Uitvoering.

Ook in de Enkhuizer Krant van gisteren een redactioneel commentaar over een aantal zaken die er in Enkhuizen zijn misgegaan met daaraan toegevoegd, de retorische vraag hoelang de gemeenteraad een dergelijke gang van zaken blijft accepteren.

Uiteraard ben ik blij dat een gerenommeerd dagblad als de Enkhuizer Krant nu eindelijk ook tot dezelfde conclusies komt die ik eerder al heb getrokken en waarover ik meermalen heb geschreven.

Het sluit ook een beetje aan op hetgeen ik gisteren met onze burgervader kort heb besproken, de rol van de gemeenteraad. In zijn ogen vergelijkbaar met die van een RvC  in het bedrijfsleven. Een vergelijking die ik zelf ook al eens heb gemaakt.

De achterliggende gedachte is, dat een RvC (net als de gemeenteraad) zich dient te concentreren op het formuleren van beleid en verder zich niet moet verliezen in de details over de uitvoering van dat beleid.

Helaas zit de “devil always in the detail” en zien we ook in het bedrijfsleven dat er bedrijven hopeloos ten ondergaan aan gebreken in de uitvoering. In weerwil van de prachtig geformuleerd beleid en een reeks klinkende namen in de RvC.

Een schuur een huis noemen, omdat je dat kennelijk beter uitkomt heeft niets te maken met beleid, maar met gemakzucht bij de uitvoering. Gemakzucht die gevoed wordt door de gedachte dat het individu toch niets kan uitrichten en mogelijk gemaakt door een gebrek aan kennis bij degenen die formeel verantwoordelijk zijn voor de uitvoering.

Met andere woorden, de gemeenteraad ontkomt er niet aan om van tijd uiterst kritisch te kijken naar de uitvoering en zich daar ook  mee te bemoeien.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Uitvoering.”

 1. de gdachte over de DROM en het ziekenhuis komen natuurlijk niet uit de duim van een onderamtenaartje, daar zit iemand achter die liever niet met z,n oren er bij getrokken wil worden!!! net als alle andere ( geldverslindende ) plannen

  Like

  1. Nee inderdaad, wat de Drom betreft denk ik dat het er niet om gaat het culturen klimaat in Enkhuizen te verbeteren, maar om het tot stand brengen van een donkerbruin café. Daar is verder niets op tegen, ware het niet dat daar grote sommen gemeenschapsgeld in verdwijnen.

   Terwijl elke voetbalkantine restricties krijgt opgelegd, (ivm concurrentie met de reguliere horeca) wordt er hier (onder boterzachte voorwaarden) een unieke horeca locatie onderhands ter verhuur aangeboden.

   Je zou verwachten dat een ondernemerspartij als de VVD daar kanttekeningen bij zou plaatsen, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Naar ik aanneem omdat de wethouder mede namens de VVD in het college zit.

   Like

 2. even heel kort door de bocht
  de burgervader de wethouders de raads en commissieleden zitten allemaal voor jan met de korte achternaam ( kosten wel elke maand klauwen met geld ) want een paar amtenaartjes met veel dienstjaren maken de dienst uit , en die blijven zitten waar ze zitten !!! daar gaat zelfs een muts met bellen niets aan kunnen doen pim

  Like

  1. Dat is inderdaad erg kort door de bocht. Dat het systeem onvolkomenheden heeft is duidelijk. Weet ik een beter systeem? Nee. Maar misschien helpt het als we er wat openhartiger over praten, zodat we beter begrijpen hoe de hazen lopen.

   Like

 3. wat ik uit bovenstaande opmaak is: dat de gemeente raad niets heeft te zeggen over het uitvoeren van het beleid??
  komt dan aardig overeen met wat ik al enige tijd probeer duidelijk te maken ! dat er rustig een andere B&W kan/mag komen, maar als de uitvoerende amtenaren die al jaar en dag achter hetzelfde buro zitten en blijven zitten !! en gewoon niets verandert !! die zitten dus tussen de gemeenteraad en raadsleden in en bepalen gewoon zelf wat ze wel of niet doen!!
  of je zou dan gewoon weg kunnen gaan als gemeente bestuur of je zou elke keer die desbetreffende amtenaren moeten ontslaan ( zonder wachtgeld regeling natuurlijk want dat is ook een beetje uit de tijd ) pas als je dat zou gaan toepassen kan er iets veranderen ( immers de meeste amtenaren blijven hangen juist vanwege die beschermde wachtgeld regeling )
  en pas dan zullen die amtenaren pas gaan stoppen met het uitvoeren van onzin plannen die een hoop geld kosten en niets opleveren ,zoals een ballen gooi baantje, tegelpaden verwijderen en volgooien met schelpen zodat oudere mensen daar inieder geval niet meer kunnen lopen en meer van die onzin dingen

  Like

  1. De algehele gedachte is inderdaad dat de Raad zich niet te veel moet bemoeien met de uitvoering, maar dat moet overlaten aan B&W.

   Het probleem is echter, dat wethouders formeel de verantwoording zijn voor iets waar ze niet of nauwelijks verstand van hebben en dus zwaar leunen op de adviezen die ze krijgen vanuit het ambtelijk apparaat.

   Er gaat dan ook geen commissievergadering voorbij of wethouders blijven het antwoord schuldig op vragen die hun gesteld worden door de amateurs, die raadsleden en commissieleden in feite zijn.

   Dit soort vragen wordt dan als technisch aangeduid. Soms schiet de aanwezige ambtenaar te hulp, vaak wordt verwezen naar een schriftelijke beantwoording.

   Tijdens een raadsvergadering (wanneer de besluiten genomen) worden “technische” vragen nauwelijks geduld door de voorzitter.

   Naar ik aanneem om de betreffende wethouder in bescherming te nemen. Daarmee worden de Raadsvergadering vaak gekunstelde toneelstukjes, waarbij iedereen een stemverklaring mag afleggen.

   Het gaat me te ver om de door het ambtelijk apparaat verstrekte adviezen als waardeloos te bestempelen.

   Binnen de gemeentelijke organisatie zijn ze degenen die zorg dragen (vanwege een vaak langdurig dienstverband) voor continuïteit binnen het gemeentelijke bestuur. Geregeerd worden door de waan van de dag is ook geen pretje kan ik je verzekeren. Bovendien gaat dat ook met aanzienlijke kosten gepaard.

   Maar soms lopen dingen uit de hand, zoals bijvoorbeeld in de Burgwal kwestie het geval is geweest.

   Like

   1. Uit verhalen die de ronde doen in de stad komt naar boven dat de Ambtenaar die een aantal van de foute beslissingen heeft gemaakt omtrent de vergunningen die daar voor afgegeven zijn , de Heer Jacco Eenkoren blijkt te zijn , dit is onder meer het geval geweest bij de Burgwal , maar destijds ook bij de zogenaamde Hellingbaan bij de Snouckstraat . Het blijkt ook dat hij zich daar intern al meerdere malen voor heeft moeten verantwoorden . Ze zullen daar wel blij met hem zijn .

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: