Hooijmaijertje

Op haar website legt de gemeente uit hoe de handhavingsprocedure werkt. Naar ik aanneem vanwege het rumoer dat ontstond toen bekend werd dat aan een plaatselijke horecaondernemer een dwangsom is opgelegd.

Nu is er weinig mis met de procedure zelf. Probleem is alleen, dat de gemeente de indruk wekt dat ze bepaalde overtredingen niet “ziet” en dus niet hoeft te handhaven, terwijl ze die in andere gevallen wel “ziet” om vervolgens handhavend op te treden.

Of er in dit geval ook sprake is van een selectieve manier van optreden weet ik niet, daarvoor weet ik te weinig van de kwestie. Wat ik wel weet, is dat het in het verleden is vaker een selectieve manier van optreden is voorgekomen. Bijvoorbeeld in de kwestie Burgwal.

Daar slaagde de gemeente er in om gedurende 7 jaar niet te “zien” dat een schuur een schuur is. Zelfs toen de rechter daar een eenduidige uitspraak over had gedaan, bleek men niet bereid de jarenlang volgehouden (maar onjuiste zienswijze) volmondig te erkennen.

Onze lokale woordkunstenaar Boland verkondigde dat hij slechts voor 60% in het ongelijk was gesteld en kondigde hoger beroep aan. Toen dat een doodlopende weg bleek te zijn, poogde hij via nieuwe omtrekkende beweging alsnog zijn gelijk binnen te halen.

Pas toen tegen deze nieuwe omtrekkende beweging een gerechtelijke procedure werd aangekondigd besloot men om bakzeil te halen.

Kortom, de handhavingsprocedure behoeft wat mij betreft geen nadere uitleg. Veel belangrijker lijkt me dat men uitlegt waarom men de ene overtreding wel “ziet” en daar tegen optreed en andere overtredingen gewoon door de vingers ziet.

Anders gezegd, is het toeval dat een andere horeca-ondernemer, die een interessant plan had uitgebracht voor de exploitatie van de Drommedaris (het prestige project van Boland en vrienden) plotseling geconfronteerd werd met gemeentelijke bezwaren tegen haar bedrijfsvoering.

Is het niet zo dat gemeentelijke procedures worden gebruikt om sommigen in het gareel te houden, terwijl anderen elke medewerking krijgen die ze zich maar kunnen wensen? Een manier van werken die inmiddels ook wel bekend staat als een Hooijmaijertje.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Hooijmaijertje”

  1. het hangt af van de behandelend ambtenaar .
    Daar verschilt het nog al eens van mening.Die 7 jaar hadden ook 7 minuten kunnen zijn.
    Ben je mooi klaar mee als burger.De overheid als gokautomaat.Je gooit er van alles in en je weet nooit wat er uit komt.Dat leidt tot 7 jaar verslaving .

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: