Risico’s

In het NHD van deze morgen prachtige advertentie (vermomd als redactioneel artikel) van een halve pagina, waarin uitgebreid wordt verhaald over het succes van het Enkhuizer Zaadbedrijf  ENZA.

Een wereldspeler, die de de hoop uitspreekt dat de Floriade over 10 jaar in haar achtertuin zal worden georganiseerd.

Ik begrijp dat er nog meer van dat soort berichten zullen volgen, maar welk belang hebben deze bedrijven in hemelsnaam bij de Floriade?

Ik heb even gekeken op de website van de Floriade 2012, maar volgens mij is geen van de wereldspelers uit onze regio aanwezig op de tentoonstelling zelf.

Er zijn naast “founder” Rabobank, twee sponsors. Arcadis, een landschapsarchitect die het park zal hebben ontworpen en Dura Vermeer (aannemer) die naar ik aanneem de diverse paviljoens heeft mogen ontwerpen en bouwen.

Dat ze sponsor worden genoemd heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze opdrachtgevers er van hebben weten te overtuigen dat ze een speciale korting hebben gegeven voor het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Dit lijkt een nieuwe trend te worden in de relatie overheid/zakelijk Nederland. Als die trend zich doorzet zal de verkoper van Uw nieuwe flatscreen TV zich binnenkort ook sponsor gaan noemen, omdat hij zijn artikelen beneden de zogenaamde cataloguswaarde verkoopt.

Ook de Drommedaris kent nog al wat sponsoren, maar dat even terzijde.

Naast sponsoren kent men ook nog suppliers. Dat zijn bedrijven die op exclusieve basis diensten leveren tijdens de Floriade. Daaronder een biermerk en een verzekeringsmaatschappij en een bedrijf met de intrigerende naam Holbox, dat cadeauverpakkingen levert.

Maar nergens de naam van wereldspelers als Enza, Monsanto of Syngenta, terwijl die toch een enorm belang bij die tentoonstelling zeggen te hebben.

Volgens mij is de Floriade niet meer dan een leuk dagje uit, waarvoor je zakenrelaties kunt uitnodigen, waarna je ze vervolgens je nabij gelegen bedrijf kunt rondleiden in de hoop dat daaruit weer nieuwe zakelijke verbintenissen ontstaan.

Niks mis mee natuurlijk, maar waarom zou je daarvoor als lokale overheid financieel risico moeten dragen. Is dat niet hetgene waarvan ze in het bedrijfsleven altijd zeggen dat ze dáár zo goed in zijn. Het nemen van risico’s. Of zijn ze alleen maar goed in het afwentelen van risico’s.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: