Inhakken

Het kan bijna niet anders of de brief die wethouder Boland aan de provincie stuurde met de mededeling dat de gemeente Enkhuizen niet langer aanspraak zou maken voor de verbouwingssubsidie van de Drommedaris, moet diepe indruk gemaakt hebben op de bureaucraten die in Haarlem het subsidiepotje beheren.

Over het sturen van die brief schreef ik al eerder hier.

Als ik het NHD mag geloven stelt de provincie nu € 350.000,- extra ter beschikken voor een volledige verbouwing. Kennelijk zwemmen ze daar in het geld.

Hoe nu te handelen.

In theorie heeft Boland immers al geruime tijd onderhandeld over de uitvoering van de opdracht die de raad hem heeft gegeven.

Zijn meest geliefde uitspraak is namelijk. “Ik beslis niets, U (de Raad) beslist en ik voer alleen maar uit wat er door U beslist is.

Dit lijkt me het geëigende moment om te testen of deze woorden op waarheid berusten. En of het niet zo is dat de Raad zich een slag in de rondte kan beslissen, maar de wethouder vervolgens beslist wat hij daarvan wel of niet gaat uitvoeren.

En mocht dat laatste het geval zijn, wat ik niet uitsluit, kan dan worden afgesproken dat het nieuwe devies van het college zal zijn,

“U beslist,  maar wij bepalen waarover U mag beslissen en of we het besluit zullen uitvoeren”.

Dat lijkt me dan iets meer in overeenstemming met de werkelijkheid.

Nadat de kwestie over de betrouwbaarheid van de uitspraken van de wethouder is opgehelderd, dient de Raad, indien  ze van het aanbod van de provincie gebruik wil maken, haar eerdere besluit te herroepen.

Meestal is het college daar op tegen, maar ik neem aan dat een voorstel daartoe in de raadsvergadering van 4 december ter tafel zal komen.

Maar voordat de Raad besluit gebruik te maken van het aanbod van de provincie wil ik toch nog even wijzen op de hedendaagse stand van zaken.

Op de website van Binnenlands Bestuur valt te lezen dat de nieuwe regering verwacht dat gemeenten (tot  2017) 4 miljard zullen moeten bezuinigen. Dat gaat er behoorlijk inhakken. Nu al is exploitatie van het zwembad vrijwel onmogelijk geworden en worden er bibliotheken  gesloten.

Het kan toch niet zo zijn dat we een historisch monument gaan verkrachten om de culturele elite in weelde te kunnen laten genieten,  terwijl overal elders de voorzieningen voor de gewone burger moeten worden afgebroken?

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

8 gedachten over “Inhakken”

  1. Goed dat de gemeenteraad de Drom teruggefloten heeft in juli.
    Het blijkt maar weer hoe gemakkelijk er een beroep op de gemeente werd gedaan.
    Zelfs het met opstappen dreigende Stichtingsbestuur doet een duit in het zakje en is van plan te investeren in de eigen nering. Uiteindelijk zullen ze ook wel een marktconforme huurprijs willen betalen, als ze merken, dat de burgerij van Enkhuizen niet langer voor Sint wil spelen.

    Er is inmiddels wel iets veranderd.
    In Bovenkarspel is het gloednieuwe Postkantoor-theater geopend en het Verenigingsgebouw draait weer onder de bezielende leiding van de familie Ooteman. Vlak bij huis in onze fusie-gemeente.

    Like

      1. Je hebt gelijk. Maar ik heb toch gestemd!! Ik mag toch verwachten, dat er geen luxe projecten goedgekeurd worden, als er alom bezuinigd moet worden.

        Raadsleden zijn toch niet doof en blind voor de situatie in de stad?
        Dreigende sluiting van de bibliotheek en misschien zelfs het zwembad. Leegstaande hotels zoals Het Wapen van Enkhuizen en nu dan De Koepoort. De failliete zaadhandel aan de Wegjes, lege winkelpanden overal. Minder toeristen, minder bezoekers voor Sprookjeswonderland. Armoede. Dat is de realiteit.
        Waarom de Drommedaris verbouwen voor een luxe voorziening in een sterk dalende economie? Met het risico (voor de gemeente) op overschrijding van de bouwkosten.
        De relatief zeer schamele huuropbrengst van 15.000 euro staat hier tegenover en dan hebben we het nog niet over het onderhoud, dat voor rekening van de gemeente komt. Plus de door de gemeente te verstrekken subsidie.
        Ondanks de nu toegezegde gelden, kun je niet zomaar hosanna roepen.

        Ik doe niet aan leeftijdsdiscriminatie en ik hoop oprecht dat veel ouderen tot ver na hun pensioen door blijven werken. Toch is het gerechtvaardigd om de vraag te stellen, hoe het is geregeld met de opvolging binnen het Stichtingsbestuur.
        Zij hebben jarenlang enthousiast gewerkt voor een klein publiek en willen nu een enorme uitbreiding van voorstellingen en bezoekers mogelijk maken.
        Het is niet zo vreemd om te veronderstellen dat zij mogelijk over een jaar of 5 de pijp aan Maarten geven en hoe dan verder?
        Het zou zelfs een motief kunnen zijn om nu een jonge ondernemer een kans te geven, temeer daar er in dat geval minder kosten gemaakt hoeven te worden.
        Met bijkomend motief, dat de theatermogelijkheden in de nabije omgeving veel ruimer geworden zijn, waarbij het aanbod vergelijkbaar is met het Drom-programma.

        Er zijn veel redenen om de plannen van wethouder Boland kritisch te benaderen, vooral en in de eerste plaats omdat de wethouder zich helemaal vereenzelvigd lijkt te hebben met het Stichtingsbestuur. Van hem kun je geen kritische houding meer verwachten. Het woord is aan de Raad.

        Like

  2. reken er maar op dat het wel gaat gebeuren ! en geen enkel raadslid zal zich er tegen verweren , ze willen zo graag bij de elite horen!! ( mischien heel mischien laat er iemand om de schijn op te houden een heel klein pufje maar dat zal alles zijn )

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: