Oh nee, alweer JdB

Uiteraard is het niet de bedoeling dat we het belang van jeu de boules voor Enkhuizen gaan overdrijven. Het is een alleraardigst tijdverdrijf voor ouderen, al zal niet elke oudere zich geroepen voelen er aan mee te doen.

Je bent bezig in de buitenlucht, weinig kans op blessures en je ontmoet andere mensen. De spelregels zijn in een middag aan te leren en je wisselt voortdurend van spelpartner zodat je met iedereen kennis maakt. Daarom is het ook zo populair op campings. Na een middagje spelen op de camping heb je een veel uitgebreider kennissenkring dan daarvoor.

Al die prachtige beleidsvoornemens t.a.v. ouderen, je moet ze meer in beweging brengen (liefst in de buitenlucht), ze moeten achter de geraniums en uit hun isolement gehaald worden, kunnen met behulp van jeu de boules worden gerealiseerd.

Je hebt ook geen speciale ouderenbegeleiders of trainers nodig, wat je moeten weten leggen je medespelers wel uit. Kostbaar is het ook niet. Het is een kwestie van aanleggen (grond weg, puin er op voor afwatering en dan een wat fijnere toplaag er op) en daarna kan (anders dan ze bij de PvdA denken) een blind paard geen schade aanrichten. In Frankrijk wordt dergelijk velden het in tijden van nood gebruikt als parkeerplaats, waarna er de volgende dag (zonder verdere aanpassingen) weer vrolijk verder wordt gebould.

Ook de deelnemerskosten zijn belachelijk laag. De contributie voor de club in Enkhuizen is € 15,- per jaar (echtparen € 25,-). Bovenkarspel (vroeger Enkhuizen) heeft meer banen en is de contributie (exclusief afdracht aan de bond) het dubbele, € 30,- per jaar.

Dus voor de totale som van € 45,- per jaar kan ik minstens 5 keer in de  week jeu de boules spelen.  Zijn er meer liefhebbers dan kan dat aantal keren zonder verdere kosten makkelijk worden uitgebreid.

Beide verenigingen krijgen geen stuiver subsidie van hun gemeenten en bekostigen zelf het onderhoud en (in het geval van Bovenkarspel) de verfraaiing van hun locatie.

Vergelijk dat met een door de gemeente zwaar gesubsidieerde activiteit als Galm + , waar je als oudere voor 3 euro per keer een uur in een gymzaal mag rondhupsen.

Allemaal voordelen dus, maar er zijn toch een paar dingen waar je op moeten letten. Voor heel veel ouderen is het van belang dat er zich binnen redelijke afstand een toilet bevindt. Dit sluit bijvoorbeeld een locatie als de Boksenol uit, omdat daar geen riolering ligt.

Verder kun je het hele jaar jeu de boules spelen, zolang er maar enige beschutting tegen de wind is. Dat is bij het zwembad het geval,omdat het zwembad zelf beschutting bied tegen de meestal schrale Oostenwind.

En tot slot, moet er iets zijn waar je wat spullen kunt opbergen en een kopje koffie kunt zetten. Een kop koffie kost niet meer dan 20 cent en als je het zelf zet en één euro rekent heb je meteen wat in de clubkas om het onderhoud van te betalen.

Het is dus allemaal niet zo vreselijk ingewikkeld, zolang je je locatie maar met enige zorg kiest.

Waarom niet gewoon doorgaan bij het zwembad vraagt U zich misschien af. Wel, daar liggen vier banen en uitbreiden is eigenlijk niet goed mogelijk en zou bovendien een omvangrijke investering eisen. En € 7000,- is in mijn ogen een omvangrijke investering. Voordat je daar toe over gaat zou je eerst eens moeten nadenken of een andere locatie wellicht beter is. Dat was ook de gedachte achter het Bokseknol initiatief.

Dat neemt overigens niet weg dat we met dat initiatief zelfs de Stadsvisie hebben gehaald, wat ik daar toen van vond kunt U hier lezen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: