets doen. Toen de SP in 2010 het initiatief nam, zat men met alle liefde dwars om opeens te komen tot het ‘radicale’ voorstel om met een door gedoogsteun gesteund minderheidscollege te komen. (en jaja, dat jij vindt dat NE daarin niets te verwijten viel weet ik wel.)

      Like

 4. Democratie kost geld. Dat is een “gelukkige” bijkomstigheid van een maatschappij waarin iedere burger zeggenschap heeft over zijn eigen leefomgeving.

  Like

  1. Helemaal mee eens Jan, maar de vraag hoeveel het moet kosten lijkt me ook legitiem. Overigens heeft het inschakelen van een externe informateur niets met democratie te maken.

   Zolang een meerderheid van de Raad zijn vertrouwen in het college niet heeft opgezegd, lijkt me een wisseling van de wacht overbodig en zelfs ongewenst.

   Alleen SP en PvdA hebben zich tot dusver openlijk uitgesproken voor een ander college. De overige 4 fracties hebben dat bij mijn weten niet gedaan. Misschien gaan ze dat ooit eens doen, maar tot dat moment heerst er kennelijk absolute geheimhouding. In mijn ogen een niet al te sterke start van een coalitie, die er misschien nooit zal komen of maar een jaar zal aanblijven, omdat de kiezer de onderlinge verhoudingen weer heeft veranderd..

   Like

 5. Pim, je kan ook teveel chagrijn in je blog zetten.
  en als de informateur wat heeft gekost , vloeit dat geld dan niet in de kas van jouw partij??

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: