Men enige regelmaat worden Raadsleden vanuit het college bestookt met gedragsregels waar Raadsleden zich aan zouden moeten houden.
De overgrote meerderheid laat dit soort vermaningen door het college met enige gelatenheid over zich heen gaan. Alleen de oppositie partijen willen zich hiertegen nog wel eens verzetten, maar krijgen daarbij zelden of nooit steun van coalitie- en gedoogpartijen.
Zo valt de onbeholpen behandeling van de Burgwal kwestie door de Raad voor een deel te verklaren uit de door het college geventileerde opvatting dat Raadsleden zich niet met individuele belangenbehartiging mogen bezig houden.
Inderdaad, het zou onfatsoenlijk zijn als Raadsleden hun positie zouden gebruiken om een voorkeursbehandeling te bepleiten voor individuele gevallen.
Maar als men dat al zou willen, dat doet men dat zeker niet in het openbaar, maar gewoonlijk binnenskamers.
Hetzelfde gebod ten aanzien van voorkeursbehandeling geldt natuurlijk ook voor het college. Ook zij dienen zich te onthouden van een voorkeursbehandeling.
Het toezicht daarop is een taak van de Raad en is uiteraard alleen maar mogelijk als de Raad individuele gevallen toetst aan het beleid zoals dit is vastgesteld. Als je Raadsleden verbiedt zich bezig te houden met individuele gevallen, dat verbied je ze daarmee feitelijk ook om op effectieve wijze het beleid van het college te controleren.
Aan de bevoegdheid tot het stellen van regels (door de gemeente) is onlosmakelijk de verplichting verbonden er op toe te zien, dat die regels worden nageleefd. Zou die verplichting ontbreken, dan zou de weg openstaan voor willekeur, rechtsongelijkheid en vriendjespolitiek.
Het bestaan van die verplichting is dan ook geen individueel belang maar een collectief belang dat tot doel heeft ons te vrijwaren van een willekeurige behandeling door de overheid.
In de kwestie Burgwal wringt de gemeente zich in allerlei bochten om zich aan haar verplichting (tot handhaven) te kunnen onttrekken.
De argumenten die zij daarvoor aanvoerde zijn in eerste instantie door de rechtbank verworpen. De argumenten die zij nu aanvoert zullen (naar ik aanneem) een zelfde lot ondergaan.
Domweg, omdat het begrip rechtsgelijkheid voor de bestuursrechter zwaarder zal wegen, dat de gelegenheidsargumenten die het college verzint om zich (aan een op haar rustende verplichting) te kunnen onttrekken.
In het licht van het bovenstaande is ook duidelijk dat de bewering van het college, dat Raadsleden die zich “bemoeien”met de kwestie Burgwal zich schuldig maken aan individuele belangenbehartiging, niet anders dan een gotspe. Een ongehoorde brutaliteit, omdat zij berust op een omkering van de werkelijkheid.
Als gezegd, dat de gemeente haar verplichtingen ten opzichte van haar burgers nakomt is geen kwestie individueel belang, maar een collectief belang. Wanneer de gemeente bij herhaling weigert dat te doen, dan dient zij daarmee geen collectief belang, maar een individueel belang.
Het verwijt dat het College maakt aan Raadsleden die zich met de kwestie Burgwal bemoeien is dan ook volkomen ongefundeerd. Niet de Raadsleden, maar het college houdt zich (tegen aanzienlijke kosten tot dusver) bezig met het behartigen van individuele belangen.
Het is jammer en treurig dat de meerderheid van Raadsleden dat niet inziet en niet ingrijpt om te voorkomen dat gemeenschapsgeld wordt verkwist aan activiteiten die geen ander doel hebben het college gezichtsverlies te besparen.
met deze maner van werken van een gemeenteraad vraag ik me af of die hele
raad in Enkhuizen nog wel enige zin heeft.
Zonder die raad ben je beter uit. Als ze er niet zijn voor die burger,de kiezer,
dan kunnen we ons die vergoeding beter besparen.
Als de gemeente weer in het ongelijk gesteld zou worden door de rechter,
in geval burgwal,wat gebeurd er dan?
Hoeveel en hoelang is nodig om de verantwoordelijke raad als hoogste
orgaan in deze stad in actie te krijgen?
Grote woorden,maar geen lef om misstanden aan te pakken.
Dat EEN burger die strijd aandurft !!!En een hele raad te kakken zet!!
en het opneemt tegen dit college!
Op enkele raadsleden na die zich niet de mond laten snoeren.
De hulpeloze raadslieden die na 7 jaren zich nog de mond laten snoeren
in de casus burgwal.
Zielig.
LikeLike
Met de tegenwoordige mondigheid van de burgers en zgn “”democratie”” zie je dit niet in de raad en beslissingen ven het e colli college. In de Tweede Kamer ook niet trouwens.
LikeLike
Ik heb er geen problemen mee om de bewoner in kwestie te helpen bij dit nare dossier. Het zal duidelijk zijn dat het dossier niet altijd gediend is met reacties op deze plek.
LikeLike
dat het dossier van de betreffende burger niet is geholpen ( met alles hier alles te openbaren is duidelijk )
wat mij verder wel opvalt is dat gemeenteraden van andere plaatsen toch wel opener zijn naar de burger ( in enkhuizen verteld men alleen maar iets als het echt niet anders kan, en dan nog zo min mogelijk en zoveel mogelijk verdraaien van feiten, ze krijgen het zelfs voor elkaar om van NEE een ja te maken )
wat me wel vreselijk tegenvalt is de totale onverschilligheid van raadsleden tegenover de burger
LikeLike
De strekking van mijn bericht was, dat raadsleden zich (naar mijn opvatting) gemakkelijk monddood laten maken op basis van zogenaamde gedragsregels.
Waarom dit dossier niet geholpen is bij openbare behandeling is me niet zo duidelijk. Tot dusver heeft poging om de kwestie “binnenskamers” (en in aanwezigheid van twee raadsleden) op te lossen alleen maar geleid tot een nieuwe rechtszaak.
LikeLike
toch maar een een paar dagen gewacht met reageren !!!
maar geen enkel raadslid man /vrouw die hier iets op durft te zeggen !!!
kunnen jullie dan niet beter je zetel opgeven??? en ook geen aanspraak maken op wachtgeld natuurlijk !!
jullie werken dus stuk voor stuk mee aan deze schijnvertoning !!!
tegen de tijd dat de verkiezingen naderen roepen jullia allemaal weer hard dat het anders moet!!! maar ondertussen??
LikeLike