Kaalplukken

Naast de Burgwal kwestie (met de gemeente in de hoofdrol) hebben we dus nu ook een Goudenregenstraat kwestie met in de hoofdrol Welwonen en de gemeente (die haar welzijnswerk heeft uitbesteed aan Welwonen) in een bijrol.

Juridisch is de zaak vakkundig dichtgetimmerd. De rechter had een proeftijd gelast waarbinnen de huurder voor de eerste van de maand zijn huur diende over te maken. Als gevolg van een faillissement van zijn werkgever was de huurder daartoe (voor wat betreft de maand mei) niet in staat.

Welwonen was er vervolgens als de kippen bij om de rechter te wijzen op het niet nakomen van de afspraak tijdens de proeftijd en dus had de rechter weinig andere keus dan het gevraagde (ontbinding van de huurovereenkomst) toe te wijzen.

Daar kunt je verder van alles van vinden, maar zo werkt ons rechtssysteem nu eenmaal. Het vonnis was bij voorraad uitvoerbaar, wat er op neer komt dat het  met onmiddellijke ingang van kracht is. Vandaar ook dat Welwonen kon gelasten dat de huurder binnen drie dagen het door hem gehuurde huis diende te verlaten.

Die termijn werd vervolgens verleng tot één maand, wat nog steeds aan de korte kant is, maar bij de huurder de hoop deed gloren dat de kwestie nog langs minnelijke weg kon worden opgelost. Te meer daar de in mei ontstane huurachterstand inmiddels was weggewerkt.

Welwonen bleef echter onverbiddelijk. Men had het gewenste vonnis en bleef vastbesloten het ten uitvoer te brengen. Dat is haar goed recht, alleen de termijn waarbinnen zij dat wilde doen roept vraagtekens op.

Zo is er nog steeds niet bekend wie de toekomstige huurder zal zijn van het pand. Merkwaardig, omdat een verzoek tot uitstel van de uitzetting resoluut werd afgewezen. Klaarblijkelijk neemt Welwonen een verlies aan huurinkomsten voor lief, als men er maar in slaagt haar huurder zo snel mogelijk zijn huis uit te werken.

Die haast heeft bovendien ook andere gevolgen voor de huurder. Zo heeft een voorinspectie uitgewezen dat er € 8014,- bijkomende kosten zullen zijn als hij zijn huis verlaat in de staat waarin het zich nu bevind. Is het huis wellicht uitgewoond? Welnee, maar als je bijna € 3300,- rekent voor het verwijderen van een laminaatvloer en andere vloerbedekking en € 1700,- voor het witten van plafonds op de beneden verdieping, dan schiet je al lekker op in de goede richting.

Een nieuw dilemma dient zich aan. De huurder heeft 7 augustus als uiterste termijn gekregen waarop hij zijn woning moet hebben verlaten.

Uiteraard hoopt hij er op dat een nieuwe huurder bereid zal zijn wat zaken van hem over te nemen, maar dat kan alleen als die nieuwe huurder bekend is.  Waagt hij het er op en laat bij zaken als vloerbedekking liggen tot na 7 augustus dan loopt hij het risico dat Welwonen die verwijdert tegen de door haar vooraf bepaalde prijzen.

Uitgaan van de goede wil van Welwonen lijkt me, gezien de voorgeschiedenis, niet echt verstandig.

Het heeft er tenminste alle schijn van dat Welwonen niet eerder zal rusten dan nadat zij haar huurder volledig heeft kaalgeplukt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Kaalplukken”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s