Investeren

Project Oksel

In aansluiting op het voorgaande bericht over de overeenkomst met de Nijs is het misschien ook even verstandig aandacht te besteden aan een andere onroerend goed transactie uit het verleden.

Dan bedoel ik even niet de Uilenbanen, waar men € 90,- m2 uitgaf om zeggenschap over grond te verwerven, teneinde die zeggenschap een paar maanden later weer voor € 60,-  m2 van de hand te doen.

Ik bedoel de verkoop van de grond aan de Oksel, waarover ik eerder al schreef.

Opmerkelijk aan die transactie was, dat er in 2001 tot tweemaal toe een raadsvoorstel werd ingediend waarbij de eerste keer werd voorgesteld om de grond te verkopen voor € 270.000,-, terwijl  het tweede (uiteindelijke) voorstel resulteerde in een verkoopprijs van € 1.2 miljoen.

Goed, iedereen kan zich vergissen en ik wil ook niet kinderachtig zijn, maar er 1 miljoen naast zitten is natuurlijk wel erg veel geld.

Ook hier is sprake van een merkwaardige constructie. De gemeente heeft de grond weliswaar verkocht aan Krabberszand BV, maar die gaat pas betalen als zij er in geslaagd is die grond (inclusief het daarop te bouwen project) met winst weet te verkopen.

Weliswaar heeft de gemeente bedongen dat zolang de grond niet wordt overgedragen, de grondprijs elke jaar met 6% zal worden verhoogt, maar dat is in de huidige omstandigheden natuurlijk volstrekt onhaalbaar.

Formeel zou Krabbersplaat BV de gemeente moeten compenseren als de overdracht uitblijft (en er dus ook niet betaald wordt), maar het eigen vermogen van die BV  is dusdanig laag, dat zij nooit in staat zal zijn om het verlies (dat de gemeente zal leiden) te compenseren.

Ondertussen zit de gemeente wel tot St  Juttemis vast aan een project, waarvan de haalbaarheid 0,0 % is, maar waarin zij (door het aanleggen van een persleiding) dit jaar wel weer gaat investeren.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s