Ei van Columbus

En dan was er natuurlijk ook nog de door de heren Stolk (SP) en Langbroek (landelijk GL) en Raven (PvdA) ingediende motie, waarin het college werd opgeroepen te onderzoeken  wat de mogelijkheden zijn om het project gezamenlijk met de SED-gemeenten op te pakken, zodat we tot gedeelde kosten kunnen komen.

Over dat laatste onderdeel een volgend bericht, eerst even de oproep tot samenwerking. Burgemeester Baas had geen enkele moeite met die oproep, waarbij het hem waarschijnlijk moeite zal hebben gekost om zijn lachen in te houden.

Wat is er aan de hand. De gemeente overlegt al geruime tijd met de twee andere gemeenten over samenwerking op tal van terreinen om langs die weg tot besparingen te komen. Drie maanden geleden is daarvoor zelfs een krediet van € 50.000,- ter beschikking gesteld.

De indieners van de motie gaan er kennelijk van uit dat de onderhandelaars van de gemeente Enkhuizen debielen zijn, die (hetgeen zij in Enkhuizen als ei van Columbus presenteren) niet allang in hun overleg met de SED gemeenten hebben aangemeld.

Ik maak op dit blog zelden van mijn hart een moordkuil, maar zo bont heb ik het bij mijn weten nog niet gemaakt.

Vrijwel de voltallige Raad heeft de motie gesteund, dus kennelijk gaat iedereen er van uit, dat degenen die het proces (waar je net € 50.000,- voor hebt vrijgemaakt) moeten uitvoeren te dom zijn om collega’s uit de andere gemeente te wijzen op de briljante besparingsmogelijkheid die je zelf kortgeleden hebt ontdekt.

Namelijk, dat je moeiteloos 4% van de loonsom kunt besparen als je investeert in een LEAN management project.

Persoonlijk houd ik er ernstig rekening mee dat een aantal leidinggevenden in de gemeente Enkhuizen hun incompetentieniveau hebben bereikt, maar de indieners van de motie gaan er kennelijk van uit dat dit voor alle leidinggevenden geldt en je ze dus (door middel van een motie) moet aanmoedigen om dingen te doen die ze eigenlijk uit zichzelf al hadden moeten doen.

Maar als het in Enkhuizen gevonden ei van Columbus al aan onze gesprekspartners is voorgelegd, waarom hebben die dan niet net zo gretig toegehapt als de Enkhuizer Raad inmiddels heeft gedaan, zult U zich afvragen.

Het antwoord weet ik niet zeker natuurlijk, men heeft daar geen mededelingen over gedaan, maar ik neem aan dat onze gesprekspartners uit de andere gemeenten zich iets minder makkelijk dingen op de mouw laten spelden dan de leden van de gemeenteraad in Enkhuizen.

Kortom, ik ga er voorlopig nog maar even van uit dat de motie van de heren Raven, Stolk en Langbroek niet meer is dan mosterd na de maaltijd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Ei van Columbus”

    1. In het volgende bericht becijfer ik dat een gelijktijdige aanpak door drie gemeenten waarschijnlijk nauwelijks financieel voordeel zal opleveren, hetgeen wel een uitgangspunt voor het indienen van de motie was.

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: