Budgetrecht

Goed, die verbouwing van de Drom zal uiteindelijk dus wel doorgaan. Het college heeft nieuwe cijfers gepresenteerd waaruit moet blijken, dat de totale verbouwingskosten op mysterieuze wijze lager zullen uitvallen en de kosten van alleen restauratie aanzienlijk hoger zullen zijn.

Werden de kosten van de verbouwing in 2010 nog begroot op € 3.210.000,- (link) in de nu uitgereikte raadsbrief zijn ze gedaald naar € 2.512.000.-

Om te beginnen is het goed te bedenken dat, mochten de kosten van de verbouwing hoger uitvallen dan nu geraamd, die kosten volledig door de gemeente zullen moeten worden gedragen. In dat verband is het dus van wezenlijk belangrijk te beoordelen in hoeverre de tot dusver in dit dossier verstrekt informatie betrouwbaar is.

Het resultaat van die beoordeling is tamelijk onthutsend.

Ooit werd de Raad benaderd met het verzoek om 1.2 miljoen beschikbaar te stellen voor de restauratie van de Drommedaris. Toen dat bedrag was binnengehaald, werd een extra € 175.000,- gevraagd om daarmee te kunnen onderzoeken wat er nog meer mogelijk was.  (De mogelijkheid van een verbouwing)

In totaal dus 1.375.000,- Uit de verdaag verschenen raadsbrief blijkt echter, dat een restauratie neerkomt op € 1.866.000,- . Een verschil van maar liefst € 491.000,-

Dit verschil kan onmogelijk verklaard worden vanuit hogere restauratiekosten. Als de kosten van een verbouwing een neerwaartse trend vertonen dan kunnen de  kosten van een restauratie geen opwaartse trend vertonen.

Hoe valt dit verschil van een half miljoen tussen oorspronkelijke begroting van de restauratie en de huidige begroting te verklaren?

Het antwoord daarop is vrij eenvoudig en feitelijk al door Boland zelf aangegeven. Men heeft (ter voorbereiding van de verbouwing) inmiddels aanzienlijk meer uitgegeven dan er door de Raad was toegestaan. Om precies te zijn een half miljoen. Die kosten zouden (om wille van een correcte vergelijking) moeten worden opgeteld bij de kosten van de verbouwing, maar omdat ze reeds gemaakt zijn, worden ze van die kosten afgetrokken en opgeteld bij de kosten van de restauratie.

Anders gezegd, in het najagen van zijn prestige project heeft Boland inmiddels al een half miljoen meer uitgegeven dan waartoe de Raad hem gemachtigd heeft.

Dat lijkt me een flagrante schending van het budgetrecht van de Raad en dient naar mijn overtuiging tot op de bodem worden uitgezocht.

Los van de vraag of je door moet gaan met de verbouwing zal de Raad zich moeten afvragen of, indien zij daar mee door wil gaan, dat dient te gebeuren onder leiding van deze wethouder.

In de komen weken zal blijken in hoeverre onze Raadsleden hun budgetrecht serieus nemen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Budgetrecht”

 1. Dat de Raadsleden niet doodmoe worden van wethouder Boland met zijn verhullende rookgordijnen in zijn overigens zalvende geschriften!
  Zo kun je toch niet met elkaar verder.
  Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar wees wel eerlijk en open, zodat raadsleden (en burgers) geen spoorzoekertje hoeven te spelen om cijferopstellingen te ontleden.
  Het lijkt allemaal wel slim, maar steeds meer mensen krijgen het door.
  Met name in de Burgwal-affaire heeft de wethouder getoond hoe hij zijn doel koste wat kost wil bereiken, ook als hij zelf wel weet, dat hij helemaal scheef zit.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: