Parkeerterrein

Afgelopen dinsdag kwam onze lokale speeltuinvereniging in de Breedstraat weer eens bijeen om het maar weer eens te hebben over “betaald parkeren”. Aanleiding was een € 40.000,- kostend overzicht waarin stond aangegeven waar je zoal in Enkhuizen parkeerterreinen zou kunnen realiseren.

Volgens mij had een beetje wethouder zo’n rapport zelf kunnen maken (hoe groot denkt Enkhuizen wel dat het is), maar ook daar twijfel ik tegenwoordig aan. Ik herinner  me nog levendig dat wethouder Franx heel serieus met elektronische tolpoorten kwamen aanzetten. Absurd idee natuurlijk en gelukkig nooit meer iets over gehoord.

De uitkomst van het beraad (dat ik veiligheidshalve maar niet via de radio heb gevolgd) was voorspelbaar. Fase twee van het plan tot invoering zal voorlopig niet worden uitgevoerd.

Als ik goed heb geteld zijn door externe deskundigen inmiddels 5 rapporten opgesteld. Dat zal met elkaar al gauw een half miljoen hebben gekost en we zijn nog niet in de buurt van realisatie.

Ook begrijp ik dat deze keer de Enkhuizer Ondernemersclub (bij monde van haar voorzitter Piet Bijl) een nieuw strohalm heeft aangereikt waarmee hij denkt de bestaande impasse te kunnen doorbreken. Er zal onder zijn leiding een “cold case” team worden geformeerd dat zich gaat buigen over de oorspronkelijk uitgangspunten. Wellicht dat  daar nog wat bruikbare gedachten  tussen zitten. Raadslid Noorman is voorstander laat hij op zijn website weten.

Helemaal leuk natuurlijk zo’n nieuwe aanpak, maar een tekort aan parkeerplaatsen los je niet op met rapporten of vergunningen, maar met de aanleg van parkeerplaatsen.

Het is helaas niet anders. Maar voor die simpele werkelijkheid deinst men nu al jarenlang terug. De ruimte voor en achter het Snouck van Loosenziekenhuis  had natuurlijk gekund, maar nee, dat moest zo nodig  worden volgebouwd, dus dat lijkt een gepasseerd station.

Blijft over als meest logische plek het Julianaplantsoen, maar helaas, daar wonen wat notabelen die uiteraard geen zin hebben in blik voor de deur, dus dat zal nog een heel gedoe geven.

Alle ander locaties zijn feitelijk heilloze vlees noch vis compromissen waarmee Enkhuizen inmiddels een reputatie heeft weten op te bouwen.

Zo’n parkeerterrein kost natuurlijk geld, maar niet alle toeristen komen met de boot, een flink aantal komt nu eenmaal met de auto.  Als we miljoenen uit kunnen geven aan de havens, dan moeten we het ook maar eens doen aan een fatsoenlijk parkeerterrein.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

10 gedachten over “Parkeerterrein”

 1. Lola wat weer een mooi stuk geweldig precies zo als het is . Hoe lang zal de parkeersoap hier in Enkhuizen nog blijven.Ik hoop dat ze toch eens gaan denken aan wat de sp in gedachten heeft allen de echte binnen stad zo als het vroeger was. O Ja pim wie zijn ook al weer de hoofdmannen van de vvd en de ne.

  Like

 2. Sinds de gemeente zich met het parkeren is gaan bemoeien en het vergunningenstelsel in de hele binnenstad heeft ingevoerd, is het aantal beschikbare parkeerplaatsen afgenomen.

  Het AH-parkeerterrein bijvoorbeeld, voorheen altijd druk bezet, staat tegenwoordig vrijwel leeg.
  Dat schijnt met meerdere blauwe-zone terreinen zo te zijn.

  Als vergunninghouder kun je die terreinen ook beter mijden en op straat parkeren, want je moet evengoed je schijf gebruiken en als je iets te lang wegblijft, dan bedraagt de boete 85 euro.
  Voor bezoekers van buiten is 2 uur sowieso (te)kort.

  Het lijkt er op dat de beschikbare parkeerruimte niet ten volle benut kan worden omdat behoefte en voorzieningen niet op elkaar afgestemd zijn.

  Het is trouwens toch de vraag of de binnenstadbewoners behoefte hebben/hadden aan de ingevoerde voorzieningen. Niet voor niets is een overweldigend aantal stemmers van hun geloof gevallen en heeft SP gestemd.

  Maar de overige politieke partijen negeren dat signaal van de binnenstadbevolking. Zij denken het beter te weten.

