Hetze

Via het NHD laat burgemeester Baas weten dat hij van mening is dat Raadslid Langbroek een hetze voert jegens Polen.

Hij wil daar niet aan mee doen laat hij ons weten en dat siert hem natuurlijk, want een hetze is niet anders dan een lastercampagne en we mogen hopen dat onze burgervader zich daar in alle gevallen verre van zal houden.

Hoewel ik (voor wat betreft de kwestie Burgwal) zo mijn twijfels heb.

Resteert de vraag of de kwalificatie “hetze” hier van toepassing is?

Dat lijkt me wat overdreven. Langbroek stelt vast dat er sprake is van rechtsongelijkheid (zelf noemt hij het discriminatie, wat ik dan weer een volstrekt onnodig gegoochel met begrippen vind).

Hij heeft namelijk vastgesteld, dat bij parkeerovertredingen de bekeuringen van Nederlanders, Duitsers en Belgen wel worden geïncasseerd, maar die van de overige buitenlanders niet. Hij noemt Polen met name, maar volgens mij geldt dat voor alle buitenlanders, met uitzonderingen van Duitsers en Belgen.

Europese regelgeving is in voorbereiding, maar volgens mij gaat het daarbij om verkeersovertreding met een minimale boete van € 500,- en niet over parkeerboetes.

Langbroek bepleit de inschakeling van internationaal werkende deurwaarders, wat me (gegeven het te vorderen bedrag) een krankjorum idee lijkt.

Burgemeester Baas komt weer met een andere suggestie die net zo min een oplossing is voor het probleem.

De simpelste oplossing is natuurlijk het plaatsen van een wielklem (die pas verwijderd wordt nadat de boete is betaald) in combinatie van een wegsleepregeling. Het college heeft recentelijk voorgesteld die aan te passen hetgeen met instemming van de Raad ook is gebeurd.

De vraag die zich hierbij opdringt is natuurlijk, waarom pas je een wegsleepregelingen aan als je toch niet van plan bent hem te gebruiken, maar dit geheel terzijde.

Baas vraagt zich (in het artikel in het NHD) af of je zoveel geld uit moet geven om achter een paar Polen aan te gaan. Daarmee zegt hij impliciet wat ik op dit blog al een jaar geleden poneerde, namelijk dat men wel suggereert dat er bekeuringen worden uitgeschreven maar dat het staand beleid is, om dit niet te doen, omdat het vervolg traject veel meer gaat kosten dan het oplevert.

Het is een onbevredigende (op kostenoverwegingen berustende) gang van zaken, maar (zolang je geen wielklemmen wilt gebruiken) verdedigbaar. Het enige wat me in deze kwestie dan ook stoort is dat B&W smoesjes verzint die in strijd zijn met de werkelijkheid. Dat hoort volgens mij niet.

Overigens valt uit de reacties van Baas en Langbroek nog steeds op te maken dat beiden er van uitgaan dat bekeuringen wél worden uitgedeeld, alleen in sommige gevallen niet worden geïncasseerd.

Daar geloof ik niets van, want dat lijkt me mijl op zeven. Maar als dat zo is, dan is ongetwijfeld bekend hoeveel van die uitgeschreven bekeuringen wordt verscheurd.

Weten we ook meteen hoe groot het probleem in werkelijkheid is.

Mijn inschatting is, dat Baas het wel over een paar heeft, maar in werkelijkheid niet weet om welke aantallen het gaat, omdat de bekeuringen niet worden uitgeschreven.

Mooie nieuwe vraag voor Hans.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Hetze”

  1. voorlopig heb ik voor hans ( ook al heeft hij af en toe rare streken 🙂 ) meer respect dan andere raadsleden, ik hoop dan ook dat het dhr BAAS niet gaat lukken om hem te wippen

    Like

    1. Daar zal Hans ongetwijfeld heel blij mee zijn. Hans kan overigens (als gekozen raadslid) tijdens deze raadsperiode niet worden gewipt. Door wie dan ook.

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: