Omgekeerd evenredig

Moesten we het in het verleden doen met flinterdunne boekjes als “Het  Peterprincipe  en “De wet van Parkinson” om enig inzicht te verkrijgen in het doen en laten van ambtelijke organisaties, tegenwoordig wordt dit soort kennis verspreid door heuse bureaus die daarvoor astronomische prijzen in rekening te brengen.

Zo staat de gemeente Enkhuizen op het punt om € 280.000,- uit te geven om zichzelf de fijnere kneepjes van het LEAN management bij te brengen. 

Het bureau dat dit denkt te kunnen bewerkstelligen heet ODINTAKT en doet op haar website verbluffende uitspraken.

Zoals “de doorlooptijd van gemeentelijke subsidieaanvragen terug brengen van ruim 1 jaar naar 1 maand.

Maar ook “Middelgrote organisatie: tijdsbesteding contractenadministratie gehalveerd en 50% minder fouten.”

Beide voorspellingen maken natuurlijk gehakt van de sprookjes die ons altijd worden voorgehouden, namelijk dat de ambtelijke organisatie een geoliede machine is die zich op soepele wijze van haar taken kwijt.

De gewone burger weet al sinds jaar en dag dat dit niet het geval is en dat de door het management voorgestelde “bezuinigingen” (zoals het opheffen van de gemeentelijke buitendienst) geen enkele aantoonbare bezuiniging heeft opgeleverd en alleen maar nieuwe en andere verspillingen (door de managementlaag) binnen het bereik heeft gebracht.

De belangrijkste doelstelling van elke bureaucratie is immers om (kost wat het kost) de eigenwerkgelegenheid in stand te houden. Gaat het nieuw aan te kopen “LEAN Management” daar verandering in brengen? Ik vrees van niet.

Zo wordt er voor 2 jaar wordt er een tijdelijke procesmanager aangesteld ten koste van € 130.000,- die klaarblijkelijk moet kunnen doen waar het bestaande management niet toe in staat is gebleken (Peterprincipe) en wat er waarschijnlijk op neer zal komen dat men oude wijn in nieuwe zakken gaat doen.

Want als gezegd, elke bureaucratische organisatie ziet het als zijn voornaamste taak zichzelf in stand te houden en de “oplossingen” die men voor zichzelf bedenkt resulteren gewoonlijk in meer (en beter betaald) werk voor henzelf.

Nu is € 280.000,- best wel veel geld om aan je eigen kwaaltjes te besteden, dus ben ik benieuwd hoeveel aandacht onze politieke partijen er aan zullen geven. Maar waarschijnlijk is ook hier Parkinson’s observatie van toepassing.

De hoeveelheid tijd en aandacht die aan een onderwerp zal worden besteed is omgekeerd evenredig aan het belang van dat onderwerp en de financiële gevolgen die er aan zijn verbonden. 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

9 gedachten over “Omgekeerd evenredig”

    1. De gemeente Enkhuizen weet ook dat ze moet bezuinigen, maar het college denkt alleen dat de oplossing daarvoor ligt in het raadplegen van deskundigen die “Lean Management” in de verkoop hebben. Of de Raad daar ook zo over denkt weten we nog niet.
     Daar staat dan weer tegenover, dat de Raad van Stede-Broec extra kosten moet maken om Raadsleden in staat te stellen weer met elkaar te gaan praten.

     Like

 1. Pim, je zou haast denken dat het college provisie krijgt van dat bureau. Ronduit belachelijk om zulke astronomische bedragen uit te geven aan dit soort flauwekul.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: