Ronde archief

Nadat ik min of meer besloten had dat de poppenkast (die maandelijks in de Breedstraat wordt vertoond) eigenlijk niet de moeite waard was om te blijven volgen, komt het NHD op haar voorpagina met het grote nieuws dat in de Enkhuizer gemeenteraad de stemmen hebben gestaakt.

Wablief? Men is verdeeld? Waarover dan wel niet?

Het blijkt te gaan over een toekomstige locatie voor woningbouw. De gemeente bezit al geruime tijd uitstekende bloemkoolgrond in wat Gommerswijk-West wordt genoemd met als doel daar uiteindelijk woningen te kunnen bouwen.

Ligt pal tegen het streekbos, mooie locatie voor onze wat beter gesitueerden. Op het eerste gezicht geen enkele probleem dus, ware het niet dat er een actiegroep is opgestaan die meent dat de grens bereikt is.

Geen woningbouw in Gommerswijk–West wil men in die club, maar een soort recreatiepark.

Niet alleen is het daar goed toeven voor onze padvinders (het enige bouwsel dat men wel wil toestaan),  maar ook onze tennissers zijn er mee geholpen. Want als de padvinders weg zijn op de bestaande locatie kan daar weer een extra tennisbaan worden aangelegd. Kortom aan alles is gedacht.

Behalve aan de prijs natuurlijk, want met dat soort flauwekul houdt de moderne burger zich niet bezig, dat laat men over aan de “politiek”.

Ik schat dat de aanleg van dat speelterreintje al gauw een paar miljoen gaat kosten. Dat soort van bedragen kun je alleen maar “verdienen” door landbouwgrond op te waarderen naar woningbouwgrond. Maar dat wil die actiegroep nu net weer niet. Die paar miljoen moeten dus uit de belastingen komen, dus wat mij betreft kan het plan zo worden opgeborgen in het ronde archief.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

15 gedachten over “Ronde archief”

 1. Nog maar even @ Quasten & Bokhove:
  Ik ben het met Bokhove eens dat er met het “moeten” bouwen wel even gewacht kan worden. Ik vind persoonlijk 80 woningen per jaar erbij op zich al een raar uitgangspunt. De ruimte zal toch eens niet meer te exploiteren zijn. Vol is vol.
  De ligging van de sportvelden van Immerhorn is volgens mij perfect. Er moet niet gewoond worden om sportvelden heen, of gesport worden in woonwijken. Denk aan evenementen met versterkt geluid, lichtmasten in de avonduren. Daar komt weer nieuw gezeur van, zoals “overlast”.
  Uitbreiding van de zaadbedrijven moet al helemaal niet door woningbouw in de weg gestaan worden. Dat stukje lint in het Westeinde is ideaal.
  Maar dan nog. Het college komt misschien niet met een nieuw plan, maar wel met een nieuw debakel. Als de financiering van de Drom al zo lang niet lukt…, een SMC al zo lang niet gerealiseerd kan worden…., men overhoop ligt met uitvoerders, projectleiders en aannemers… Hoe moet ik dan het vertrouwen hebben dat nog meer soortgelijke projecten WEL zouden slagen?
  Ik vind dat er eerst maar es “schoon schip” gemaakt moet worden. De genoemde “pauze” van Bokhove lijkt mij ideaal, en de ambitie om 80 woningen per jaar te bouwen kan met één klap met de hamer van de bestuurstafel geslagen worden. Probleem opgelost.
  Op de pauze na waarin we al verkeren want daarvan moet Boland ons nog gaan verklappen wat ons dat wel/niet kost.En dan moeten we nog maar zien wat we daar aan overhouden.

  Like

 2. Robert: Het probleem is in feite nu niet dat het college weer met een plan komt terwijl er nog veel niet ‘af’is maar dat we te maken hebben met een verplichting om woningbouwlocaties voor na 2014 te bepalen. Dat wringt natuurloijk omdat we gewoon niet veel grond hebben en de raad wel heeft bepaald dat er pj 80 woningen gebouwd moeten worden.

