Warm lopen

Burgemeester Baas, die meende dat er tijdens de openbare vergadering geen rol voor hem was weggelegd en stilzwijgend toekeek hoe de coalitiepartijen de democratische gedragsregels aan hun laars lapten, is (volgens het NHD) in de achterkamertjes wel actief geworden.

Op zaterdagmiddag (Sinterklaasoverleg) heeft hij voorgesteld een informateur aan te stellen (het spreekwoordelijke vriendje uit Leien) die na informerende gesprekken met Baas en zijn ambtenaren met de diverse fracties gaat praten.

Waarover? Dat is simpel. De bende van zes had in haar begroting de kapitaalslasten voor de verbouwing van de Drom weggesaneerd.

Baas, zijn ambtenaren, het demissionaire college, CDA,NE en CDA zijn er allemaal voorstander van dat de verbouwing toch door gaat, kost wat het kost.

Vandaar al die opheft, de kapitaalslasten van € 22.000,- per jaar gedurende 25 jaar moeten weer terug op de begroting. Dat gaat Baas en zijn vriendje wel lukken schat ik zo.

Stolk heeft zijn leidinggevende positie in de crisis binnen drie dagen al weer overgedragen aan een vriendje van Baas, Raven lijkt zich (blijkens de PvdA website) in de eerste plaats  druk te maken over de weekmarkt.

Door dat (politiek gezien) volstrekt onbekwaam gedrag hebben de 2 grootste fracties zichzelf praktisch al buitenspel gezet.

Van de 4 resterende fracties hoeven er maar twee genoegen te nemen met een schertstoezegging van het vriendje van Baas en de coalitiepartijen hebben dank zij hun dwingelandij toch hun gewenste doel bereikt.

Ook opmerkelijk. De stichting Drommedaris loopt zich al weer warm.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

8 gedachten over “Warm lopen”

 1. Is het gebruik van het woord pannenkoek voor iemand die in het openbaar bestuur functioneert nu een verbetering?
  Sinds een artikel of twee is ook in jouw site (die iedereen hoog acht, of om de kritiek, of om de humor, dat is mij om het even) de vermeende prettige objectiviteit voor mij ineens verdwenen. Waar jezelf regelmatig klaagt over de kwaliteit van de bestuurders, en ook eigenlijk hier wel verbetering in zou willen zien, doe ook jij op deze wijze mee aan de verdere uitholling van de welgemeende inzet van Enkhuzers voor een betere stad. Politiek is leuk, Politiek gaat ergens over, Politiek is mijn leefomgeving.
  Natuurlijk gaat niet alles naar ieders zin, maar iedereen die ik ken in het openbaar bestuur doet het wel met een zelfde doel; Een beter Enkhuizen.En als jij het niet wilt doen, zijn de mensen die het wel voor je willen doen dus niet automatisch pannenkoeken.

  Like

  1. Beste Jan, het is je volste recht de aanduiding pannenkoek geen verbetering te vinden, maar persoonlijk vind ik het wel een passende omschrijving in het licht van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.

   Ik heb hier met redenen omkleed aangegeven, waarom ik van mening ben dat de coalitiepartijen zich niet houden aan democratische gedragsregels.

   Ik heb ook aangegeven waarom ik verbaasd ben over het feit de experts op het gebied van gedragsregels, (die op dat gebied nog wel eens hoog van de toren willen blazen) deze keer stilzwijgend de naar voren gebrachte onzin aan zich voorbij hebben laten gaan.

   Ik zie ook niet in welk Enkhuizer belang er gediend is met het vervangen van 3 wethouders die zich uit vrije wil demissionair verklaard hebben, zonder dat een meerderheid van de Raad het vertrouwen in hen heeft opgezegd.

   Als ik hen om die reden pannenkoeken noem, druk ik me tamelijk mild uit.

   Tot dusver heeft geen enkele lid van de oppositie zich inhoudelijk over deze kwestie uitgelaten. Dat hoeven ze niet hier te doen, maar mogen ze via hun eigen website doen of via het NHD, zoals leden van de coalitie hebben gedaan.

   Als ze 6 dagen nadien nog niet hebben gedaan, dan lijkt me ook hier de kwalificatie pannenkoek op zijn plaats.

   Dat iedereen in het openbaar bestuur een hoger doel nastreeft, ben ik helaas niet met je eens. Ik zie van tijd tot tijd ook een behoorlijke dosis vriendjespolitiek en eigenbelang.

   Like

  2. Haha, als je in één schuitje zit met de Goedheiligman, dan neem je het preken over.

   De burgemeester riep zaterdagmiddag op de Dijk ook wel opvallend vaak en duidelijk:
   meneer van Oostende, meneer van Oostende, meneer van Oostende!

   Iemand naast me vroeg of er soms een politiek spelletje gaande was. En dat is geen geintje.

   N.B. Ik denk dat de twee Kok’s in het college de associatie met pannenkoeken hebben opgeroepen.

   Like

 2. Zo langzamerhand vraag ik me af of de mensen van Stichting De Drom nog wel in de werkelijkheid van vandaag leven. Zij durven nogal een offer te vragen aan de Enkhuizer bevolking. Schijnbaar alleen ter bevrediging van hun eigen behoefte aan een up-to-date theatertje.
  Is dat niet een beetje schaamteloos? Gezien de bezuinigingen, de ontslagen, de leegstand.

  In september is theater Het Postkantoor in Bovenkarspel (200 stoelen) in gebruik genomen en ook daar is het echt niet altijd uitverkocht. Dus waarom maar doorzeuren? Er is geen noodzaak (meer), het is totale luxe en ongepast in deze tijd.

  Er is een heel groot bedrag uitgetrokken om De Drom lekvrij en veilig te maken, waarmee het behoud en voortbestaan van het monument is gewaarborgd.
  In deze tijd is een cadeautje aan een toch al bevoorrechte groep mensen, not done. Dat zouden zij zelf ook kunnen begrijpen.

  Like

 3. en heeft het allemaal iets maar dan ook iets met democratie te maken??? welnee hier zijn gewoon een paar mensen bezig om te laten zien dat ze overal en aan iedereen schijt hebben!!
  en ze gaan er nog mee weg komen ook

  Like

  1. Wel, het heeft in zoverre met democratie te maken dat we elke 4 jaar een keuze kunnen maken uit verschillende smaken pannenkoek.
   Het beslag is altijd hetzelfde, alleen de toegevoegde ingrediënten willen nog wel eens verschillen. Zijn die pannenkoeken eenmaal gekozen, dan mag de meerderheid bepalen welke smaak we geserveerd krijgen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: