Spijkers op laag water?

In het NHD deze morgen een wat uitgebreider verslag van de “nazit” van de Raad over de Floriade, met daarin wat meer details over hetgeen besproken is dan het door Stella Quasten gegeven verslag.

Opmerkelijke vond ik de door Raadslid Stomp afgegeven waarschuwing “we moeten ons niet niet laten meeslepen”.

Een beetje gratuite opmerking van iemand die er als de kippen bij was om zich te profileren als ambassadeur van de Floriade, omdat West-Friesland het mooiste gebied in Noord-Holland is.

Persoonlijk vind ik het ‘t Gooi en de streek rond Aerdenhout ook wel te pruimen, maar smaken verschillen.

Bovendien komt zijn waarschuwing als mosterd na de maaltijd. Enkhuizen heeft zich namelijk reeds kandidaat gesteld en kan verder weinig anders doen dan wachten of de Nationale Tuinbouwraad die kandidatuur dusdanig serieus neemt dat Enkhuizer gevraagd zal worden een formeel bidbook uit te brengen.

Burgemeester Baas zegt daarover, dat als dat gebeurd, de Raad geïnformeerd zal worden over de voorwaarden die “we” zullen stellen.

Begrijp ik dit wel goed?

Stellen we ons eerst kandidaat en gaan we daarna vaststellen onder welke voorwaarden we dat doen. Is het niet precies andersom?

Is het niet zo, dat de NTR de voorwaarden bekend maakt waaraan we moeten voldoen wil ons bidbook ook maar enige kans op slagen hebben.

Ook over de kosten van het bidbook is het NHD minder stellig dan Stella in haar samenvatting. Stella zegt dat de provincie de kosten daarvan voor haar rekening zal nemen, maar Baas is daar wat genuanceerder over.

Hij “verwacht” dat de provincie (Agriport) de opdracht tot het maken van een bidbook zal geven. Dat denk ik ook, maar daarmee is niet gezegd, dat de provincie ook de kosten voor zijn rekening zal nemen.

De kosten van het bidbook zullen ongetwijfeld gespreid worden over de diverse gemeenten in NHN, maar de diverse gemeenteraden moeten daarover nog beslissen, dus niets is nog zeker.

Zo ben ik er lang niet zeker van dat de Raad van Den Helder staat te trappelen om geld uit te trekken voor de organisatie van een tuinbouwtentoonstelling  in Enkhuizen.

En dat is dan ook mijn primaire bezwaar tegen gang van zaken tot dusver. Enkhuizen stelt zich kandidaat, zonder dat er duidelijkheid bestaat over de daarmee gepaard gaande kosten. Al gauw enkele tienduizenden euro’s.

Die kosten worden pas bekend, als terugkomen op dat (door het college genomen) besluit feitelijk onmogelijk is geworden, omdat dit een enorm gezichtsverlies zou betekenen in de regio.

Dus heeft de Raad geen andere keus dan een krediet te verstrekken voor de kosten die er gemaakt moeten worden om de kandidaatstelling inhoud te geven.

Volgens mij dient B&W, als zij uitgaven wenst te doen die niet in de begroting zijn opgenomen, daarvoor eerst toestemming te vragen aan de Raad en dan liefst wel op een zodanig tijdstip, dat de Raad daarover in vrijheid kan beslissen.

Dat is hier niet gebeurd en het is ook niet de eerste keer dat dit niet gebeurd.

Spijkers op laag water?

Misschien, maar als de Raad iets wil wat het college niet direct aanspreekt, is het college er als de kippen bij om (met behulp van procedurele argumenten) de zaak tegen te houden. Daar zou je als Raadslid iets van moeten leren, maar dat is kennelijk teveel gevraagd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

17 gedachten over “Spijkers op laag water?”

 1. Wat is de impact voor het stiltegebied van Natuurmonumenten. Anoniem spreekt over de Rikkert .Hier is namelijk het stiltegebied gesitueerd !!! Veel zeldzame vogels enz .Werk aan de winkel voor Groen L? R? links of rechts. Succes ermee!!

  Like

 2. Ik heb gepoogd om kort verslag te doen wat er nu gezegd is door het college, c’est tout,je moet er niet iets anders van proberen te maken.
  Kan er verder (net als andere fracties of raad in geheel) op dit moment nog niets mee tot we weten hoe de vlag er voor staat op 1 februari. Zo staan de zaken er gewoon voor.
  Verder sluit ik me aan bij het commentaar van Christiaan. Er zijn uitspraken gedaan waaraan het college gehouden zal worden.

  Like

  1. Ik maakt er helemaal niets anders van maar reageer slechts op een zevental (in mijn ogen tamelijk discutabele) stellingen.
   Ik begrijp dat de voltallige Raad ze min of meer stilzwijgend heeft aangehoord, dat is een keuze, maar niet de mijne. Als iemand een discutabele stelling poneert, dan reageer ik daar het liefst meteen op..

   Like

 3. Paar kanttekeningen over de verslaggeving van het NHD:

  1.Heb expleciet de vraag gesteld wie het bidbook gaat betalen. Niet Jan Baas maar Boland verzekerde dat dit door de Provincie zou worden betaald.

  2. Enkhuizen heeft zichzelf NIET kandidaat gesteld, ook dat is meermalen gezegd. Het is de Provincie geweest die Hollandsch Kroon, nog 1 (even kwijt) en Enkhuizen heeft voorgedragen.
  De kandidatuur kwam in feite al een verrassing en daardoor is men nu nog bezig met de voorwaarden op te stellen mocht 1-2-2012 uitwijzen dat E’huizen nog in de race zit.

  3.Over informeren Raad: Dat betreft de uitslag op 1-2-2012. Mocht Enkhuizen bij laatste 3 zitten, dan wordt ad hand van de voorwaarden die E’huizen/bestuur nu aan het opstellen is en de NTR apart hebben bepaald of Enkhuizen kandidaat blijft of niet. Letterlijk is gezegd: ‘als we er onder de streep niets aan overhouden’, kan het college al beslissen om zich terug te trekken’. Mocht dat wel zo zijn, dan komt er een voorstel naar de Raad en die besluit uiteindelijk.Of daar een kredietaanvraag aan vastgeplakt is betwijfel ik, maar mocht dat zo zijn, dan hebben we tot juli om een besluit te nemen.Lijkt me ruimschoots.

  4.Er is ook expliciet aangegeven dat gemeente absoluut niet gaat opdraaien voor tekorten. Als er geen partijen worden gevonden die dat doen, gaat de hele boel niet door. Gezichtsverlies of niet.

  5. Er is helemaal niet gesproken over een eventueel krediet en is na de woorden van college ook niet ad orde.

  6. Wel is aangestipt dat destijds in Haarlem het de inwoners 50 gulden of euro’s had gekost *dat was niet zeker*

  7. De voorwaarden van de NTR zijn van geheel andere orde dan die van de kandidaat.
  Bij de 1e gaat het om beschikbaar grondgebied, bereikbaarheid, plaats in de wereldmarkt/netwerk. Bij gemeente om andere zaken.

  Het lijkt nu net of ik in hallelujahstemming ben over dit hele gebeuren maar dat is niet geheel waar. Ben gewoon van mening dat we eerst maar eens 1-2-2012 moeten afwachten en dan verder kijken hoe en wat. Heeft nmm namelijk weinig zin om al luidtoeterend voor de muziek uit te lopen terwijl er nog gewerkt wordt aan een lijst met (rand)voorwaarden en een kansen/risicoanalyse.

  Like

  1. 1. Baas of Boland.
   Boland wordt in het NHD verslag niet genoemd, maar het college spreekt uit één mond, dus belangrijk vind ik dit onderscheid niet.
   Als de provincie het bidbook betaald is dat mooi, maar denk je nu echt dat de provincie dit doet zonder dat er toezeggingen van Enkhuizen tegenover staan.
   Waarom zegt Hoorn nu al financiële steun toe terwijl dat helemaal niet nodig is, omdat de provincie toch de rekening betaald.

   2. Enkhuizen heeft zich NIET kandidaat gesteld.
   Wat wil je hier in hemelsnaam mee zeggen. Dat Agriboard (zonder Enkhuizen te raadplegen) de kandidatuur van Enkhuizen heeft ingediend? Dat geloof je toch zelf niet hoop ik.

   3. Informeren van de Raad.
   Beetje mallotige werkwijze vind je zelf niet. Je gaat akkoord met je kandidatuur namens NHN. Roept van alle daken hoe belangrijk dat is. Voor het bedrijfsleven, de regio en wat al niet meer. Krijgt naar zeggen ook meteen financiële steun vanuit de regio en maar als je kandidatuur formeel wordt bevestigd en je een bidbook moet maken, ga je bekijken of je het eigenlijk wel wil.

   Natuurlijk kan het college op elke moment zeggen dat ze haar kandidatuur intrekt, alleen dat is een zuiver hypothetische optie.

   In je verslag zeg je als we er in (brede) zin niets aan over houden gaat het niet door. Brede is hier het magische woord. De voorwaarden die de gemeente nu aan het schrijven is heeft betrekking op die brede zin. Leest het evaluatie rapport van Haarlemmerliede. Ze kwamen 8 miljoen tekort maar in brede zin waren ze toch tevreden vanwege de brede (onmeetbare voordelen) die de organisatie met zich mee had gebracht.

   4. De gemeente gaat niet opdraaien voor de tekorten.

   Oh nee, wie dan wel.

   5. Er is niet gesproken over een krediet.

   Dat zal best, maar dat was ook mijn bezwaar tegen de gang van zaken. In andere concurrerende gemeenten is er wel een krediet gevraagd. Zijn ze daar zo dom, of zijn ze in Enkhuizen alleen maar zo naïef om te denken dat je zoiets gratis kunt organiseren?

   6 Kosten

   Ik ken het inwonertal van Haarlemmerliede niet. Het exploitatietekort was 8 miljoen. Als dat gelijk staat aan 50 euro per inwoner dan zou de gemeente 160.000 inwoners moeten hebben. Lijkt me sterk, maar goed, “men was het niet zeker”, het zou dus ook wel 500 euro per inwoner kunnen zijn.

   7. Voorwaarden.

   Je geloofd kennelijk nog steeds dat de gemeente voorwaarden kan stellen. Mis, de NTR stelt de voorwaarden en de gemeente mag beslissen of ze hier aan wil voldoen. Het heet bidbook weet je.

   Like

     1. Dat zal zonder twijfel zijn gebeurd, want hoe kun je de ruimte ander exploiteren. Ik denk dat niet veel grondeigenaren hun bezit voor een jaartje spektakel willen verkopen. Er is leven na 2022, en dan moet er ook gewoon brood op de plank. Gezien onze sociale zekerheid van vandaag kun je maar beter werken tot de dood erop volgt, dan heb je tenminste een inkomen.

      Like

  1. Ok, als je 150.000 euro uittrekt om de bouw van een middenschool voor te bereiden, dan zou de voorbereiding van iets als de Floriade niets kosten?
   Al die gemeenten die je in je stukje noemt houden rekening met te maken kosten voor het bidbook, alleen Enkhuizen niet.
   Er is (nog) geen geld voor uitgetrokken, dus kost het niets. Heerlijke logica

   Like

   1. Bidbook kost wel iets maar naar eigen zeggen de gemeente NIETS. (indirect natuurlijk wel want bij Agriboard groeit het geld ook niet aan een boom).

    Like

  2. Knap stukkie werk hoor. Thumbs UP. Ik was ook al bezig de voorgaande Floriades en die van dit jaar te bestuderen. Je verslagje komt erg overeen met mijn gevoel. Ik ben overigens wel iets minder negatief sinds ik weet dat de provincie NHN de initiatiefnemer is, want als ie in Lutjebroek kwam kostte het me ook geld. In dat geval heb ik hem liever hier. Ik ben alleen nog steeds niet zo overtuigd van het gratis karakter en de de opvattingen van onze burgemeester. Het gaat de gemeente hoe dan ook flink kosten (randzaken etc)
   Ga vooral door met verslagjes maken…scheelt mij een hoop tijd met googlen. Mijn complimenten.

   Like

    1. Even geen raadslid meer…Ik had zoiets vernomen. Persoonlijke omstandigheden etc… Aan je inzet te zien zit er nog wel veel zin in je en dat siert je.

     Like

 4. en zoals gewoonlijk blijkt ook hier weer uit dat de regering van enkhuizen bestaat uit 2 jannen ! nog 1 erbij dan kunnen ze een zanggroepje oprichten ( dan zijn wij ze kwijt ) 🙂
  ben trouwen benieuwd of het coruptie onderzoek van de provincie ( waar jantje ook in genoemd word ) nog gevolgen gaat krijgen ?

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: