Salami tactiek

In een reactie op mijn stukje afgehaakt laat Christian Bokhove blijken dat hij het niet met me eens is. Dat is mooi, omdat hij verstand van zaken heeft en tegelijkertijd niet langer verantwoordelijk is voor de gemeentepolitiek in Enkhuizen.

Hij is inmiddels (net als ik) een outsider die aankijkt tegen kwesties die behandeld zullen worden door onze lokale politieke voorhoede, maar wel met de ervaring van iemand die weet hoe het in de praktijk “werkt”.

Om te beginnen eerst maar een misverstand uit de weg ruimen. Christian ziet me als een pleitbezorger voor een fusie van de drie gemeenten, maar dat is iets te kort door de bocht.

Ik heb zeker geen principiële bezwaren tegen een integratie van de drie gemeenten en ben ook niet erg bevattelijk voor opmerkingen over culturele verschillen.

Maar als er zakelijke argumenten te vinden zijn die pleiten voor een fusie, dan heb ik geen bezwaar. Ik denk dat het verschil tussen Bokhove en mij er in zit dat hij nu al “weet” (op grond van wetenschappelijk onderzoek) dat die zakelijke argumenten er niet zijn, terwijl ik ze eerst (in dit specifieke geval) op een rijtje gezet wil zien voordat ik een oordeel geef.

Tegen die achtergrond vind ik het merkwaardig, dat als je € 150.000,- uittrekt voor een onderzoek naar de mogelijkheden tot samenwerking, je daar de mogelijkheid van een fusie niet in betrekt.

Het grootste probleem bij een fusie wordt gewoonlijk veroorzaakt door het samenvoegen van ambtelijke organisatie. Ervaring leert dat er op dat punt verbitterde competentie oorlogen worden uitgevochten tussen de verschillende organisaties.

Er moeten aanzienlijke kosten worden gemaakt om iedereen tevreden te stellen en het uiteindelijke resultaat is meestal dat er meer kosten worden gemaakt, dan er worden bespaard.

Een bestuurlijke samenvoeging kent veel minder problemen. Een teveel aan raadsleden wordt keurig weggesaneerd bij de eerstkomende verkiezingen. Burgemeesters en wethouders beschikken over een keurige wachtgeldregeling die in werking treed op het moment dat zij vrijwillig dan wel gedwongen het veld ruimen. Er bestaat niet zoiets als een levenslang recht op het wethouderschap.

Om die reden vind ik het merkwaardig, dat je adviseert eerst het moeilijkste deel van een integratie (dat hoogst waarschijnlijk veel geld gaat kosten) doet, maar het makkelijkste deel (dat hoogst waarschijnlijk wel geld gaat opleveren) achterwege laat.

Misschien is het idee hierachter dat,  als we moeilijkste klus (ambtelijke integratie) geklaard hebben dat dan de rest vanzelf volgt, maar dat is volgens mij niet openlijk uitgesproken. Langbroek lijkt daar in een reactie naar te verwijzen, maar in het persbericht heb ik daar niets over gelezen.

Mocht dat zo zijn, dan wordt ik daar een beetje moe van. Het is een tactiek in ook in Europa veelvuldig wordt  toegepast en waarmee je zelfs degenen die voorstander zijn van Europa het harnas mee in jaagt.

Het is het soort van salami tactiek waar politici maar geen genoeg van lijken te krijgen, maar het wantrouwen van de gemiddelde burger alleen maar doet toenemen.

Over de mogelijke besparingen van een bestuurlijke integratie verschillen Christian en ik ook van mening, maar daarover in een nieuw bericht.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Salami tactiek”

  1. Zoals ik al zei, er hoeft bij een gewenst huwelijk maar één partner niet te willen of durven, en dan gaat het circus niet door. Om de boel over de streep te trekken kun je dan beginnen met een LAT-relatie, Living Apart Together. Je creëert dan wat extra tijd om geesten (en vermeende belangen inderdaad) rijp te maken voor het uiteindelijk doel van een proces dat dan evenzogoed wél al in gang gezet is.

    Om het zo te zeggen: “Als de berg niet naar Mohammed komt, komt Mohammed naar de berg”.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: