Welness

Project Oksel

In het NHD van hedenmorgen het bericht dat het Party Bowlingcentrum in Venhuizen zal worden afgebroken en dat daar binnenkort een Hotel annex welnesscentrum zal verrijzen.

Omdat twee van dat soort faciliteiten binnen een straal van 6 km met iets teveel van het goede lijkt, neem ik aan dat daarmee de plannen voor de Oksel ook van de baan zijn.

De eerste keer dat ik over dat project schreef was 9 augustus 2009 en toen concludeerde ik al dat deze transactie een mogelijke zeperd voor het grondbedrijf zou kunnen opleveren.

De grond was weliswaar verkocht aan BV Krabbersplaat, maar die zou pas betalen als ze die grond (inclusief het bijbehorende plan) zou hebben doorverkocht aan een projectontwikkelaar. De kans dat dit ooit nog zal gebeuren is, gelet op de plannen die er in Venhuizen zijn ontwikkeld, vrijwel nihil geworden.

Temeer daar er bij de verkoop was overeengekomen dat de grondprijs jaarlijks met 6% verhoogd zou worden zolang de grond niet was overgedragen. Daarmee is de huidige grondwaarde inmiddels opgelopen tot circa 1 miljoen euro.

Het eigen vermogen van BV Krabbersplaat is dusdanig laag dat men onmogelijk aan haar verplichting tot afname van de grond kan worden gehouden. Tegelijkertijd neem ik aan, dat het grondbedrijf deze verkoop al in haar boeken heeft opgenomen, zodat er (als de verkoop uiteindelijk niet doorgaat) er een boekhoudkundig verlies dreigt van circa 1 miljoen euro.

De natuurlijke reactie van gemeenten (Apeldoorn)  is, dat soort van boekverliezen voor zich uit te schuiven in de hoop dat zich op een later tijdstip een oplossing zal aandienen. De vraag is echter of het verstandig is om een dergelijk lijk in de kast te blijven conserveren.

Ingrijpen door de toezichthouder (de gemeenteraad) lijkt me dan ook voor de hand te liggen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Welness”

  1. Er is niets opgespoten, “alleen” in gunstig contract te veel tijd gegeven om “er uit te komen”. In stellingnames november hebben we nog opgenomen dat uitstel onterecht was (maar er zijn helaas te veel “spannende” dossiers). In begroting 2012 staat: “De Oksel: Conform de gesloten overeenkomst diende de bouw van het hotelappartementencomplex uiterlijk op 1 juli 2011 te starten. Omdat het vinden van een exploitant meer tijd kost dan voorzien, is deze termijn opgerekt tot 1 juli 2012. Na de overdracht van de grond aan de Ontwikkelingsmaatschappij Krabberszand rust op de gemeente nog de verplichting een aantal voorzieningen te treffen welke behoren tot het bouwrijpmaken. De kosten hiervoor zijn in de begroting 2012
    geraamd.” Dus binnenkort is dit voorbij.

    Like

  2. ehhh wat zal het opspuiten gekost hebben van dat stukje??? O-ja dat is natuurlijk gesubsidieert door de burgers, met goedkeuring van de gehele raad van enkhuizen
    zo val allemaal maar weer over me heen 🙂

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s