  Komt bij dat op een lokatie die de raad als voorkeur had de zaadbedrijven willen uitbreiden en gezien het belang daarvan is de Raad hiermee akkoord gegaan,. Die lokatie valt dus al af. Dan heb je nog wat inbreimogelijkheden maar met een onzekere factorin bouwtempo aangezien je afhankelijk bent wanneer er iets vrij komt en het eigendom wat veelal in particulieren handen ligt. Dan kan je nog in het lint Westeinde wat neerzetten en richting Florapark, maar de buurgemeente ischijnt de eerste 10 jaar niet aan opschuiven, opgeven of uitbreiden te willen denken. Blijft dus over GWW en de mogelijkheid Immerhorn die nu naar voren is gekomen welke wat Lijst Quasten op haalbaarheid onderzocht dient te worden om geen onomkeerbare besluiten te nemen wat volplempen GWW zou betekenen.

  Like

  1. Wie eist dat na 2014 “moet”. Gezien huidige aanbod en projecten op pauze?

   Zaadbedrijven: eens, al is er nog niet besloten. Waar je die 10 jaar vandaan hebt, geen idee. En tenslotte: er is ook binnen Enkhuizen vanaf Incotec naar Florapark ook nog ruimte (ook oude Royal Sluis). Maar dat is “onhaalbaar” en wordt voetstoots ook aangenomen.

   Like

 3. Pim: Wat we met die sporten aanhalen is een losse greep uit wat er eventueel allemaal mogelijk is. Er zijn natuurlijk heel veel buitensporten te bedenken.
  De tennisbanen zijn bijvoorbeeld ook niet echt toereikend meer.
  Wat ook nog speelt is dat de beide sporthallen die Enkhuizen rijk is, ook in belabberde staat zijn. Die zou je daar bij kunnen plaatsen *en ja, ik weet dat het allemaal wensdromen is* waarbij er weer ruimte komt om de RSG in de toekomst uit te breiden en bij AHplaza waar brede school moet komen ruimte te creëren.

  Of het allemaal uitkan, te realiseren is op allerlei vlakken enz enz daar heb ik dus op dit moment geen idee van, maar ik vind het wel de moeite waard om te kijken wat er mogelijk is.

  Like

 4. @ Quasten & Bokhove: Ik heb er even geen antwoord op. Jullie verdedigen je prima, maar zijn beide geen coalitie partijen. Ik zal mijn stemgedrag de volgende keer nog es herzien.
  Wat mij betreft is oppositie voeren net zo goed meeregeren als coalitie voeren. Dat maakt niet uit. Het regent momenteel debakels die nog niet zijn opgelost en het college dient alweer een nieuwe aan. Voornamelijk DAT vermoeit me.
  In dit geval vind ik het Immerhorn project totaal niet nodig.

  Like

 5. Ons verkiezingsprogramma blijft ook leidend, vandaar dat wij de haalbaarheid onderzocht willen hebben of een ‘lgrondruil’ woningen en sport kan.

  ‘Wat Lijst Quasten betreft is de Gouw/Gommerwijk WW uitermate geschikt om een multifunctioneel ingericht buitensportpark te realiseren waarbij meerdere sporten zoals atletiek, wielrennen, rugby skaten/skeeleren, hockey en trimbanen (zowel in clubverband als individuele sportbeoefening) worden geclusterd. Ook het verplaatsen van de voetbalvelden naar deze locatie zou een optie kunnen zijn. Wij beseffen dat dit allemaal ambitieus is, maar denken dat het er behoefte is aan een ruimer sportaanbod en dat een dergelijke sportwijk een verrijking zal zijn voor Enkhuizen’.

  Like

  1. Wielrennen en skeeleren hebben (net al sjeu de boules trouwens 😉 ) een prima locatie in het Nassaupark te Bovenkarspel. Het aanleggen van dezelfde voorzieningen in Enkhuizen lijkt me daarom overbodig. Om aan atletiek te kunnen doen moet je helemaal naar Grootebroek, wat me ook nog te doen lijkt. Blijven hockey en rugby. Handbal zou ook niet misstaan, maar die club is volgens mij wegens gebrek aan leden ter ziele.

   Denk dat laatste het grootste probleem gaat worden. Geweldige faciliteiten maar onvoldoende leden om de zaak draaiende te houden. Volgens mij is de zwemvereniging ook bescheiden van omvang.

   Wat die trimbanen betreft, die zouden wat mij betreft ingepast kunnen worden in het bestaande recreatieoord.

   Like

 6. Leuke eerste alinea. Ik ben er ook een beetje moe van geworden. Het gaat “nergens” over op de breedstraat. Nergens, in de zin van (ik zal het nog maar es zeggen) ..de verkiezingsplannen van onze partijen staan al behoorlijk lang buitenspel. Dat zal ik toch moeten meenemen in mijn “rapport” aan SP man Bokhove, hoe het toch komt dat de gang naar de stembus niet zo enthousiast gaat in Enkhuizen.
  Even een detail op zich waar je misschien ook nog aandacht aan kan besteden is dat onze heer Langbroek afgelopen week in het landelijke (POW) nieuws terecht kwam op een manier die hij niet verdient. Die Journalisten deugen niet. De reacties op het artikel waren nog dommer. Terwijl IK vind dat Hans iets zinnigs opmerkte. En mijn steun heeft ie.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/04/tsunami_van_duitslandhaat_in_e.html

  Inderdaad geen stijl. Er worden op de Breedstraat gerust nog wel goede zaken in de groep gegooid, maar zolang B&W en de “meelopers” maar steeds weer iets anders gaan doen dan in de verkiezingsplannen werden aangekondigd…. dan weet ik het ook niet meer. Ik zal mijn conclusies eruit moeten trekken. Zolang lopende zaken van belang ondergeschikt worden geacht aan nieuwe onzin, zoals jouw artikel beschrijft… waar zijn we dan nog mee bezig?.

  Like

  1. Kijk in ons programma, daar staat “Gommerwijk-West-West moet niet bebouwd worden, maar moet een groene aansluiting op het Streekbos krijgen. Hierbij wordt overlegd met het recreatieschap.”. Verkiezingsprogramma blijft leidend.

   Like

 7. De wens om geen woningbouw in GWW te plegen is al wat ouder dan die actiegroep hoor. De vraag naar recreatie en groen, zie Streekbos, neemt ook toe. Logisch om daar rekening mee te houden. Hoewel sommige bronnen hiervoor opdrogen, schijnen er best -als Enkhuizen maar met Stede Broec samenwerkt, was dat niet een stokpaardje van je- fondsen te zijn, bijv. tbv. waterberging, recreatieschap. Een groot deel van de grond was ook al aangekocht. Naast gommerwijk west-west ging het over de gehele woningbouw in de stad, dus ook inbreiding en bijvoorbeeld Immerhorn, alwaar volgens sommigen ook woningen zouden moeten komen. Kortom, hier zit meer achter dan wat jij nu schrijft…maar ja je bent er natuurlijk ook een beetje uit 😉

  Like

  1. Ach, ik begrijp nu dat je de zeggenschap over die grond wilt overdragen aan het recreatieschap, zodat die daar dan een uitbreiding van het streekbos kan realiseren.
   Dat had ik uit het pleidooi van het actiecomité niet begrepen. Blijft natuurlijk de vraag waar we dan in de toekomst nog huizen moeten gaan bouwen.

   Like

   1. Zie ons weblog, vanaf INCOTEC naar Florapark, linten, enz. Punt is dat al die plannen gebaseerd zijn op groei groei en groei.

    Like

    1. Nog even niet gelukt te vinden waar je op doelt. Groei lijkt me inderdaad een slecht uitgangspunt, maar dat geldt natuurlijk ook voor de aanleg van een extra recreatiegebiedje in GWW. Dat kost al gauw een paar miljoen wat er (zonder groei) zeker niet de komende jaren zal overschieten.

     Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: