Plannetjes

Het sportcomplex Immerhornpolder is eigenlijk verouderd en zou opgeknapt moeten worden, maar voorlopig gebeurd er even niets, want wethouder Boland heeft een plan.  De grond verkopen en van de opbrengst een nieuw sportcomplex aanleggen. Hoe realistisch dat plan is weten we niet, want onderbouwing met cijfers ontbreekt.

De mankementen aan de Drommedaris hadden eigenlijk jaren geleden al verholpen moeten worden. Het geld er voor was beschikbaar, maar het is nog steeds niet gebeurd omdat wethouder Boland een plan heeft  voor een nog veel omvangrijker verbouwing. Daar is inmiddels al voor tienduizenden euro’s in geïnvesteerd, maar of het een realistisch plan is weten we nog steeds niet, misschien over een paar maanden.

Al jaren wordt er gepraat over de verkoop van gronden op recreatieoord Enkhuizerzand. Wethouder Boland had een plan waardoor er nog meer grond zou kunnen worden verkocht, alleen moest er dan wel eerst even de verliesgevende activiteiten van een tennisbaan-exploitant worden afgekocht.

Daar had wethouder Boland meer dan een half miljoen euro’s voor over. Sindsdien niets meer vernomen van de verkoop van gronden en de daaruit voortvloeiende opwaardering van het recreatiegebied, dat er nog even troosteloos bijligt als voorheen.

Kortom sommige dingen zouden moeten gebeuren, maar ze gebeuren niet omdat het college meent dat ze een beter plan hebben.

Binnen de Enkhuizer bevolking leeft al meer dan dertig jaar de wens om in de stad met een plein te verrijken waarop je manifestaties zou kunnen realiseren. Leuk voor de bewoners, leuk voor toeristen. Het idee is zelfs opgenomen in de stadsvisie 2030, maar vreemd genoeg heeft niemand daarvoor ooit een plan gemaakt.

Realistisch beschouwd kun je zo’n plein eigenlijk alleen maar realiseren in de tuin achter het voormalige weeshuis in de Westerstraat. Ik schreef daar al eerder over en dit is de link naar dit bericht.

Wat nu nog een beetje in de weg staat, is het verzorgingstehuis in de Doelenstraat, maar dat verhuist over enige tijd naar de Vijzeltuin en die ruimte komt dus vrij. Bovendien heeft wethouder Boland toegezegd, dat de natuur die in de Vijzeltuin (als gevolg van de bebouwing) verloren gaat elders zal worden gecompenseerd.

Wat is er logischer dan de grond die in de Vijzeltuin  wordt bebouwd te compenseren door die grond (waar het verzorgingstehuis nu op staat) toe te voegen aan de achtertuin van het voormalige weeshuis, zodat er een ruimte ontstaat van enige omvang. Ruimte voor een plein of park.

Maar als gezegd, daarvoor bestaat nu net weer geen plan, zoals wethouder Kok onlangs bevestigde. Ik betwijfel dat.

Ik denk dat er wel degelijk een plan bestaat voor die grond in de Doelenstraat en dat ontwikkelaar de Nijs (die ook het SMC ontwikkelt) daarin een behoorlijk vinger in de pap heeft.

En dat plan voorziet er niet in, dat er op een strookje grond achter het weeshuis jeu de boules gespeeld kan worden.

En dus leggen het college  jeu de boules baantjes aan halverwege Andijk en zal het het verlies aan groen in de binnenstad ook in die contreien worden gecompenseerd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Plannetjes”

 1. Er zijn dus vele wegen die bewandeld kunnen worden. Wat zou je denken om van de Doelstraat grond en de ruimte achter het weeshuis een parkeerterrein de maken. Dan kan van het Boschplein een centrumplein, gemaakt worden. Als we de school dan ook nog weghalen heb je met de kerk een prachtig hart in Enkhuizen.
  De discussie over het balspel is dan ook niet meer relevant.

  Like

  1. Ook prima natuurlijk, maar het duurt nog even voor we dat gerealiseerd hebben. De voormalige school B had wat mij betreft 20 jaar geleden al afgebroken mogen worden.

   Waar het mij om gaat is een centrale ontmoetingsplek voor ouderen, waar ze ook wat meer kunnen doen dan alleen op een bankje zitten. Dat méér doen bestaat dan uit een balspel dat je tot op hoge leeftijd kunt spelen en geen omvangrijke investering vraagt.

   Waarom dat irrelevant wordt als het Boschplein een centraalplein wordt begrijp ik niet. Op het museumplein in Amsterdam is ook een plek ingeruimd voor dat balspel.

   Like

 2. lees net dat het plannetje Enkhuizer zand ook weer uit de kast komt!!
  ziet de nijs daar ook al brood in?? vriend boland helpt wel een handje 🙂

  Like

 3. ik kan me niet druk maken over het hele verhaal, maar was wel blij met de kleine vingerwijzing naar een stadsplein. De aangewezen plek daarvoor heb ik al jaren.
  De Binnenhaven aan de Dijk! van Wilhelmina brug tot en met het Waaigat uitdiepen en in het gat een ondergrondse parkeergarage aanleggen. op het dak daarvan 15 centimeter water en 4 fonteinen. Hebben we iets te vieren?
  water weg laten lopen en voila een festifiteitenplein van 5000m2
  maak je sterk Pim.
  grt roel

  Like

  1. Inderdaad een strak plan Roel, naast de fonteinen moeten her en der nog wat ontluchtingskokers komen en ook de toevoerwegen moeten wat worden aangepast, maar voor de rest moet het te doen zijn. Volgens mij vergeet je nog een belangrijk argument. Die 15 centimeter water zijn in de winter natuurlijk zo bevroren, zodat we de ijsbaan kunnen opheffen en de grond weer kunnen verkopen als bouwgrond. 😉

   Like

 4. En vervolgens heeft meneer Boland ( als straks alle plannetjes naar de zin van de projectontwikkelaar lopen ) straks een zeer goed betaalde flutbaan bij???? de zelfde ontwikkelaar of 1 van zijn Bv,tjes en geen mens die er wat van zegt

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: