Langbroek rules finally.

Ruim twee jaar geleden schreef ik onder het kopje Langbroek Rules dat het voortbestaan van de coalitie in handen zou komen Hans Langbroek en eindelijk is het zover. Nieuw Enkhuizen en Hans Langbroek hebben volgens het NHD van maandagmorgen in goed harmonie afscheid van elkaar genomen.

Dat wil zeggen dat de huidige coalitie alleen nog de formele steun heeft van 7 van de 17 raadsleden. Een tamelijk wankele basis. Omdat nieuwe verkiezingen kennelijk niet tot de mogelijkheden behoren, zal er ergens in de herfst wel een herschikking van het college komen.

Het meest waarschijnlijke slachtoffer is natuurlijk wethouder Boland, die er keer op keer weer in slaagt om de Raad tegen zich in het harnas te jagen.

Buiten de Raad begrijpt niemand nog iets van de onderhandelingsstrategie van de brave man. Daarbinnen was er nog enig begrip,  maar ik schat dat na zijn merkwaardige opvattingen over het laatste raadsbesluit (over de Drommedaris) dat begrip grotendeels zal zijn verdwenen.

Zijn beleid kenmerkt zich toch voornamelijk door van wanhoopspoging naar wanhoopspoging te struikelen.

Blijft de vraag wie hem zal moeten opvolgen. Om de rust enigszins te herstellen zou het mooi zijn als het linkse smaldeel in de Raad een kandidaat zou voordragen. Wat mij betreft komt daar (na het vertrekt van Fijma en Bokhove) niemand van de zittende fractieleden voor in aanmerking en zal de keuze dus moeten vallen op een “outsider”.

Dat hoeft op zichzelf geen probleem te zijn, maar de kans is groot dat de samenstelling van de Raad over anderhalf jaar weer drastisch wordt gewijzigd en wie heeft er zin in een baantje dat maar anderhalf jaar lang vers blijft.

Blijft over een kandidaat uit de Raad zelf en dan blijft eigenlijk alleen Noorman over, zeker als hij op zijn vakgebied financiën aan het werk gezet kan worden. Daar hoort onder Franx tegenwoordig ook sociale zaken bij. Geen enkel probleem lijkt me, niemand kan twijfelen aan de sociale bevlogenheid van Noorman en zijn partij.

Franx zal op zijn beurt de zware portefeuille van Boland moeten overnemen.

Hoewel Franx zich op dit moment zich voornamelijk profileert als de wethouder voor mooi weer en terrassen, lijkt dit een mooie gelegenheid om aan te tonen dat hij meer in zijn mars heeft. Er staan hem immers een paar zware dossiers te wachten. SMC, Drommedaris en het Enkhuizerzand om er maar een paar te noemen.

Slaagt hij er in om die tot een goed einde te brengen, dan herstelt hij daarmee ook weer enigszins het prestige van zijn partij, die inhoudelijk nooit meer was dan de Franx Appreciation Society. (FAS)

Kortom genoeg voor Langbroek om in zijn nieuwe functie van fractievoorzitter van de nieuw op te richten Pippi Langbroek Anarchisten (goed bedoelde suggestie van mijn kant) om over na te denken.

 

 

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

8 gedachten over “Langbroek rules finally.”

 1. Op zich is deze gebeurtenis een felicitatie waard aan Hans Langbroek. Ik heb bewondering voor zijn geduld welke hij met NE heeft gehad, maar ook medeleven met deze beslissing. Het moet niet makkelijk zijn om te breken met iets waar je mede- oprichter van bent, en te moeten toezien hoe het verder gaat zonder jou erbij.

  Als ik de reacties/berichten van Hans lees, heb ik niet echt het idee dat wij als Enkhuizers recht op een dansje hebben. Hans aast op aansluiting bij 0-stemmen partijen zoals GL voor de toekomst. De naam van zijn partij is eigenlijk ook al bekend. Eigenlijk gaat er niets veranderen; zo fluistert mijn profeterend vermogen mij in. We krijgen er een partij bij…..zelfde deelnemers, meer versnippering.

  Ik wens Hans veel succes met zijn toekomstplannen, en moedig hem aan om zijn ideologie eens zonder coalitie met anderen te stichten. Als ik mij beroep op zijn site, dan moet ik concluderen dat een vernieuwend idealistje achter die site schuilt. Die wil ik graag verkiesbaar zien, zonder aanverwante artikelen. Go for it Hans.
  Voorlopig heb je de tijd om je programma samen te stellen. Het is een verdaaid goed moment geweest om deze beslissing te nemen. Haal je voordeel ermee.
  Goeie tip: begin een sollicitatie procedure voor deelnemers, en zoek geen aansluiting bij bestaande politieke partijen.

  Like

 2. ach ik geef hans het voordeel van de twijfel , mischien wordt het wel de zwarte handen club ( pietje bell) , en mischien komt het nu hij niet meer naar iemands pijpen hoeft te dansen toch weer goed met hans 🙂

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: