Vervolgvragen

Gewoonlijk gaan de vragen die Raadsleden stellen een beetje aan me voorbij, omdat de onderwerpen die ze aankaarten me  niet bijzonder aanspreken, of omdat ik niet goed begrijp waartoe de vraag dient.

Voor de antwoorden geldt meestal hetzelfde. Mijn indruk daarbij is, dat de gemeente vaak erg veel woorden gebruikt om niets te zeggen.

Opvallend is ook, dat na het beantwoorden van de vragen het gewoonlijk stil blijft.

Klaarblijkelijk is men tevreden met de antwoorden, terwijl sommige antwoorden bij mij juist nieuwe vragen doen oprijzen.

Bijvoorbeeld het antwoord van de vakgroep wipkippen dat door de raadsgriffier (ambtelijke functionaris die raadsleden in hun werkzaamheden ondersteunt) aan alle raadsleden is verstrekt. Ik citeer,

“Van meerdere kanten is het verzoek ontvangen voor de aanleg van een jeu de boules.
Zoals ook bij andere verzoeken om speelvoorzieningen (klimrek speeldoeltje of wipkip) wordt gekeken of dergelijke verzoeken wenselijk zijn en of er middelen beschikbaar zijn om dit te realiseren.
In dit geval is het realiseerbaar en is het wenselijk dat het speeleiland zoveel mogelijk wordt gebruikt In ons taakveld overleg hebben wij het hierover gehad en hebben wij besloten het verzoek in te willigen.
Het speeleiland heeft de bestemming groen en spel en een jeu de boules baan valt prima in deze bestemming Omdat het voorzieningenniveau zeer dynamisch is en zeer afhankelijk is van de vraag worden dergelijke wijzigingen niet gemeld aan college of raad.”

Mijn eerste vraag is, op welke wijze en door wie zijn die verzoeken gedaan.

Ik ben lid van jbc “De Drommedaris” te Bovenkarspel (voorheen Enkhuizen) en van de PVE (Petanque Vereniging Enkhuizerzand) en ik heb bij geen van beide verenigingen ook maar iemand de wens horen uitspreken, dat het hoogste tijd werd dat er op dit kinderspeeleiland een mogelijkheid zou worden geschapen om jeu de boules te kunnen spelen.

Een tweede vraag is, wat eigenlijk wordt bedoelt wordt met de zin “ Omdat het voorzieningenniveau zeer dynamisch is en zeer afhankelijk is van de vraag worden dergelijke wijzigingen niet gemeld aan college of raad.”

OK, ik kan me voorstellen dat als wipkippen ergens overbodig zijn geworden en daarom naar elders worden verplaatst, je dát niet aan het college meedeelt. Maar dat  lijkt me toch even iets anders dan het aanleggen van jeu de boules banen.

Dat doe je bij voorkeur op plekken waar zich een grote concentratie ouderen bevinden en dus niet aan de rand van de stad, in een wijk met relatief veel jonge gezinnen en zonder verdere faciliteiten waar ouderen prijs op stellen.

Een dergelijk besluit, dat afwijkt van het gebruikelijke,  zonder het college daarover te raadplegen lijkt me eerlijk gezegd uiterst onwaarschijnlijk.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

12 gedachten over “Vervolgvragen”

 1. jammer genoeg is dit onderwerp aan het doodbloeden, ik blijf het jammer vinden dat er niet meer!!!! mensen zijn die het aandurfen om de gemeente kritiek te geven op hun rare en vreemde beleid!!

  Like

 2. tja PIM je had moeten vragen voor subsidie voor het oprichten van een hokky vereneging dan was het geld er zo geweest ( maar dat is wel weer een elite clubje )

  Like

 3. Beste Pim,
  Ik ben blij voor je dat je eindelijk eens wat hebt gekregen. De lokatie is volgens mij ook niet zo geschikt. Het is erg afgelegen. De tocht ernaar toe is wellicht al meer dan inspanning genoeg voor een oudere. Er is niks in de buurt om een broodje of koffie te kunnen kopen, dus jullie zullen wel weekend tassen met thermoskannen moeten mee brengen, of koelboxen. Sanitair is er niet en de toegang (brug) is redelijk stijl. Geen beschutting tegen wind, maar ook geen spatje schaduw te bekennen.
  Ik zie maar 2 voordelen. Er is ruimte zat en je kunt het ook per boottochtje bereiken maar daar is dan wel alles mee gezegd.
  Wie weet kunnen wat aanpassingen op het terrein het verblijf aanzienlijk verbeteren. Slechts 2 baantjes van zand neerleggen lijkt mij iets te karig.

  Like

  1. Helaas Robert, te veel eer, IK heb niets voor elkaar gekregen. Had men mij het gevraagd, dan zou ik het ernstig ontraden hebben om dezelfde redenen die jij al noemt.

   Het gaat hier zuiver en alleen om een oplossing van onze bestuurlijke elite in reactie op “meerdere” verzoeken uit de burgerij.

   Wie dat zijn geweest zullen we hopelijk binnenkort weten en dan krijgen we ook hun motieven om de banen daar aan te leggen te horen.

   Like

   1. De motieven zijn wel duidelijk, denk ik. “Spel & Groen”. Daar kan ik me wel in vinden, maar ik zou dan eerder aan een fietscross baan denken voor de jeugd op de aangewezen lokatie.
    In jouw geval zou ik me eerder interesseren voor de motieven waarom het niet op de plaatsen “kan” die je eerder hebt aangegeven.
    Ik vind hoe dan ook dat een lokatie in het centrum/binnenstad een betere keus zou zijn. Meer accommodatie alom, en wellicht toeschouwers of en passant toeristische (Franse) deelnemers. De toegankelijkheid en gezelligheid zou er enorm mee verbeterd zijn.
    Misschien is het hun bedoeling dat jullie na de aanleg van de banen op het speeleiland oorverdovend stil wegblijven, waarmee men wil aantonen dat deze faciliteit helemaal niet had gehoeven en er dan goedkoop van af te kunnen komen.
    Mij zou het niet verbazen als het hen er om te doen zou zijn.

    Like

    1. Over de mogelijke reden waarom het niet achter gemeentewerken kan kom ik binnenkort terug. De door de gemeente gegeven reden voor afwijzing was van financiële aard, hoewel ik nooit om enige financiële bijstand heb gevraagd.

     Alleen om medewerking, in de zin dat men die locatie ter beschikking wilde stellen.

     De jbc de Drommedaris (in oorsprong een Enkhuizer vereniging) kreeg de grond voor de aanleg van haar banen ter beschikking gesteld door de gemeente StedeBroec en heeft vervolgens de aanleg ervan met hulp van sponsors en met eigen middelen gerealiseerd.

     Like

 4. WE zullen niet snel een antwoord krijgen welke amtenaar dit bedacht en uitgevoerd heeft , het zullen weer ellenlange en vooral nietszeggende volzinnen worden denk ik

  Like

  1. We zullen zien John, maar het aardige van dit blog is natuurlijk, dat WE hier over die antwoorden kunnen napraten. Een mogelijkheid die de meeste politieke partijen zichzelf ontzeggen omdat ze geen reactie mogelijkheid op hun website hebben.

   Waarschijnlijke uit angst voor verbaal vandalisme. Maar angst is een slechter raadgever. Dit blog bestaat nu al meer dan twee jaar. Natuurlijk willen mensen af en toe stoom afblazen en daar is vanwege de gesloten bestuurscultuur ook alle reden toe, maar ik heb nog nooit het gevoel gehad dat de zaken hier gierend uit de klauw zijn gelopen.

   Bovendien, zou dat gebeuren, dan weet ik daar een passend antwoord op.

   Het gaat me hier niet om de baantjes zelf, maar om het proces dat er toe geleid heeft dat ze zijn aangelegd. Dat is interessant, omdat het inzicht geeft in de werkwijze van ons bestuur.

   Like

   1. Achttien jaar geleden wilde ik een petanqueclub oprichten in Enkhuizen en heb toen vele malen met ambtenaren en wethouders gesproken.
    Er kwam toen van de wethouder de vraag of het speeleiland niet een mogelijkheid was.
    Ik was daar aanvankelijk erg positief over.
    Bij verdere besprekingen vroeg ik naar de mogelijkheid van een clubhuisje en toiletten.
    Omdat er geen nuts voorzieningen op het eiland gepland waren, was dat niet mogelijk.
    Ook het aantal banen was een struikelblok.
    Uiteindelijk kwam sportpark Immerhorn toen als eind resultaat uit de bus.
    later is uitgeweken naar Bovenkarspel.

    Ab

    Like

    1. Je kunt jeu de boules beschouwen als een wedstrijdsport en dan is situering op een sportpark logisch. Beschouw je het als een tijdverdrijf voor voornamelijke ouderen dan je zo’n speelveldje beter situeren in het centrum van de stad of woonwijk.

     Achter het voormalige weeshuis in de Westerstraat ligt niet alleen een parkeerterrein dat alleen gebruikt mag worden voor ambtenaren, maar ook een strook gras waarop je naar schatting makkelijk 8 banen zou kunnen realiseren. Men wilde helaas niet meewerken.

     Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s