Niet geschoten.

“Enkhuizen heeft geen organiserende rol als de Floriade 2022 aan de stad wordt toegewezen” verklaarde burgemeester Baas (volgens het NHD) tijdens de nazit over de Floriade na de raadsvergadering van dinsdag j.l.

Dat had ik ook niet verwacht. Van een gemeente die zich niet capabel acht het eigen groenbeheer te organiseren, had ik ook niet verwacht dat ze in staat zou zijn om de inrichting van 50 ha groot park te organiseren.

Het eigenlijke werk zal worden gedaan door daarin gespecialiseerde bedrijven, die zich vervolgens sponsoren zullen noemen.

De gemeente zal ook geen opdrachtgever zijn. Dat wordt ongetwijfeld, zoals dat ook in Venlo het geval is, een private stichting, die we voor het gemak maar even Floriade 2022 noemen.

De rol van de gemeente (of regio) blijft beperkt tot het afgeven van een garantie dat een eventueel tekort  op het exploitatieresultaat van de Stichting zal worden gedekt.

Uiteraard zal er op moeten worden toegezien dat de stichting haar werk verricht overeenkomstig de belangen van de diverse belangengroepen.

Zo’n bestuur wordt gewoonlijk samengesteld uit vertegenwoordigers uit die verschillende belangengroepen.

Zoals de Nationale Tuinbouwraad, de diverse bij het project betrokken overheden en mogelijk zelfs afgevaardigden uit het bedrijfsleden.

Aangezien dergelijke bestuurders meestal over een full-time baan beschikken, wordt hun gewoonlijk geen salaris toegekend.

Zij mogen zichzelf uiteraard wel een onkostenvergoeding toekennen. Een stichtingsbestuur is daarover aan niemand anders verantwoording over schuldig dan aan zichzelf. Een niet onbelangrijke reden voor de populariteit van stichtingen.

In Venlo gaat het gerucht, dat het stichtingsbestuur zichzelf een onkostenvergoeding van € 4300,- per vergadering heeft toegekend.

Volgens het NHD is burgemeester Baas verrukt over het feit dat de gemeente Hoorn al geld heeft toegezegd voor de organisatie. (Kennelijk hebben de andere gemeenten dat nog niet gedaan, hoewel Baas ook laat weten dat alle West-Friese gemeenten inmiddels hun steun, ook financieel, hebben toegezegd.)

Feit is dat geen enkele Gemeenteraad zich daarover nog heeft uitgesproken.

Baas laat ook weten veel nuttige hulp te verwachten van de burgemeester van Hoorn, die wethouderhouder in Haarlemmerliede was toen daar in 2002 de Floriade werd georganiseerd.

Het lijkt er op dat de burgemeesters van beide VOC steden zich al vast warm lopen voor een bestuursfunctie in de stichting Floriade 2022.

De kans dat die er ooit zal komen is natuurlijk uiterst gering, maar niet geschoten is altijd mis.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Niet geschoten.”

  1. Jan Baas heeft niets over de burgemeester van Hoorn gezegd alszijnde nuttige hulp. Wel over Burgemeester Rob van Riet van Drechterland die ten tijde van de Floriade in de Haarlemmermeer daar wethouder was en nauw betrokken was bij dat hele gebeuren daar *en wat niet heeft gebracht wat men had verwacht meen ik mij te kunnen herinneren*

    Like

    1. Je hebt gelijk, ik lees het nu ook zo. De toezegging van Hoorn staat los van de hulp van Ron van der Riet. Maar evengoed leuk om te weten dat die gemeenten elkaar van alles toezeggen, zonder dat ze daarover eerst overleg voeren met hun respectievelijke Raden.

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: