Voorlopig genoeg

Gisteravond besloot Christian Bokhove dat hij een tijdje niet meer zou reageren, wat natuurlijk jammer is want hij is iemand die in veel gevallen weet waar Abraham de mosterd haalt.

Dat demonstreerde hij ook weer eens door een link te produceren naar een rapport van de gemeente Gelderland, waarin de fusie van een drietal gemeenten onder de loep werd genomen.

Daarin staat duidelijk dat in geval van een bestuurlijke fusie van drie gemeenten, de vaste rijksuitkering aan een gemeente (ongeacht de grootte van zo’n gemeente) van drie naar 1 wordt teruggebracht.

Anders gezegd, als drie gemeenten gaan fuseren, dan kost ze dat 1.3 miljoen euro aan vaste bijdrage wat ze dan eerst terug moeten verdienen door efficiënter te werken.

Nu denk ik dat zo’n besparing op het bestuurlijk apparaat (waarmee ik bedoel de besparing op college’s etc) wel gaat lukken, maar waarom zou je dan nog een fusie overwegen als het verder niets oplevert.

Het rapport, dat in veel opzichten verhelderend is en concreter dat het vage verhaal over een SETA samenwerking  kunt U hier lezen.

Overigens wijst raadslid Quasten er in een reactie op, dat de hele SETA discussie als gevolg van kabinetsmaatregelen weer op losse schroeven komt te staan. (link)

Dat verbaasd me eerlijk gezegd niets, wat het SETA model is in mijn ogen een wat gekunstelde constructie waarbij men gebruik probeert te maken van leemten in de bestaande wetgeving.

Overigens heeft Christian alweer door een drietal nieuwe reactie aangetoond dat we de soep niet zo heet hoeven te eten als hij haar heeft opgediend. Verder hoop ik dat Stella ook links blijft produceren als onderbouwing van haar standpunten.

Het idee achter dit blog is toch dat je, naast de “officiële” opvattingen, ook de opvattingen van gewone burgers een kans geeft. Die weten uiteraard niet alles, maar hebben natuurlijk wel het recht om geïnformeerd te worden.

Bokhove, Quasten en Langbroek lijken tot op dit moment de enigen te zijn die zich van dat recht bewust zijn.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Voorlopig genoeg”

 1. Burgers kunnen zich buiten overheden om gaan organiseren voor allerlei zaken. Het is zelfs mogelijk om overheden te gaan negeren, als dat maar door groepen mensen gebeurt die genoeg volume hebben.

  Die grote gemeentes, en samengevoegde provincies, zijn duidelijk voorwerk voor het creëren van een Europa van de regio’s. Daarin worden dan de samengevoegde provincies regio’s, en de samengevoegde gemeentes een soort midden tussen subregio’s en gemeentes. Aangepast dus aan Europese verhoudingen.
  Althans, in de ogen van de nationale en europese bestuurders.

  Het gevolg is wel dat er heel veel meer macht komt te liggen in de handen van steeds minder mensen, óver steeds meer mensen. Dat was vroeger al een bezwaar van me tegen tè grote bestuurseenheden, en nu na deze plannen zeker ook.
  Het lijkt een onderdeel van de voortgaande ontdemocratisering binnen de eenheid die EU heet.

  Like

  1. We dwalen een beetje af denk ik, maar maar het Europa van de regio’s was volgens mij een idee van Freddy Heineken. Daarbij was de gedachte dat je de samenwerking tussen natiestaten moest vervangen door een samenwerking tussen regio’s.

   Een soort Verenigde Staten van Europa dus. Heb ik altijd wel een aantrekkelijke gedachte gevonden.

   Probleem daarbij is dat je dan macht ontneemt aan de nationale regeringen om die vervolgens toe te bedelen aan een federale regering en een regionale regering. Daar zitten die nationale regeringen natuurlijk niet op te wachten.

   Tegelijkertijd zie je dat Catalonie, Schotland, Vlaanderen, Lombardije, Bayeren streven naar meer onafhankelijkheid tov hun eigen centrale mogelijkheid, maar tegelijkertijd onderdeel uit willen blijven maken van het grotere geheel, Europa.
   Wat natuurlijk wel impliceert dat je bepaalde bevoegdheden in handen geeft van een federale overheid

   Like

 2. De notabelen kennende zal er na schaalvergroting geconstateerd worden dat contact met de ‘dorpsraden’ lastig is en er wat kostbaars verzonnen worden om die band weer te kweken, bijvoorbeeld externe bureaus die dat graag (voor een prijs doen). Wordt er gezegd ‘maar we zouden toch besparen’? zal het cliche antwoord zijn ‘ja maar jullie willen contact met ons bestuurders’.

  Like

 3. Mogelijk dat deze hele discussie achterhaald is nu ik vandaag gelezen heb dat het nieuwe kabinet gemeentes wil verplichten te fuseren naar gemeentes van minimaal 100.000 inwoners. Ik denk dan niet dat men in stand kan houden dat elke verplichte fuserende gemeentes hun eigen burgemeenter, wethouders en raadsleden kunnen handhaven.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: