Zo kan het ook.

Afgelopen zondag op aandringen van de gemeente toch maar even langs de SportFair geweest op het Enkhuizerzand. Dit soort evenementen, die volgens mij thuishoren in de categorie paasmarkt, kerstmarkt of braderie, laat ik gewoonlijk links liggen.

Ervaring heeft me namelijk geleerd dat bij zulke festiviteiten zelden iets aangeboden wordt dat mijn belangstelling heeft. Dat bleek ook dit keer het geval. Yoga, de reddingsbrigade en streetdancing  zijn mooie en gezonde activiteiten, maar ik zie me er niet aan meedoen.

Zelfs al kwalificeert Sportservice (aan wie de gemeente haar sportbeleid zo ongeveer heeft uitbesteed) het in een wanhoopspoging (om de getallen wat op te krikken) tot sport.

Het zijn geen sporten, hoogstens nuttige en gezonde activiteiten, maar om daar nu een fair voor te organiseren.

Bovendien wie denk je daar mee te bereiken? Natuurlijk, ouders en grootouders wiens kinderen aan de gymuitvoering deelnemen komen kijken. Maar de rest?

Geloven ze nu werkelijk dat de mensen denken, ik verveel me een beetje, laat ik eens gaan kijken welke buitengewone sporten er in Enkhuizen voorhanden zijn.

Er wordt elke jaar een gemeentegids uitgegeven waar ze allemaal in staan genoemd, maar dat lezen is me te veel werk, ik ga lekker naar de sportfair om te kijken wie er met een kraampje staat.

Voor zover ik het kon bekijken kwamen er alleen mensen die al actief waren in een sport en was het bij jeu de boules zelfs een drukte van belang omdat de Drommedaris (die vroeger in Enkhuizen speelde maar nu in Bovenkarspel) ook besloten had om deel te nemen. En omdat van wege de deelname de eigen banen gesloten waren, hadden een flink aantal leden van die club besloten om maar in Enkhuizen hun balletje te gaan gooien.

Als altijd is iedere beginneling daarbij welkom en worden de (eenvoudige) regels je spelenderwijs  bijgebracht.

In sportservice jargon heet het dan dat je een clinic organiseert.  Is volgens mij wat anders, maar wat zou het, als het maar interessant klinkt.

Volgens mij wordt dit soort dingen alleen maar georganiseerd omdat er iemand is die dat subsidieert in de vage verwachting dat het ooit iets zal opleveren.

Volgens mij is dat niet meer dan “werk” voor de betrokken ambtenaren en verder een omvangrijke reeks van brochures waarin het eigen functioneren wordt bewierookt.

Op Hemelvaartsdag organiseert Madjoe weer haar jaarlijkse volleyballtoernooi waar zo ongeveer iedereen die daar zin in heeft aan mee mag doen. Altijd leuk en gezellig en zonder ambtelijke begeleiding voor zover ik weet. Mooie promotie voor de sport, die ons al belastingbetaler verder niets kost. Zo kan het dus ook.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Zo kan het ook.”

 1. Heb je de doelstellingen van de sportfair ook gelezen? Sporten is sociaal, hoor… en nuttig! Het biedt je tevens de mogelijkheid om je eigen (sport) talenten te ontwikkelen. Wist je dat je er ook vitaal van werd en dat het overgewicht tegenging?. Dat wist ik niet.
  En dat er tijdens zo’n fair zoveel mogelijk mensen in de regio kennis kunnen nemen van wat voor sport er al zo te doen is. Hockey bijvoorbeeld.
  Hockeyen kun je doen naast die omstreden tennisbanen.
  Lekker gezond geblesseerd raken, en je ziek melden… als je een baan hebt natuurlijk. Er zijn natuurlijk ook nog mensen die niet werken, maar wel een baan hebben; een tennisbaan.
  Maar goed.
  Ik was diep teleurgesteld. Eindelijk is er dan een sport fair, en dan is het “marmotten föhnen” er niet bij. Verdorie! Ik had mijn tweede passie ook graag willen zien; “cavia’s kammen”… maar ook hier geen succes.
  Mijn vrouw wilde mij in de politiek. Dan kon ik gaan “raadstafel tennissen”. Dat is een sport waarbij je elkaar voortdurend moeilijke vraagstukken toespeelt. De tegenspeler slaat ze weer terug naar jou. Daar waren al genoeg leden van, dus ik zit nu elke wedstrijd op de bank.
  Achteraf gezien geeft dat niets.
  Mevrouw Eenkoren maakte mijn droom waar voor mij. Zij stelde voor om de APV aan te passen in de BOFS vergadering. Maar dat wil de “baas” niet, want dat betekent dat “de Burgemeester iets niet langer mag doen”.
  En ook die sport kwam niet aan de orde. “Nee zeggen” sport. Tjeemig! D’r zit ook niets bij van mijn keuze, zeg!
  Gebroken keerde ik huiswaarts toen ik mij besefte dat “bezuinigingen verstoppen” ook al een éénmans sport bleek te zijn.
  Nou, ik hoop dat het aqua joggen nog aanslaat. Laatst viel ik overboord tijdens een polderschuit tochtje. Het valt verdraaid nog niet mee om boven water te blijven met 2 kratten pils in je handen, zeg!
  Concluderend mopper ik niet. Ik woon toch in “bruisend” Enkhuizen? Altijd wel iets te doen, behalve iets “nuttigs”. Gelukkig hebben we daar sport voor.

  Like

 2. @Staverse Poortje. Zoals ik het NHD nu lees kan u nog wel eens gelijk hebben. Wethouders van sport Medemblik en Hoorn krijgen steun om de droom Olympische watersporten te bewerkstelligen. Van EH lees ik niets of zullen ze bij de Olympische sportbond zo een goed geheugen hebben dat EH in de jaren geen spandoek van Spa op wilde hangen . Hiermee gingen toen alle toonaangevende watersport activiteiten voor EH verloren.

  Like

 3. Ja Pim, je hebt helemaal gelijk. Maar wij hebben in Boland zo ongeveer de slechtste sportwethouder van Nederland en dan krijg je dit gedoe. Van Madjoe kan onze wethouder nog wat leren.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: