Overbodige luxe

Uit de kadernota herinner ik me nog het meest dat men verkondigde dat de gemeente eerst in het eigen vet ging snijden. Vooral door op te houden met domme dingen te doen.

Men ging slimmer inkopen en beter samenwerken werd als voorbeeld gegeven. Daarmee zou er een jaarlijkse besparing van 350.000 euro worden bereikt, zo werd ons voorgehouden.

Probleem was alleen dat ze nog niet wisten hoe dat moest en dus moet er een deskundige worden ingeschakeld die hen dat gaat uitleggen.

Dat uitleggen kost dan weer € 280.000,- dus wat bedoelden ze eigenlijk met het snijden in eigen vet. Je haalt gewoon € 280.000,- uit de eigen spaarpot op basis van de veronderstelling dat je daar op de lange termijn geld mee zult besparen.

Maar hoe zat dat ook alweer met de opheffing van de buitendienst?  Voormalig raadslid Bokhove heeft bij herhaling gevraagd wat die ronde aan bezuinigingen nu uiteindelijk heeft opgeleverd.

Daarop antwoordde een enigszins korzelige burgemeester Baas dat hij daar geen antwoord op kon geven omdat die bezuinigingen nu eenmaal in de begroting waren verwerkt en niet meer te achterhalen waren.

En zo zal het straks dus ook gaan, men heeft 280.000 euro uitgegeven om in eigen vet te kunnen snijden, alleen zal niemand ooit weten of daar ooit  sprake van zal zijn geweest.

Op zijn best worden wat sukkels onder aan de ladder ontslagen, zodat er een nieuwe coördinator kan worden aangesteld, die rapporten mag schrijven over hoeveel beter het nu weer gaat.

We kennen dat al een beetje  uit de ouderen zorg. We weten inmiddels precies hoeveel tijd het kost om een steunkous aan te trekken, alleen degene die dat zou moeten doen is inmiddels weg bezuinigd.

Wat mij betreft heeft dan ook alleen raadslid Noorman een zinvolle bijdrage geleverd tijdens de discussie over de kadernota.

Hij stelde (heel voorzichtig) of het niet eens tijd werd om na te denken over minder wethouders en raadsleden. En inderdaad een aantal van 3 wethouders voor een kleine gemeente als Enkhuizen (dat zich kennelijk 3 maanden reces kan permitteren) lijkt me een tamelijk overbodige luxe.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Overbodige luxe”

 1. Na een tijdje niet Enkhuizen te zijn geweest lees ik zomaar weer eens wat posts van je Pim. Ik heb deze gezocht onder ”buitendienst”. Na het opheffen van de buitendienst is het nu wel heel droevig gesteld met het onderhoud van de binnenstad. Een walgelijke vertoning. Onkruid ,zwerfvuil en vieze gladde straten welke ongelijk liggen. De Burgemeester en zijn college hadden beloofd om meer onderhoud te plegen dan het vorige college. Daar zie ik in ieder geval niets van terug. Tot mijn grote schrik heeft men nu weer een adviesbureau in de arm genomen. Let wel inzake ONDERHOUD. De schrik sloeg me om het hart toen ik op de fiets 2 mannen getooid in rode hesjes druk zag schrijven op de Wilhelminabrug. Hopelijk zien ze ook de droevige aanblik (lees vies) van de omliggende straten. Het wachten zal zijn op valpartijen en claims zoals het er nu bij ligt. Het verandert wel in Enkhuizen . Helaas niet ten goede…….

  Like

 2. Als je minder raadsleden hebt, krijg je ook een minder brede vertegenwoordiging van de kiezers omdat je een hogere kiesdeler hebt.
  In Enkhuizen zouden bijvoorbeeld bij 14 ipv 17 raadsleden de fracties van CU/SGP, GroenLinks en LijstQuasten niet bestaan met de huidige stemverhoudingen. Dat betekent dat alleen de grote fracties aan het debat meedoen, en de kleinere deelgroepen van de gemeente niet meer vertegenwoordigd worden.

  In de huidige stemverhoudingen zou de bestuursmacht in Enkhuizen dan liggen bij VVD/D66, SP en PvdA. Dat had betekend twee van deze drie plus een kleintje op dat moment als NE of CDA.

  De huidige aantallen raadsleden per aantal inwoners zijn destijds niet voor niets zo neergezet, er vindt zo een redelijke vertegenwoordiging plaats.

  Like

  1. Vroeger maakten de wethouders deel uit van de raad, maar na de zogenaamde dualisering zijn er feitelijk 3 raadsleden bijgekomen. Het aantal raadsleden maakt me overigens niet zo veel uit.

   Like

 3. Enkhuizen kan wel met 2 wethouders toe. Dat ben ik met Noorman eens. Omdat we drie slechte en luie wethouders hebben maakt het mij niet uit wie van de drie opstapt. Dat wethouders drie maanden met reces zijn geeft aan dat ze in Enkhuizen weinig te doen hebben. Ze doen trouwens ook weinig. En als ze al wat te doen hebben besteden ze dat uit aan een duur bureau. Minder raadsleden is niet te realiseren, want het aantal raadsleden dat een gemeente heeft is gerelateerd aan het aantal inwoners en ligt dus vast.

  Like

 4. Eens. Overigens zou de oplossing om ‘handen aan het bed’ te vervangen door een coördinator óók in strijd zijn met de belofte tot een platte organisatie. Daar werd in de afgelopen jaren het toch ook al een goed gevuld potje voor gebruikt.

  Like

  1. Dat van die coördinator is natuurlijk mijn voorspelling die gebaseerd is op de traditie dat er altijd te weinig geld is om laag betaald werkt te laten doen, maar er altijd voldoende geld is om iemand die werkzaamheden te laten coördineren.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: