Kniesoor

Waarschijnlijk omdat ondernemend Enkhuizen toch niet voldoende aan zijn trekken was gekomen tijdens de Stadsvisie 2030 werden ze speciaal bijeengeroepen door de gemeente voor een tweetal visievormende discussieavonden onder leiding van wethouder Franx.

De verslagen van deze (min of meer besloten) bijeenkomsten vindt U hier.

Beiden bijeenkomsten hebben geleid tot  een startnotitie Hert-visie, met daarin de aanbeveling om € 120.000,- (inclusief BTW) uit te trekken voor een definitieve Hert-visie, die de vervanging vormt van de het bestaande TRAP. In brede kring bekend als Toeristisch Recreactief ActieProgramma.

De startnotie bevat maar liefst 37 vragen waarop het college graag antwoord wil hebben voordat zijn verder kan gaan met het formuleren van het uiteindelijk beleid. Antwoord op die vragen dient gegeven worden door een externe deskundige, waarvoor men een bedrag van 65.000 euro heeft gereserveerd.

Waar ligt wethouder Franx en de andere leden van het college zo al van wakker? Alle vragen weergeven is wat te veel van het goede, ik pik er een paar uit.

15. Wat is de autonome positie van de Enkhuizer havens (markt, doelgroepen etc)

27. Wat zijn de kwantitatieve (distributieve ruimte) en kwalitatieve omstandigheden voor
de ontwikkeling van het detailhandelsaanbod in Enkhuizen?

34. Welke criteria spelen een rol bij het afwegingskader voor vestiging van horeca
(versterken omgeving, overlast, kwaliteit)

Het zijn wat willekeurig gekozen voorbeelden van vragen die het college beantwoord wil zien om te komen tot een “een helder actieprogramma op hoofdlijnen”.

“Daarin worden concrete stappen geformuleerd om concrete projecten uit te voeren, inclusief de al lopende projecten en acties. In het actieprogramma wordt ook het
aangegeven welke financiële middelen in de toekomst nodig zijn om de geformuleerde ambities te realiseren.

En tot slot wordt er aangegeven welke partijen hierin een rol hebben en in hoeverre er draagvlak is bij deze partijen om bij te dragen aan realisatie”.

Bij het lezen van dit alles bekruipt mij het gevoel dat de startnota niet veel meer is dan een brochure is van het bureau dat de opdracht uiteindelijk moet uitvoeren.

Men toont hiermee slechts aan, dat welk onderwerp je ook aan de orde stelt, je er altijd een oneindige reeks van vragen over kunt bedenken. Of de beantwoording van al die vragen ook maar enig nut heeft waag ik te betwijfelen.

Men houdt zich ergens mee bezig, zoveel is duidelijk, zodat dit werkstukje misschien het best kan worden beoordeeld als een vorm van bezigheidstherapie voor College, Raad en ambtelijke staf.

Het praktisch nut van een en ander ontgaat me een beetje, maar ik ben nu eenmaal een kniesoor wanneer het er om gaat 120.000 euro uit te geven.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

11 gedachten over “Kniesoor”

 1. Ik ben trouwens benieuwd of ook vanavond (22 maart, commissie Grondgebied) de tribune weer voor meer dan de helft bezet zal zijn door overuren-draaiende (zakkenvullende) ambtenaren onder het mom van ‘beschikbare ondersteuning’ van de slecht huiswerk makende wethouders.

  Daar waar ik zo’n 6 jaar geleden nog wel eens moederziel alleen de tribune geheel voor mijzelf had is het nu een gezellig bijklussend platform geworden van de 5e colonne.

  Ik vrees echter dat ze dit keer weinig kans hebben en er niets anders opzit dan aanschuiven in de trouwzaal of de ook steeds genoeglijker wordende burgemeesterskamer….

  Let op mijn woorden, het wordt erg knus vanavond 🙂

  Like

  1. Mea Culpa

   Bovenstaand stukje schreef ik vlak na (alweer) een zwaarmoedig telefoongesprek met een andere woonschipbewoner die het, na al die jaren van afwachten of en wanneer het doek misschien toçh zal vallen, geheel niet meer zag zitten, steeds meer slapeloze nachten heeft, en van plan is tóch maar een huisje aan de wal te zoeken om van het gezeik af te zijn. Blijft hij wél zitten met een onverkoopbaar schip (want nog steeds geen ligplaats…) dus zijn zorgen nemen daardoor niet af.

   Dit staat niet op zich. De afgelopen 6 jaar probeer ik alle betrokkenen moed in te spreken, ze te steunen waar ik kan, tot aan de Raad van State aan toe. Ook hebben wij allen het nodige meegemaakt, en voor wie geïnteresseerd is heb ik een Resumé Ligplaatsenbeleid Enkhuizen klaarliggen, gestoeld op (zwart-wit) feitenmateriaal.

   Ikzelf heb geen slapeloze nachten meer, ik ben verhard, gehard, en dat is niet fijn. Het is uitermate frustrerend als je keer op keer met je uitgestoken hand tegen een keiharde muur van onwil aanloopt.
   Dan krijgt je mores een knauw, en zou je het liefst alles van je af willen schoppen.

   Ik ben geen politiek dier pur sang, maar slechts een bewoner van een prachtig historisch zeilschip die zich al een aantal jaren probeert te verweren en al vaak met de rug tegen de muur heeft gestaan. Soms kan je met je (mijn) volle verstand niet bij zaken en laat je je gevaarlijk leiden door je gevoel, het politieke hakblok ten spijt…

   In dit licht bezien schrijf ik mijn frustraties vaak van mij af, op het moment van opwelling zelf.
   En dat kan wel eens fout uitpakken; dan ga je een stap verder dan je eigenlijk had bedoeld. Zelfs op een vrij satirisch blog als Pim’s.

   Dat is nu gebeurd, het zij zo, en valt niet terug te draaien.
   Met welgemeende excuses erken ik dat mijn woordkeus vrij respectloos overkwam en wil desgewenst het boetekleed aantrekken voor mijn hierboven verwoorde, misplaatste opmerkingen.

   met vriendelijke groet, Rob Kerkhoven

   Like

 2. Eigenlijk had ik niet nog eens willen reageren op dit onderwerp, maar de reactie van meneer Langbroek doet mij de stoom uit mijn oren komen. Ik zal me netjes uitdrukken.

  Ik begrijp gerust de uitleg van Hans wel dat dit niet goedkoop is. Dat geeft niet. Maar hebben we dit nou echt nodig? Hij is ook de eerste die ik mijn woonplaats hoor betitelen als “een bedrijf”. Owwww fouter kan je het niet zeggen.
  Verdorie!
  Ik zal Hans het voordeel van de twijfel geven, en hem de kans gunnen om mij de noodzaak van dit alles te bewijzen want ik ben niet principieel tegen de uitgave of het initiatief. Ik vind het gewoon erg duur. Het gemak waarmee deze uitgave wordt gedaan vind ik alweer opmerkelijk.
  Point made.
  Hans, doe me een plezier en noem mijn woonplaats niet nog es een keer een bedrijf? Het klinkt zo onaangenaam en kil.

  Like

  1. Ook de burgers die wél reageerden middels de beginspraak van de Stadsvisie vinden dat het harteloze BV Enkhuizen niet thuis hoort in het rijtje.

   Als volksvertegenwoordiger mag je zo’n signaal toch niet in de wind slaan, toch?

   En al die anderen die volgens Hans wél de BV adoreren? Voelden die zich soms te goed om dat in de Stadsvisie te verwoorden?

   Jammer dan, kans verkeken! Want zo zit democratie in elkaar.
   Treffend dat blijkbaar juist de meest sociale mensen gereageerd hebben in de Stadsvisie, en kozen voor Bruisende Haven / Historische Parel…..

