Bokseknol revised

Zo’n drie jaar geleden, toen ik me wat frisser en fruitiger voelde dan vandaag de dag, heb ik het gemeentebestuur  benaderd met  het idee een klein stukje van het gemeentelijke grondbezit  in te richten als een plek waar ouderen jeu de boules konden spelen.

Het was wat mij betreft een logische uitwerking van al die prachtige beleidsplannen die er op gemeentelijk niveau worden gemaakt en die tot doel hebben om het isolement waarin sommigen zich bevinden te doorbreken en  ze aan te zetten om wat meer te bewegen.

Jeu de Boules was tegen die achtergrond eerder een middel dan een doel. Een geschikt middel, omdat blessures nauwelijks voorkomen en zowel vrouwen als mannen het tot op hoge leeftijd kunnen blijven spelen.

Omdat naar mijn idee de sociale aspecten van doorslaggevend belang waren, was ook de plek waar gespeeld kon worden van belang. Bij voorkeur in het centrum en ook nog enigszins beschut tegen wind.

Belangrijk omdat op een dag als vandaag, 13 oktober, 13 graden en een waterig zonnetje een prima dag is om jeu de boules te spelen. De enige spelbreker op dat soort dagen is de wind. De plek die ik bij toeval ontdekte, de tuin achter gemeentewerken in de Westerstraat, bood beschutting tegen de wind en was daarom in mijn ogen ideaal.

Die tuin is voor de helft in gebruik als parkeerterrein voor het personeel van de dienst gemeentewerken, terwijl de andere helft bestaat uit een strook gras.

Op die grasstrook, zo schatte ik, zou je zo’n 12 banen kunnen maken. Voldoende om toernooien te kunnen organiseren.  Probleem was alleen de afwezigheid van een toilet en een houten optrekje en een bescheiden terrasje van waaruit je aanwezigen van een natje en droogje zou kunnen voorzien.

Een toilet is inmiddels (mede dank zij de inspanningen van Joke Kuijsten) op 50 meter afstand gerealiseerd. Heeft € 80.000,- gekost, maar dan heb je ook wat, dus blijft over een houten optrekje waarin je wat terrasstoelen kunt opslaan en een koffiezetapparaat aansluiten.

Dank zij de door de PvdA gestelde vragen lijkt het bovenstaande idee weer nieuw leven te worden ingeblazen. De oorspronkelijke website die ik voor het idee had gemaakt is inmiddels opgeheven, maar de inhoud is grotendeels overgebracht naar een nieuwe website die U hier kunt vinden.

Als gebruikelijk kunt U ook daar reageren op de inhoud.

Voor de niet Enkhuizers, Bokseknol is de naam voor de speelweide gelegen in het Wilhelminaplantsoen, waar in het verleden sportdagen werden gehouden.

Je hoort de naam tegenwoordig nauwelijks nog noemen en in een poging hem van de vergetelheid te redden noemde ik mijn virtuele jeu de boulesclub  “Bokseknol”. Het is wat mij betreft de naam van het project en niet noodzakelijk de naam van de uiteindelijke vereniging, mocht het ooit zover komen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

13 gedachten over “Bokseknol revised”

 1. Zelf heb ik een afwijzend antwoord gekregen op vragen die ik juli 2009 stelde over de mogelijkheid om in de binnenstad een baan aan te leggen.
  Het antwoord zelf heb ik niet meer omdat een foute Nortonupdate in juni dit jaar al m’n mail heeft verwijderd van de schijf. Maar het zal ongetwijfeld weer op de site van de stad verschijnen, al staan daar nu wel wethouders en burrie op maar niet de raad.

  Ik ben wel benieuwd naar het antwoord op de vragen van de PvdA.

  Hoe weet iedereen trouwens dat die baan op dat speeleiland is aangelegd? Ik hoorde dat pas door de vragen die de PvdA stelde.

  Like

 2. Volgens mij is het 13 oktober vandaag of loop ik achter??? Foto op site NHD doet vermoeden dat het een zwembadje gaat worden. Baan ligt onder niveau grasveld.

  Like

  1. Je loopt niet achter Frank, ik liep voor. Inmiddels veranderd, dank voor je opmerkzaamheid. Of het een zwembadje gaat worden? De tijd zal het leren. Ik heb even gekeken toen ze het aan het afgraven waren en ik vond toen al dat ze weinig puin hadden verwerkt.

   Like

 3. Weer een knap staaltje in Enkhuizen hoe het NIET moet. Een Jeu De Boules baan midden in het open veld neerleggen. Zonder een enkele faciliteit (toilet of schuilhut oid) .Toch is het ook een prestatie van deze ambtenaren. Om dit zonder medeweten van college en raad stiekem toch te doen. Onze doorpakkers in het college kennende zullen ze deze actie van hun muitende ambtenaren direct elimineren.Daar heb ik het volste vertrouwen in. En zal er op een nder te bepalen locatie een JDB baan herrijzen.

  Like

  1. Ik heb net een foto van het geheel gezien en inderdaad, met een beetje wind waai je zo uit je verschoning.
   Over de constructie van de banen zelf heb ik ook mijn twijfels. Afscheidingen van beton? Lijkt me niet echt een verstandige keuze gelet op het feit dat er met stalen ballen gegooid gaat worden.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s