Suikeroom

Kort geleden kreeg ik de brief onder ogen die door de directeur van Incotec aan de gemeente is geschreven en waarin hij bepleit dat de gemeente toch vooral die extra 3 ton moet ophoesten omdat zijn bedrijf dan bedrijfspresentaties in de Drommedaris kan organiseren.

Ik wordt daar zo treurig van. Niet alleen omdat het volgens de laatste berichten meer is dan 3 ton, maar vanwege het idee dat de gemeente een soort suikeroom is, die je om geld kunt vragen als je even iets tekort komt.

Want laten we wel wezen. Als je bij voortduring beweert dat je een wereldindustrie bent, dat 60% van de wereld voedselproductie valt of staat met hetgeen er in het Westeinde wordt uitgedacht en dat je hoog opgeleide werknemers snakken naar de cultuur die de Drommedaris kan aanbieden, dan doe je natuurlijk geen beroep op de goedwillendheid van de Enkhuizer belastingbetaler, dan regel je dat zelf even, want waar hebben we het nu helemaal over.

De hele verbouwing kost volgens de laatste berichten 2.8 miljoen. Daarvan kun je 8 ton aftrekken omdat dat onder achterstallig onderhoud valt, resteert 2 miljoen dat (in geval van schenking) geheel aftrekbaar is van de belasting.

Lijkt me een peulenschil voor de wereldindustrie die de Seedvalley pretendeert te zijn.

Daarom zou het goed zijn als het college nu eens ophield om suikeroompje te spelen voor het stichtingsbestuur en hun zakelijke vriendjes en de boel een beetje zakelijk zouden aanpakken.

U wilt een verbouwing? Zien wij ook wel zitten, kost twee miljoen, als wij dat lenen kost ons dat € 130.000,- euri per jaar. Als U ons kunt overtuigen dat U dat bedrag jaarlijks aan huur kunt opbrengen gaan we aan de gang.

U kunt dat niet? Ok, dan proberen we subsidie te krijgen voor die verbouwing en zeggen we toe, dat voor elke miljoen subsidie die we binnenhalen de huur met € 65.000,- per jaar naar beneden gaat.

U wilt het café en de theaterzaal commercieel exploiteren? Prima idee, zolang U er maar voor zorgt dat de aandelen van die BV aan ons worden overgedragen, het geplaatste kapitaal hebt U sowieso via eerdere subsidies binnengehaald, dan kunnen we meteen in de gaten houden, dat van hetgeen er in die BV wordt verdient, niet te veel aan de strijkstok blijft hangen.

Klaar is Klara.

Op basis van de huidige stand van zaken zal de jaarhuur inderdaad uitkomen rond de € 60.000,- ongeveer gelijk aan wat door de gemeente beschouwd wordt als een commercieel huurbedrag.

Wordt er meer subsidie binnengehaald dan daalt de jaarhuur, vallen de kosten van de verbouwing tegen, dan wordt de jaarhuur hoger, tenzij de Raad daar een ander besluit over neemt.

Het stichtingsbestuur prijst zichzelf graag als voorstander van een zakelijke werkwijze. Ik denk haar hierbij op haar wenken te hebben bediend.

Deze keer ben ik echt benieuwd naar de reactie van Raadsleden, maar ik vrees tegelijkertijd dat ik uiteindelijk toch naar de berg zal moeten.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Suikeroom”

 1. Treffend dit relaas. Wat ook opvalt dat er nog nooit iets van een 3D tekening/schets of iets dergelijks is gepresenteert. Zeuren om poen en dreigen te stoppen. Het is toch eigenlijk spotgoedkoop. Wat een niveau!!

  Like

  1. @ Gelatenheid. ,… De 3D schets.

   Ik sluit me helemaal bij jouw opmerking aan. Ook ik heb me tot op dit moment alle kleuren van de regenboog geërgerd aan het feit dat die inderdaad nergens zijn in te zien, terwijl je op een IKEA site je totale keuken virtueel kan plannen. En kan zien hoe het er ongeveer uit zal gaan zien.

   Om die reden ben ik totaal niet overtuigd van een geplande, dus goed voorbereide verbouwing.
   Ik veronderstel, en vrees dat men op zijn West Fries gewoon een achterlijk bedrag wil innen, om vervolgens te bepalen hoe dat geld opgemaakt kan/moet worden. Over de plannen krijgen we niets te horen. Dus: schimmig. Ik vertrouw er gene bips op dat men een plan heeft…laat staan een “ondernemings-plan”.
   Tot dusver hebben alle belanghebbenden alleen nog maar virtuele kosten en virtuele opbrengsten met elkaar op een economische balans geplaatst, waarvan niets klopt… en ook daarvan mogen we niet inzien hoe die er werkelijk uitziet. YUK!

   Like

 2. Wie van Incotec een presentatie wenst te ontvangen (als groep) kan dat aanvragen. Dan mag je op bezoek komen. Daar hebben ze een conferentie ruimte voor met dia presentatie, vervolgd door een rondleiding en eventueel met een lunch erbij. Ik zou niet weten waarom dat ineens IN de Drom zou moeten gebeuren.
  Ik hoor hier een argument waar ik zo mijn twijfels over heb.Mijn advies: Neem het argument maar niet serieus.
  Als Incotec anderzijds in de belangstelling terecht wil komen, organiseert ze maar een “open dag”.

  Like

  1. Voor wat betreft een sfeervolle ontvangst.

   Wat te denken van het Peperhuis aan de Oosterhaven. Uitzicht op het stadhuis en Compagniesbrug. Sfeervol interieur en héél representatief.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s