   Like

 3. Een bedrijf dat met een nieuw product de markt op wenst te gaan doet vóór ze veel geld in R&D stoppen eerst een gedegen onderzoek naar eventuele marktpotenties en alles dat daaraan vast zit.
  Inkomensverhoudingen in de doelgroepen, leeftijden, leefwijzen, infrastructuur, demografische verhoudingen, economische vooruitzichten, cultuurdiversiteit: alles komt bij zoiets aan de orde. Dat kost een bedrijf doorgaans veel geld, maar daardoor weten ze dan wél wat de mogelijkheden zijn voor het nieuwe product en wat ze er aan R&D maximaal in kunnen stoppen etc etc. Tegelijkertijd kunnen ze dan reeds een trial voor bijvoorbeeld een promotieplan gaan maken.

  Nu wil het bedrijf Enkhuizen éindelijk dan eens het nogal verouderde en aftandse product Enkhuizen upgraden, updaten, doorontwikkelen en laten spetteren, en doet dat dan op een manier waarop elk snugger bedrijf dat doet, en nóg is het niet goed.
  Als je als mens niet van dit soort ontwikkelingen houdt, het soort ontwikkelingen dat de tijd nu eenmaal met zich meebrengt, dan is er nog altijd de optie om in bijvoorbeeld de Sahel te gaan wonen. Al krijg je daar ook tegenwoordig steeds meer last van het Afrikaanse equivalent van de HERT-startnotitie…

  Maar de HERT mankeert feitelijk niets aan, behalve dat het zoals te verwachten was een zooi gezeik uitlokt.

  Like

  1. Hans, twee dagen geleden schreef je dit.

   “Gemeentes en bedrijven verschillen wat dat betreft fundamenteel.
   Degenen uit het bedrijfsleven die in politiek stappen om het allemaal maar eens even wat bedrijfsmatiger op te zetten zodat alles “beter” wordt, krijgen dan ook per definitie het deksel op de neus.”

   Nu opeens is BV Enkhuizen een verouderd en aftands product, dat moeten worden opgewaardeerd en doorontwikkeld?

   En dat lukt alleen, als we “de criteria weten die een rol spelen bij het afwegingskader voor de vestiging van horeca”?

   Like

 4. Op deze site val je soms van de ene verbazing in de andere.
  Het is wel erg veel geld zeg, om iemand anders antwoorden te laten verzinnen op je eigen vragen.
  Ik zal natuurlijk weer een heel vervelend burgertje zijn als ik benieuwd ben, hoe dit bedrag nou weer is bepaald.
  Ik zal voor een keertje aardig zijn en niet moeilijk doen. Ik vind het verbazend hoe makkelijk dit bedrag weer wordt uitgegeven. Ik verwacht dat de €120.000 hierna ook wel verbrast gaat worden. Zie je nou wel dat we geen arme gemeente zijn? We barsten van het geld.

  Like

  1. Het is vrees ik nog erger. Men heeft € 15000,- besteed aan het stellen van vragen.

   Ik neem aan dat de firma die de vragen heeft geformuleerd ook de opdracht krijgt om de antwoorden te formuleren.

   College, Raad en ambtelijke staf doen in deze kwestie weinig meer dan ademloos toekijken en hopen dat dit ooit ergens toe zal leiden.

   Like

  2. @Robert: deels door eerste offerte plus bedrag (was 155k), lag politiek moeilijk, wat afgedaan door collegevoorstel enz.
   Let wel, ik ben tegen dit voorstel, en al helemaal met het geschmier dat als je het er niet mee eens bent, je geen HERT voor de zaak hebt.

   Like

 5. Dat is dan een duur “werkstukje” geworden, zo’n startnotitie, voor de lieve som van 15.000. Je ziet er ook gelijk het vele werk aan af.

  Da’s trouwens zo’n 79 euro per regel, dacht ik. Was dat niet zo ongeveer het uurloon van een ambtenaar? Dure “regel-geving”, maar geen geschenk uit de hemel, in dit geval.

  Ons jaarinkomen is veel minder dan 15 mille, maar daar doen we, hoe zuinig ook, tenminste nuttige dingen mee (behalve dan veelsteveel havengeld betalen…).

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s