  Als je je oor te luisteren legt, dan merk je dat er veel irritatie is, niet alleen vanwege de kosten, maar ook de onvrijheid, de bureaucratie, de boetes, de alom aanwezige parkeerwachten, de betutteling.
  Dat je je bezoek moet vragen hoe lang ze van plan zijn te blijven, omdat je een kraskaart in moet vullen.
  Dat je je bezoek ook niet naar het lege parkeerterrein kunt verwijzen, omdat je ze dan elke 2 uur de deur uit moet jagen om hun schijf te verzetten.
  Dat de mensen uit de appartementencomplexen geen vergunning van 22 euro per jaar krijgen, omdat ze een garage hadden kunnen huren voor 70 (?) euro per maand.
  Dat de mensen met parkeerruimte op eigen terrein niet eens meer even voor hun eigen deur mogen parkeren, omdat ze geen vergunning hebben kunnen “krijgen”.
  Dat walkanters betalen om in hun eigen wal te parkeren.

  Misschien zijn er ergens kleine puntjes van verbetering geconstateerd. De vraag is waar en hoe en voor wie?

  Like

  1. Helemaal mee eens. Er wordt echter, zelfs als we water bij de wijn doen, geen millimeter bewogen. Blijkbaar is een grotere revolutie nodig.

   Like

 3. Die 80 woningen per jaar kunnen alleen gerealiseerd worden als je je meer gaat richten op flatgebouwen. En voor meer parkeerruimte tegelijkertijd- omdat er nu eenmaal geen fietsers in die woningen trekken- moet je gaan denken aan ondergronds parkeren.
  Ik zit niet op flatgebouwen te wachten, en ondergronds parkeren in een polder lijkt me zeer onverstandig. Men moet eens erkennen dat de grenzen van de mogelijkheden binnen Enkhuizen op sommige punten bereikt zijn. Een liter water past nu eenmaal niet in één keer in een glas. Er kan wel een liter water uit het glas gedronken worden.
  Geld blijven uitgeven aan onderzoekjes om aan het verwachte antwoord te komen, welke een kleuter kan verzinnen, vind ik gewoon zonde.

  Like

 4. Dit is inderdaad heel goed opgemerkt. Maar wat Pim zegt met de phrase dat er ruimte wordt volgebouwd moet je ook niet vergeten. Kort geleden stelde LQ mevr Stella mij ervan op de hoogte dat Enkhuizen per jaar 80 woningen zou moeten bouwen/realiseren. Volgens mij moet dat plan geschrapt worden. Het heeft namelijk niet veel zin om nu al ruimtegebrek te constateren voor parkeerplaatsen (en ook woningen) en aan de andere kant de beschikbare ruimte te bebouwen. Daar hoeft inderdaad geen geld kostend onderzoek voor gepleegd te worden. Misschien is het veel handiger voor de gemeente Enkhuizen om de ruimtelijke orde eens te herzien.

  Like

  1. Die 80 per jaar kan in regionaal verband aangepast worden, maar dat moet men dan ook wel actief uitdragen.
   Vlekkenplan: één belangrijk punt was dat het gebied niet helemaal gesloten zou blijven, ook tav. strand e.d.

   Like

 5. 🙂 ja doe er wat aan! ‘k Heb me al aangemeld bij het Tuinkabouterbevrijdingsfront, is weliswaar geen actie, maar toch een geinig begin.

  Like

 6. Volgens mij is er in Enkhuizen op één plaats een parkeerprobleem: het SprookjesWonderland. De kabouters hebben een openbaar parkeerterrein gekaapt en vervolgens met hekken en slagbomen afgesloten. Helaas zijn er nog veel bezoekers die hun auto op de openbare parkeerstrook tegenover het zwembad plaatsen. Waarschijnlijk omdat ze denken dat de kabouters geld vragen voor het parkeren. Bezoekers voor het Enkhuizerstrand hebben dan geen parkeerplek. Zelfs zonder dat het extreem mooi weer is, wordt de openbare parkeerstrook intensief gebruikt door bezoekers van het Sprookjes Wonderland.
  Het is trouwens een zwaar met hekwerken afgezet gebied geworden. Het gehele zwembad is omheind. De gehele Camping is omheind. Zuiderzeemuseum is in zijn geheel omheind. De voetbal verenigingen zijn in hun geheel omheind. Bij ieder landje pik wordt er weer een gebied omheind.
  Te vrezen valt dat, als het vlekkenplan wordt uitgevoerd, er nog meer hekken geplaatst gaan worden. Elk onderdeel met zijn omheinde parkeer terrein. Bij matig weer zijn deze omheinde gebieden voor een kwart gevuld, alleen bij hoogtijdagen raken ze overvol en “moet” er uitgeweken worden naar het kleine resterende stukje IJsselmeer-oever om de autoos te stallen. Volgens mij heeft Sprookjeswonderland nog steeds het recht om autoos te parkeren op het stukje IJsselmeer-oever. Voor mij is dit de Enkhuizer Parkeerproblematiek.
  Het andere is gepeuter om te proberen geld te verdienen aan de autoos van Enkhuizers, die toch nergens anders hun auto kunnen parkeren.

  Like

  1. Dat over dat omheinen van wat eens openbaar terrein was, heb je een in mijn ogen sterk punt…. Ben er ook al eens over begonnen dat de openbare ruimte nogal aan het krimpen is tegen de groei van de bevolking in.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: