Op de proef

Vijzelstraat

Hoewel het vrij duidelijk is dat projectontwikkelaar de Nijs tot op heden op geen enkel wijze aan de met haar gesloten overeenkomst heeft voldaan, blijkt het opzeggen van die overeenkomst niet te kunnen zonder dat daar voor Enkhuizen ernstige financiële gevolgen aan kleven.

Althans, wethouder Boland stelt dit als feit tijdens de laatste grondgebiedvergadering.

Op basis van dit feit rijst natuurlijk de vraag, hoe kan het, dat als derden in gebreke blijven, het altijd de gemeente is die voor de kosten moet opdraaien?

Een andere (niet onbelangrijke) vraag is, of die financiële  verantwoordelijkheid voortvloeit uit de oorspronkelijke overeenkomst met de Nijs, of dat dit het gevolg is van de aanvullende overeenkomt die Boland 14 dagen voor de verkiezingen in 2010 heeft gesloten.

Het lijkt me toch, dat het tijd wordt dat de Raad zich (als toezichthouder) in beide overeenkomsten gaat verdiepen (en daarover juridisch advies inwint bij derden) in plaats van te blijven vertrouwen in de uitspraken van de juridische dienst, waar wethouder Boland zich ongetwijfeld op baseert.

Daar heeft men inzake de kwestie Burgwal de plank ook behoorlijk misgeslagen, wie weet doet men dat ook inzake de kwestie de Nijs en kan er aan deze lijdensweg een eind worden gemaakt zonder al te veel financiële gevolgen voor de gemeente.

Tenzij ik iets gemist heb, heeft geen van de Raadsleden vragen gesteld over dit onderwerp en wacht men geduldig op mededelingen over een nieuw stappenplan dat de wethouder medio februari heeft toegezegd.

Echter, een procedure over het al dan niet rechtmatig zijn van het terugtrekken van Wilgaerde uit het project kan jaren in beslag nemen.

Hoewel geduld over het algemeen een schone zaak is, wordt het geduld van de bevolking voor wat betreft het realiseren van zorgvoorzieningen hier wel heel er op de proef gesteld.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

17 gedachten over “Op de proef”

 1. Christian ik ben het weer met je eens. Zo werkt het in een democratie en dat is goed ook. John reageert uit frustratie en dat is jammer. Het is wel zo, en dat is een voordeel van de oppositie, je kunt wat harder op de ketel bommen. Daar is op dit moment alle reden toe. Wat volgens mij het voor de oppositie moeilijk maakt is de informele sfeer die er hangt. De zaken die buiten de raadszittingen om, voorgekauwd zijn tijdens (informele) onderonsjes. Pak dit college wat harder aan. Er zijn feiten genoeg. Het is toch niet te pruimen dat een college die uit monde van een Wethouder in het NHD zegt dat Westfriesland het wereld voedsel probleem kan oplossen niet in staat zijn op een normale manier met de raad om te gaan.

  PS Deze wethouder doet mij denken aan een bijbelverhaal uit mijn jeugd. En Hij had 7 broden en 2 vissen, Hij
  brak ze en voedde de hele om hem heen verzamelde hongerige schare.

  Like

 2. Ik snap vrijwel alle opmerkingen die geplaatst worden. Tenminste, ik snap waar ze vandaan komen. Ook wij hebben gezegd waar we voor gaan in campagne en verkiezingsprogramma. ALLE zaken die daarin staan daar geven en hebben we ons 100% voor gegeven. Maar zoals Pim al opmerkt is dat geen recept voor succes. Heb ik dan niet aan de belofte voldaan. Ik hoop van harte dat veel mensen, ook jij John, het niet kunnen invullen van ons programma neerlegt waar dat thuishoort: de partijen die NIET aldus hebben gestemd.

  Like

 3. pim in grote lijnen kan ik het met je eens zijn ,
  maar raads leden worden gekozen omdat ze in hun verkiezings campange dingen beloven !!!! net zoals wethouders !! op het moment dat ze datgene bereikt hebben ( in de raad zitten !! ) zijn ze alles vergeten , en/of schuiven ze het op de ellenlange baan ( het liefste tot na de volgende verkiezing )
  ik vind dat als iemand zijn belofte niet nakomt ! hij direct gewipt zou moeten worden, raadslid of wethouder maakt niet uit , en als er iets niet lukt wat je beloofd heb aan de kiezer ? leg het gewoon uit en verschuil je niet achter: ja maar, alsdat , gewoon een meerderheid zien te krijgen elke keer weer proberen!!
  je ben tenslotte niet gekozen vanwege je blauwe ,bruine ogen of je mooie toetje maar om dat je de kiezer iets heeft beloofd
  pim je hebt het over democratie!! er wonen ongv 18000 mensen in Enkhuizen ! een handje vol heeft met veel beloven het voor elkaar gekregen om al die mensen te mogen vertegenwoordigen !!!!
  op het moment dat ze op het pluche zitten zijn ze alle beloftes vergeten en draaien gewoon het spelletje mee , zoals ze denken dat het hoort !
  dit zal ook wel niet in goede aarde vallen , als je een teer zieltje heb moet je niet in de politiek gaan

  Like

  1. Eerlijk gezegd denk ik dat de meeste politici niet meer beloven dan dat ze hun best zullen doen en daar verstaan ze gewoonlijk onder, dat ze iets ter sprake zullen brengen.

   Ik denk ook dat je het pluche niet al te letterlijk moet nemen. De meeste partijen hebben de grootste moeite om mensen te vinden die het ondankbare werk van raadslid op zich willen nemen.

   Daar is, zeker als je geen deel uitmaakt van de meerderheid, weinig eer aan te behalen.

   De kritiek die je uitoefent zou in mijn ogen dan ook niet van toepassing moeten zijn op de oppositie, die in veel gevallen (maar vaak zonder resultaat) haar best doet.
   Dat heeft niets van doen met de politieke kleur van die oppositie, het is domweg het lot van elke oppositie. Enige nuance in je oordeel over Raadsleden zou dan ook geen kwaad kunnen.

   Like

 4. ik vind het wel een beetje apart dat raadsleden opeens wel samen kunnen werken ! en het eens zijn over een onzin onderwerp !!! ( wat nooit gaat gebeuren ) opslag van kernafval!!! maar als het over een onderwerp gaat wat de burgers aangaat en raakt dan kunnen ze niet samenwerken!!!! en vallen ze over elkaar heen om elk excuus aan te dragen waarom ze er niet tegen in gaan !!!! met de smoes er zijn sinds 2006 al enkele vragen gesteld , dan had je dat elke vergadering weer moeten doen!!!!! als er nu papieren bij een zorg instelling vandaan komen waar alles zwart op wit in staan, dan hebben jullie dat ook weten ,

  Like

  1. John, als je een beetje oplet zul je zien dat de Raad wel vaker unaniem is, maar omdat opvattingen nu eenmaal verschillen lukt het evenzo vaak niet.

   Dat heet democratische besluitvorming en als je een beter systeem weet, dan moet je het maar eens uitleggen.

   Het is een systeem waarin de meerderheid beslist en als die beslist dat ze een bepaald onderwerp niet aan de orde willen stellen, dan gebeurd dat ook niet.

   Het lijkt me verstandig als je leert dat onderscheid te maken. Vergaderen op de manier zoals jij dat voorstelt (waarbij alles en iedereen de schuld krijgt zodra de dingen niet gaan zo als jij ze wilt) lijkt me contraproductief, omdat er uiteindelijk toch niemand naar je zal luisteren.

   Like

  1. Stella, je bent er wel snel klaar mee. Al is de reactie van John erg ongenuanceerd kies je wel de makkelijke weg. Ik kan je reactie wel voorstellen, omdat het voor de oppositie zeer frustrerend moet zijn dat dit college met alles wegkomt. Dit zal niet veranderen zolang GL en CU aan de hand van het college lopen.

   Like

 5. stella de vlag hangt niet meer die is al vergaan!! en alle raadsleden vinden het wel best zo!!! discussie voeren en je af laten schepen??? dan kan je beter niks zeggen !! geen antwoord??? gewoon antwoord eisen!!! maar dat doen de raadsleden niet !!! heeft iets te maken met riet en een kluitje!! wees een kerel ,en trek je bek open elke keer weer en steeds harder ,of ben je bang dat je een teer zieltje beschadigt??? nou die heeft geen ziel hoor alleen een hele grote plaat voor zijn kop !!!en hij lacht jullie elke keer gewoon uit ,en jullie pikken en knikken netjes in de maat ja nee en amen, en vervolgens gaat meneer gewoon verder met z,n praktijken en heeft schijt aan alles en iedereen
  mischien zou dit soort taal eens in de raadszaal moeten gebruiken !! worden ze wakker van

  Like

  1. John, Stella is geen kerel en hoeft dat van mij ook niet te worden. 😉 Uiteindelijk is het toch weer de meerderheid die beslist.
   Daarom lang leve de Paljas lawine, over twee jaar in dit theater.

   Like

 6. John. Over met name dit onderwerp zijn er vanaf 2006 al heel veel vragen zowel schriftelijk als mondeling gesteld, is er al eerder een motie van wantrouwen ingediend en zijn er heel veel (helaas nodeloos gebleken) debatten gevoerd op de scherpst van de snede.
  Momenteel zitten 3 partijen nog steeds te wachten op beantwoording van vragen die op 4 december zijn gesteld. De discussie daarover en de mondelinge vragen zijn terug te luisteren,maar geeft wel aan hoe de vlag hangt en wat er nog komt.

  Like

 7. Als de door Boland getekende aanvullende overeenkomst van mei 2010 oorzaak is van de financiele gevolgen die daar uit voortvloeien, is dat wel heel apart gezien de inspanningen die hij heeft gedaan om het gezondheidscentrum Molenweg van de grond te krijgen. Want zoals Draaisma van Welwonen in het NHD al aangaf. We zijn concurenten van het SMC. Regeren is vooruit zien, maar soms niet.

  Like

  1. Volgens mij heeft het SMC het nooit verder gebracht dan een centrum voor ouderenzorg en een kinderopvang. Beide hebben inmiddels afgehaakt, dus wat blijft er dan nog over?

   Like

 8. ach als de heer Boland dit even geregelt heeft met zijn grote vriend de NIJS?? zou dhr boland dan ook niet gewoon voor de gevolgen op moeten draaien??? de gemeente is anders ook niet te beroerd om een voorbeeld te stellen ( maar ja dan gaat het natuurlijk wel over een burger )
  en een raadslid een vraag stellen???? die komen alleen op afroep uit het riet

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: