Werkervaring

Uiteraard zou het leuk zijn als de Floriade 2022 in Enkhuizen zou worden georganiseerd, maar we kiezen onze bestuurders niet om leuke dingen voor zichzelf te verzinnen, maar om verstandige besluiten te nemen, waar we allemaal plezier aan kunnen beleven.

De vraag is dus niet of het leuk is om zo’n project te organiseren (ongetwijfeld), maar of het verstandig is om het te willen organiseren.

Op basis van de schaarse informatie die beschikbaar is weten we dat de organisatiekosten geschat worden op 40 miljoen en de opbrengsten op 28 miljoen, zodat er een gat is van 12 miljoen. U kunt de getallen nalezen op de website van agriboard, waar ze door onze wethouder Franx worden gepresenteerd.

Waarschijnlijk is die schatting gebaseerd op de resultaten van de voorgaande Floriade in Haarlemmerliede, maar die was wat centraler gelegen dan Enkhuizen ligt.

Belangrijk, omdat een belangrijk deel van de inkomsten bestaat uit betalende bezoekers en dan is het achterland van wezenlijk belang. Niet alleen dat, maar ook de bereikbaarheid van het tentoonstellingsterrein is van belang.

De Floriade die dit jaar in Venlo wordt georganiseerd heeft (in het Duitse Ruhrgebied) een enorm achterland, van waaruit een aanzienlijke stroom bezoekers mag worden verwacht.

Verder pocht men over drie internationale vliegvelden in de nabijheid.

Het achterland van Enkhuizen bestaat voor een groot deel uit water. Als je een cirkel van 100 km  rond Enkhuizen trekt, dan bevinden zich daarin delen van het IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee en zelfs een stukje Noordzee. Gebieden waar geen mens woont.

Enkhuizen is maar van 2 kanten te benaderen. Een tweebaans weg over de dijk Enkhuizen-Lelystad en een tweebaansweg vanaf Hoogkarspel. Niet direct ideale toe-en afvoerwegen die dan ook niet in staat zullen zijn het verkeersaanbod te verwerken.

Vergelijk dat met de situatie in Venlo dat pal aan de snelweg ligt. Treinverbinding? Inderdaad maar probeer U zich eens voor te stellen hoe bussen zich van het station een weg moeten banen naar de Haling.

Kortom, zakelijk gezien is het een enorm riskant project. Dat onze bestuurders dat kennelijk niet schijnen te beseffen zegt veel over hun zakelijk inzicht.

Maar misschien ligt de oorzaak daarvan wel in het feit dat het volledige college van B&W zijn werkervaring vrijwel uitsluitend heeft opgedaan bij (semi) overheidsinstellingen, waar er wat andere regels gelden t.a.v. het verdienen van geld.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: