Mondsnoeren

De raadsvergadering van gisteren verliep weer vanouds. Alle voorstellen van de oppositie werden verworpen. Klein onderdeel was de instelling van een nieuw Reglement van Orde.

Op één onderdeel wilde de SP geen wijziging namelijk op het onderdeel “beperking van de spreektijd”.

In de oude regeling bestond die mogelijkheid ook al, maar zou er per geval over de tijden moeten worden gediscussieerd. In de nieuwe regeling zou die discussie komen te vervallen, omdat ze al in het RvO al waren opgenomen. De spreektijd per fractie werd beperkt tot 5 minuten, terwijl college 3 minuten beschikbaar zou hebben.

De SP werd in deze opvatting (aarzelend) gesteund door PvdA en LQ, wat Joke Kuijsten tot de opmerking bracht dat de partijen die het langst aan het woord waren tevens voorstander waren van het amendement.

Goed gezien, zoals haar partij voorstander is van blijvende extra steun  voor grote gezinnen, omdat in haar kringen grote  gezinnen gezien worden als vervulling van een goddelijk gebod en niet zozeer als een persoonlijke keus, waarvoor je vervolgens zelf dan ook de verantwoording moet dragen.

Dat de oppositie zich verzet tegen het makkelijker maken (meer is het niet) van een beperking van de spreektijd is logisch.

Wat gewoonlijk voorligt is een stuk dat is voorbereid door het college met steun van een uitgebreid ambtelijk apparaat. Van de oppositie mag worden verwacht, dat zij daar (met redenen omkleed) kritiek op uitoefent. Logisch dat je dan meer spreektijd nodig hebt.

In essentie ging dit voorstel dus om de vraag hoe respectvol een meerderheid omgaat met de bewegingsvrijheid van een minderheid. Daarvoor bestaat in Enkhuizen weinig begrip.

Dat was me bij de behandeling van de Uilenbanen al opgevallen. Toen vroeg het CDA uitstel van behandeling. Alleen SP en GL waren toen bereid om dat te verlenen.

Nu ging het er om de spreektijd van de minderheid wat efficiënter te kunnen beperken. Uiteraard was de meerderheid voor.

Voor de behandeling verwijs ik naar de notulen, op dit moment alleen nog als audio file beschikbaar.

Als U hier klikt verschijnt een nieuw venster, waarin U de gemeenteraad van 4 oktober selecteert. Als U vervolgens voor flash media selecteert, hoeft U niet de hele vergadering af te luisteren, maar kunt U (door het pijltje te bewegen) kiezen voor een tijdstip naar keuze. Het debat over dit onderwerp begint na 6 minuten en is na 10 minuten afgelopen.

Dat het mondsnoeren, dank zij het nieuwe RvO, net iets makkelijker is dan voorheen, getuigd misschien wel van een vooruitziende blik van de meerderheid.

Immers, de algemene verwachting is dat in de komende raadsperiode de PVV deel uit zal maken van de gemeenteraad.

Hieronder een filmpje waarin het belang van tegendraadse opvattingen nog eens wordt geïllustreerd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

15 gedachten over “Mondsnoeren”

 1. Een actueler item vind ik dat Op/maat z’n vestiging in Bovenkarspel gaat sluiten. Een paar jaar terug is er nog voor gevochten om dit te voorkomen, en is er gezegd dat het niet zou gebeuren.
  Nu Op/maat zo’n grote kostenpost als die vestiging afstoot, zal er ook vast een stuk minder bijdrage vanuit de gemeentes naar dat bedrijf toe kunnen gaan. Iedereen moet tenslotte bezuinigen, niet alleen Op/maat.

  Like

 2. Dit voorstel is denk ik niet in termen van oppositie en coalitie te bezien. Tenslotte is het in Enkhuizen zo dat coalitiepartijen ineens oppositiepartijen kunnen zijn, en omgekeerd. Historisch bekeken dan…

  Het is aan de raad een dergelijk artikel op een gegeven moment wel of niet in te zetten in een vergadering. De coalitie is in de minderheid. Het zal uiteindelijk de oppositie zijn, of een deel ervan, die bepaalt of dit middel ingezet wordt of niet. Of misschien een combinatie van coalitie- en oppositiepartijen.

  Like

  1. Dan is het nog steeds raar dat “random issues” blijkbaar minder van belang zijn, en de agenda voorgaat.. Over actualiteit gesproken. Dat wat je hier onder zegt moet je dan maar in hoog tempo afraffelen?.. da’s toch niet goed?

   Like

  2. Hans, dat meerderheden van samenstelling kunnen veranderen weet, maar wat ik wilde aangeven was dat meerderheden (ongeacht hun samenstelling) gewoonlijk weinig geduld kunnen opbrengen voor minderheden.

   De Enkhuizer gemeenteraad vormt daarop geen uitzondering.

   Het is niet de Raad, maar een meerderheid van de Raad die bepaald of het middel zal worden ingezet.

   De samenstelling van die minderheid kan van tijd tot tijd verschillen, maar bestaat gewoonlijk uit de partijen die samen de oppositie vormen.

   Like

 3. en dan evengoed propaganderen dat ze de burger meer spreekrecht willen geven??? kijkt de raad mischien een beetje teveel naar rusland?? daar hebben ze er ook een handje van.

  Like

  1. Ik vond em ook een beetje raar. Misschien moet de raad nu delen met burgers? Raad 2 minuten en jij als burger 3.. maakt 5… Tis me nog niet helemaal duidelijk.

   Like

   1. Volgens het nieuwe Reglement van Orde kan een meerderheid van Raad besluiten dat de spreektijd van raadsleden (over een bepaald agendapunt) beperkt blijft tot 5 minuten.

    Dat kon voorheen ook, alleen moest er dan nog onderhandeld worden over de hoeveelheid tijd die beschikbaar zou worden gesteld.

    In het nieuwe RvO is die hoeveelheid tijd nu vastgelegd, zodat daar niet meer over onderhandeld hoeft te worden.

    Het is de oplossing voor een probleem dat tot dusver niet bestond, omdat bij mijn weten het verzoek tot spreektijdbeperking nog nooit is gedaan. (Al was het maar om niet te verzeilen in een debat over de hoeveelheid toegestane spreektijd)

    Die laatste drempel is nu weggenomen. Een simpel verzoek van een raadslid, gesteund door een meerderheid in de Raad, zal leiden tot een spreektijd van 5 minuten per fractie.

    Spreektijd voor burgers is (meen ik) 5 minuten VOORDAT het agendapunt in behandeling wordt genomen. Tijdens de behandeling mogen alleen raadsleden en leden van het college het woord voeren.

    Like

    1. Ach, een wat jongere lezer.

     Kremlin, ommuurde verzameling van paleizen in het hartje van Moskou. Vanouds het machtscentrum van Rusland. Tijdens de Sovjetperiode berucht om zijn gesloten, autoritaire en genadeloze bestuurscultuur en toneel van een voortdurende strijd om de macht.

     In deze context, John overdrijft als hij de Raad Russische praktijken verwijt, ik doe daar nog een schepje bovenop door het Stadhuis met het Kremlin te vergelijken. Uiteraard een belachelijke vergelijking.

     Die vergelijking werd in de vorige eeuw nog wel eens gebruikt om om autoritair geleide instellingen te typeren.

     Like

     1. Hhaha. Joh, ik weet wel wat het Kremlin is.. maar ik vond hem wel komisch omdat ik zeer kort geleden jou had beloofd om een bepaald F woord niet te gebruiken. En als er twee van dat soort gasten zijn te noemen in het Kremlin die zijn wat ik niet meer zou schrijven, Nou, dan zijn het die Medvedev en Putin wel. 😉
      Hetgeen overigens ook de reden is waarom het in mijn dagelijkse conversatie vaak gezegd word. Ik heb veel met Oost Europa te maken vanwege mijn werk, en met mensen die nu heel blij zijn hier te wonen.

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: