Geen antwoord

Naast de fracties die hun bezorgdheid uitspraken over de vraag of door procesoptimalisatie het te bezuinigen bedrag wel gehaald zou worden, waren er fracties die zich afvroegen of het te investeren bedrag (€ 280.000,-) niet aan de hoge kant was.

Stella Quasten kwam met de revolutionaire gedachte, dat een organisatie zodanig te organiseren dat zij op efficiënte wijze haar werk doet tot het normale takenpakket van de leidinggevende van die organisatie zou moeten behoren.

Er zijn zelfs bijscholing-budgeten beschikbaar om een mogelijke kennisachterstand bij betrokkenen leidinggevenden op te heffen.

Bovendien waren de resultaten van een eerdere  reorganisatieproject (ook met behulp van externe deskundigen) nog onvoldoende duidelijk.

Inderdaad wordt met het voorstel de indruk gewekt, dat (in Enkhuizen) leidinggeven een aan ambtelijke organisatie voornamelijk bestaat uit het bestuderen (en daarover vergaderen) van de brochures die adviesbureaus rondsturen.

Raven (PvdA), die wat onderzoek had gedaan op het internet en daar had vastgesteld dat cursussen over “LEAN management” werden aangeboden voor circa € 800,- per persoon, sprak eveneens zijn twijfel uit over het door het college gevraagde bedrag.

Burgemeester Baas ging uiteraard niet op beide argumenten in. Hij verwees naar een bezuinigingsinvestering van het Volkwagenconcern dat hij ergens had gelezen.

Hoewel hij kort daarvoor had laten weten dat het college nooit een mening uitsprak over berichten die in de media verschenen, meende hij kennelijk dat deze kwestie belangrijk genoeg was om er van af te wijken en leek hem deze vergelijking wel gepast.

Ook zette hij de raadsleden onder druk door te stellen, dat als ze dit krediet niet zouden goedkeuren, de besparing niet zou doorgaan en dan de Raad aan zet was om elders bezuinigingen (subsidies voor verenigingen bijvoorbeeld) te realiseren. Een slikken of stikken argument dus.

Je moet maar durven. Dat ambtelijke organisaties weinig efficiënt werken is in brede lagen van de bevolking al jarenlang bekend, maar door de leidinggevenden van die organisaties altijd ontkend.

Enerzijds mogen we blij zijn dat dit niet langer wordt ontkend. Anderzijds blijft de vraag of de aanschaf van “LEAN management”  daarvoor de geijkte oplossing is en dat er voor € 280.000,- aan externe deskundigen moeten worden ingevlogen om te bewerkstelligen dat men in de toekomst efficiënter gaat werken.

LEAN management zal uiteindelijke een besparing van zo’n 7 tal arbeidsplaatsen opleveren.  Volgens de burgemeester Baas zal dat niet het gevolg zijn van gedwongen ontslag, maar van natuurlijk verloop.

Feitelijk bespaart men dus niets, maar probeert men slechts de gevolgen van natuurlijk verloop te minimaliseren door efficiënter te gaan werken.

Een nobel streven, waarvan je zou hopen dat het binnen de capaciteiten van de reeds aanwezige leidinggevenden zou liggen, maar dat is klaarblijkelijk niet het geval.  En dat wijst dan weer op een vrij gebruikelijke consequentie van het Peterprincipe, waar volgens mij ook LEAN management geen antwoord op vormt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

9 gedachten over “Geen antwoord”

 1. De meeste modellen zijn natuurlijk ook zo (ideaal) dat je het er zelden mee oneens zult zijn. Echter, de uitvoering van het model kan tot ongewenste uitkomsten leiden. Ook kunnen er ‘interpretatieverschillen’ zijn. Zo krijg ik de indruk dat sommigen vinden dat Beeldvorming alleen in de commissie moet. Dus technisch, zoals al vaker gehuldigd is. Ik vond dat altijd reuze irritant omdat er geen duidelijkheid was/is over hoe men in een onderwerp staat. Dan maakte je op de gok maar -samen met anderen- een amendement, gooide die er in (tijdsdruk want de raadsvergadering komt er aan), om tijdens de raadsvergadering te horen ‘tja, dit vonden we nou net niet, had maar X gezegd, maar ja nu is het te laat want we moeten beslissen’. Politiek dus. Om die reden zou er meer discussie en oordeelsvorming (dus de ) van BOB) komen in de commissie. Dat lijkt me prima. Moet je wel gelijke info hebben, en eindigen met statement a la ‘dit gehoord hebbende vinden we voorlopig dit en dit’. Dan ligt er ook wat vast (minder kans groot gedraai) maar het geeft ook de kans om gerichter voorstellen (met anderen) te maken. Kortom, model prima maar wel goed uitvoeren.

  Agora ís trouwens een forum alwaar ((technische) vragen gesteld kunnen worden.

  Like

 2. Zo veel dingen die hier niet aan kloppen (niet aan de post maar aan de insteek van het college):
  – ten eerste gebeurt hier precies waar ik al bang voor was: zeggen dat het door moet gaan omdat anders…. vandaar dat we een alternatieve begroting maakten. Kwestie van keuzes: het hoeft niet uit subsidies van verenigingen, of mss. toch de stichting Themaweken dan 😛
  – ten tweede over BOB. Ik ga er van uit dat de RAADSLEDEN bepalen waar over wordt gesproken, en niet de voorzitter (of zelfs commissievoorzitter). Als de raad de tijd niet rijp vindt voor besluitvorming dan kan ze een beslissing uitstellen. Als de raad tot diep in de nacht wil vergaderen dan kan dat. Wil ze discussiëren, dan kan dat. Wel vaker worden allerlei doemscenario’s opgeworpen dat het dan een Poolse Landdag wordt. Onzin. Vergaderingen zijn vaak goed op tijd afgelopen, en daarnaast is er maanden geen vergadering geweest. Zou dit alweer worden gebruikt als ‘argument’ dan zou ik de raadsleden aanraden om daar NIET in mee te gaan. Waarom moet iedereen zich maar even snel op stel en sprong naar BOB voegen, terwijl de aanbevelingen van mediation amper zijn opgevolgd…
  – ten derde ga ik er van uit dat er geen enkele hand aan het bed verdwijnt. Immers, dat is toegezegd. Sterker nog: die zouden er tov. management méér komen. Al moet ik zeggen dat ik na het ontbreken van ‘buitendienst-bewijs’ skeptisch ben.

  Like

  1. Waar staat BOB eigenlijk voor? Daar is tijdens de Raadsdag over gesproken begrijp ik. Geen verslag daarover, wel over het maken van tapas.

   Uit het optreden van Stomp begrijp ik dat hij de gevoerde discussie wel voldoende vond en de kwestie als hamerstuk in de Raad wilde behandelen. Je mocht nog wel een stemverklaring afgeven, dat nog wel, maar op een inhoudelijke bijdrage van het college hoefde niet meer te worden gerekend begreep ik uit zijn woorden.

   Een aardig voorbeeld van procesoptimalisatie lijkt me, dat het college zonder externe deskundigen heeft weten door te voeren.

   Like

    1. Heb ik inmiddels gelezen, dank daarvoor. Maar tot dusver nergens fundamentele kritiek op deze manier van trechteren (en beperken) van de discussie, Wel alvast braaf oefenen tijdens de Raadsdag.

     Like

 3. Alleen al het idee, dat een natuurlijk verloop een besparing oplevert van 7 arbeidsplaatsen, zou uitgezocht moeten worden.
  Die plaatsen vervallen namelijk niet precies waar jij dat wilt.
  Een overbodig geworden administratieve medewerker bij de paspoorten kan niet zomaar invallen voor een afgevloeide beleidsmedewerker.
  En de woordvoerster wil misschien niet een gedeelte van het werk van de afgevloeide interieurverzorgster overnemen, alhoewel zij wel tijd over heeft, nu ze efficienter woord voert.

  Kortom, voordat die rondedans langs de afdelingen voltooid is, zal er wel heel wat tijd en geld geinvesteerd moeten worden in aanvullende opleidingen en misschien zilveren handdrukken.

  Like

  1. Klopt, maar Arno Noorman stelt zich die vraag op de website van CU/SGP ook al. De kans dat hij het daarover in de raadsvergadering nog mag hebben acht ik overigens gering, gezien de houding van voorzitter Stomp tijdens de commissievergadering.

   Klaarblijkelijk heeft men zichzelf opgelegd om vooraf aan te geven waar ze het in de Raad nog over wil hebben en alles wat daarbuiten valt zal worden afgehamerd of niet worden beantwoord. Althans zo interpreteer ik de uitlatingen van Stomp.

   Punt is in mijn ogen dat je een dergelijke kostenpost zoveel vragen kan oproepen, dat je hem niet in na 30 minuten durende discussie door de Raad zou moeten willen drukken.

   Maandenlang gebeurt er niets en dan moet er plotseling binnen een kort tijdsbestek allerlei verstrekkende besluiten worden genomen.

   Procesoptimalisatie zou hier zeker op zijn plaats zijn, maar of je daar externe deskundigen voor moet inhuren is natuurlijk een tweede.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: