Knullig

Vanochtend in het NHD een teleurgestelde wethouder Franx. Wat heet teleurgesteld, hij was woedend. Omdat van de 7 kandidaten die zichzelf  hadden voorgedragen, Enkhuizen bij de laatste 3 terecht was gekomen.

Net als zijn grote voorbeeld, gedeputeerde Bond, hekelt hij de gronden waarop dit was gebeurd. Als voorbeeld noemt hij de bereikbaarheid. Tegenover het NHD stelt hij dat in 2022 de nieuwe Westfrisiaweg (en de nieuwe aansluiting op de Houtribdijk) gerealiseerd zullen zijn en dat je vervolgens binnen 1,5 uur vanuit Duitsland op het terrein kunt zijn.

Nu wil het toeval dat ik afgelopen najaar op op een camping in Werlte heb gestaan, circa 30 km over de grens bij Emmen. Het kostte toch zeker 2,5 uur om daar te komen ook al mocht je na Hoogeveen 130 km per uur rijden. Maar dat is niet het enige, Emsland is ongeveer net zo dicht bevolkt als Oost-Groningen. Voor plaatsen van enige betekenis (qua inwoner aantal) moet je veel verder Duitsland in.

Dan de aansluiting van de N23 op de Houtribdijk (die ondanks de inspanningen van Franx overigens nog steeds niet op de weerkaart staat). Er bestaat inderdaad een regiovisie waarop die aansluiting staat aangegeven.

Echter de kosten daarvan worden geschat op 20 miljoen en zijn niet inbegrepen in de kosten voor de verbetering van de N23. De 5.5 miljoen die Enkhuizen (op voorspraak van Franx) heeft bijgedragen aan de verbetering van de N23 betreffen het traject Heerhugowaard/Hoogkarspel.

Over het oplossen van de te voorziene bottle-neck bij Broekerhaven zijn geen afspraken gemaakt, omdat er volgens de Provincie nauwelijks sprake zal zijn van een verhoogde verkeersdruk. [Het aangevoerde argument dat er dank zij een verbeterde N23 een betere verbinding met de Duitse havensteden Bremen en Hamburg zou komen is dan ook nergens op gebaseerd. Dat Franx daar geloof aan hechtte maakt alleen maar duidelijk dat hij bijzonder goedgelovig is en verder niets].

Maar goed, zelfs al zou die aansluiting er komen, dan nog ben je daarmee nog niet op de Haling. Je moet vervolgens of dwars door Enkhuizen (Plan Noord) of dwars door Bovenkarspel (Broekerhavenweg) wil je ook maar in de buurt van de Haling komen.

Samengevat, Franx noemt een aanrijtijd die niet klopt naar een gebied waar nauwelijks mensen wonen, gebaseerd op een wegverbinding die hoogst waarschijnlijk niet in 2022 zal zijn gerealiseerd en verwijt de organisatoren vervolgens, dat ze niet half weten wat er in West-Friesland gebeurd.

De arrogantie ten top. Eerder denk ik dat de NTR de hete lucht die Franx en consorten hebben uitgeblazen precies naar waarde hebben ingeschat en op grond daarvan besloten hebben Enkhuizen niet uit te nodigen voor het maken van een bidbook.

Een wijs besluit. Ook al omdat het Enkhuizer  College de Raad had laten weten dat ze (nadat ze de uitnodiging had ontvangen) bekend zou maken onder welke voorwaarden ze die uitnodiging zou accepteren.

Zo’n knullige werkwijze valt de Enkhuizer Raadsleden misschien niet op, maar het zal de organisatoren zeker niet zijn ontgaan.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Knullig”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: