Bij de les.

Drs. Verhoef

In een reactie laat Christian Bokhove weten dat hij de opvattingen van Drs Leo Verhoef heeft bestudeerd, maar dat er in zijn ogen geen sprake is van fraude, maar van een andere manier van presenteren.

Verhoef spreekt op zijn website echter uitsluitend van boekhoudfraude, waarmee hij bedoelt, dat sommige kosten en baten niet in de jaarrekening worden opgenomen, (wat boekhoudkundig een doodzonde is) en waardoor er een onjuist beeld ontstaat over werkelijke financiële positie van de gemeente.

Met andere woorden, er worden “potjes”  gemaakt  die zich aan het zicht van iedereen onttrekken (inclusief de Raadsleden)  en waarvan de inhoud alleen bekend is aan ingewijden.

Die potjes worden niet alleen gemaakt, maar ook weer leeggehaald op momenten dat dit het bestuur het beste uitkomt.

Het doet mij terug denken aan de tijd dat ik voor een Japanse firma werkte, waar men met een soortgelijk  systeem kende.

Japanners houden niet van uitschieters, maar van gelijkmatige groei. Uiteraard moesten de groeidoelstellingen worden gehaald, maar sommigen schoten daar overheen, terwijl anderen te kort schoten. Als het boekjaar eindigde werden er plotseling  (voor ons Europeanen) allerlei merkwaardige deals gesloten met andere buitenlandse vestigingen, die geen ander doel hadden dan de winsten (en verliezen) van al die vestigingen min of meer te egaliseren.

Het hoofdkantoor tevreden, omdat iedereen zijn doelstelling had gehaald. Sommige vestigingsmanagers  dankbaar omdat hun gezichtsverlies (erg belangrijk in Japan) bespaart was gebleven, terwijl weer andere managers hun gezag en invloed hadden zien toenemen.

Volgens mijn Japanse collega’s ging het om een win/win situatie. De totale winst die moest worden afgedragen bleef hetzelfde, alleen was het gelijkmatiger gespreid over de diverse vestigingen, zodat niemand gezichtsverlies leed of ter verantwoording hoefde te worden geroepen.

Wat voor mijn Japanse collega’s  gold, geldt volgens mij ook voor tal van Nederlandse overheden.  Drs. Verhoef heeft het nogal snel over geld dat is kwijtgeraakt. Dat lijkt me geen juiste omschrijving. Dat geld is niet kwijt, het is ergens (buiten het zicht van iedereen) geparkeerd, om in tijden van nood weer tevoorschijn te worden gehaald.

Het is een spaarpotje, dat bestuurders in staat stelt om hun grootste blunders weg te poetsen of (tegen de tijd dat er verkiezingen zijn) toch nog leuke dingen voor de mensen te doen, zodat daarmee hun kans op herverkiezing weer een klein beetje groter wordt.

Dat dit de coalitiepartijen allemaal krent is, is dan ook begrijpelijk, maar van de oppositiepartijen verwacht ik toch dat ze wat beter bij de les zijn.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

13 gedachten over “Bij de les.”

 1. Overigens moet niet gedacht worden dat dit raketwetenschap is. Het is een standaardbrief die simpel tot stand komt. Ga naar http://www.enkhuizen.nl/ris/websites/common/download.asp?PropID=12380 pagina 147, rechterkolom. Onderaan de 6.2 mln voordeel, daar boven 2.2 mln nadeel. Verschil is “voor en na bestemming”. Dat je *dus* goed moet opletten wat in die potjes zit/komt is inderdaad waar. Hier zitten volgens mij zaken als NUON gelden in, en nog veel meer (ook terug te vinden). Verhoef stelt 1 reserve voor, alles op de grote hoop. Zeer tegen, in bedrijfsleven heb je toch echt een andere doelstelling dan een gemeente. geld dat voor de WMO bestemd is moet voor de WMO blijven en daar heb je bestemmingsreserves voor. Heel legitiem.

  Like

  1. Eens! Gemeentes en bedrijven verschillen wat dat betreft fundamenteel.
   Degenen uit het bedrijfsleven die in politiek stappen om het allemaal maar eens even wat bedrijfsmatiger op te zetten zodat alles “beter” wordt, krijgen dan ook per definitie het deksel op de neus.

   Like

   1. Ben het niet helemaal met je eens Hans, ook bedrijven kennen tal van bestemmingsreserves. Het verschil tussen bedrijfsleven en overheid is volgens mij dan ook alleen, dat men in het bedrijfsleven één verlies en winstrekening presenteert en de overheid meerdere.

    Dat heeft verder weinig te maken met een wat bedrijfsmatiger aanpak.

    Like

  2. @ Christian. Ik denk niet dat Verhoef zich verzet tegen het aanhouden van bestemmingsreserves, alleen ziet hij geen reden om de lasten en baten daarvan buiten de normale jaarrekening te houden.

   De enige reden die ik kan bedenken om dat wel te doen is, dat de overheid (het gaat niet alleen om de gemeenten) zich op die manier armer voor kan doen dan zij in werkelijkheid is en dus gemakkelijker de noodzaak van lastenverzwaringen kan bepleiten. Overigens denk ik dat dit bij de provincie nog in veel sterkere mate gebeurt dan bij de gemeente.

   Like

 2. Als je een beetje rondkijkt op zijn website vindt je genoeg steun voor de opvattingen die Meneer Verhoef naar voren brengt , dat er met man en macht geprobeerd wordt om dit onder het tapijt te vegen is niet zo vreemd . Als deze man ook maar enige voet aan de grond krijgt zou dit simpelweg een aardverschuiving te weeg brengen die zijn omvang niet kent !

  De tegenzijde van dit verhaal is wat ik al eerder heb genoemd , waarom wordt deze man niet door al die gemeenten gemangeld ? Zo ver ik het nu heb kunnen lezen op zijn website is deze Meneer Verhoef 1 x van smaad beticht met een wel heel bijzonder gevolg . De Strafzaak tegen hem wegens vermeende smaad is nooit uitgespeeld waar over hij zelf schrijft :

  Jammer dat die Hoofdofficier van Justitie daarna de daad nooit bij het woord gevoegd heeft, want dan had ze eerst moeten uitzoeken of Leo Verhoef wellicht niet 100% gelijk had met zijn beweringen over boekhoudfraude.

  Al zouden deze gemeenten hem daar dus van betichten zullen zij het tegendeel moeten bewijzen en moet men zich afvragen wat daar van terecht komt ! Zou dat niet de werkelijke oorzaak zijn waarom al die gemeenten de berichtgevingen zo summier weergeven of volledig naast zich neerleggen ? Deze meneer is nu niet bepaald vies van een rechtszaak meer of minder .

  Hem op vrijwillige basis zijn standpunten laten aantonen zou de meest respectabele oplossing zijn , waar de raad van Enkhuizen toch op zijn minst voor open zou moeten staan , maar owee , zou dat niet betekenen dat er veel raden zouden sneuvelen vanwege een gebrek aan kennis ? In dit opzicht is het misschien om zoals de gemeente Enkhuizen toch al zo vaak doet misschien verstandig om maar weer eens een beroep te doen op externe expertise . Als hij ongelijk heeft hebben jullie toch niks te vrezen ?

  Like

  1. Tussen de regels door zeg je wat “het probleem” is. Al zou er een kern van waarheid in zitten, hetgeen ik betwijfel althans op fraudeclaim wel presentatie van gegevens, dan gaat het sowieso raden in het algemeen te ver om in meerderheid dit soort audits “goed” te vinden. Omdat (i) het niet begrepen wordt (ii) een externe jaarlijks al naar de rekening kijkt, nl. de accountant (die in dienst is van de raad niet het college)

   Like

   1. Fijn om te horen dat als een externe accountant de jaarstukken in orde maakt dit door de gemeenteraad omdat ze het niet begrijpen blindelings goedgekeurd wordt . Dat geeft de burger weer hoop . Dus niet !

    Daarom sprak ik al eerder van een vorm van Contra expertise . Het enige wat hier uit voort komt is onrust onder de burgerij en de gemeenteraad zou dat in elk opzicht behoren uit te sluiten . Zij is ten slotte in dienst van de burgers en ook al zouden zijn bevindingen volledig onwaar zijn , het brengt het rust onder de bevolking !

    Like

    1. Nee, wordt niet blindelings goedgekeurd, ik hoop toch duidelijk te hebben gemaakt dat echt de diepte in gaan niet iedereen gegeven is. Daarnaast kunnen we afgeven op accountantscontrole maar het is niet helemaal terecht om net te doen alsof het allemaal maar niets is. En dit muit de mond van een criticaster van het college. Zo hebben we sinds een jaar een andere accountant, om vreemde ogen ook weer te laten kijken naar de materie. En die heeft hem ook “gewoon” goedgekeurd, wel met enkele kritische kanttekeningen. En daar zit de auditcommissie vooral weer achteraan. Ik vind het een rare stelling, dat als 95% van de accountancy A vindt, je toch die 5% (ik denk zelfs minder) moet gaan uitzoeken. Zoals gezegd klopt het dat reserves gebruikt worden om geld heen en weer te schuiven. Als ik dat bijvoorbeeld erken, dan heb je er meer aan dat ik dat in de gaten houd, niet aan dure inhuur (want een accountant is niet goedkoop).

     Like

     1. U zoekt het maar fijn uit Meneer Bokhove , ik heb er geen verstand van en hoop dat u gelijk heeft , echter houd ik liever de site van Meneer Verhoef in de gaten dat alle meningen hier !

      Like

      1. Terecht, want dat doe ik ook. Ik probeer zo veel mogelijk zaken in de gaten te houden, en blijf kritisch. Maar dat betekent niet -hoewel ik veel niet vind deugen- helemaal niets deugt.

       Like

 3. Ik kan het wel blijven zeggen, maar wat je beschrijft is het instellen van reserves, vandaar mijn opmerking over resultaat voor en na bestemming. Ik weet niet hoe het zit met de rest, maar ik denk dat ik een goed beeld heb van al die verschillende potjes, en over sommige potjes heb ik zelfs op het blog geschreven. Van sommige zaken heb ik geen goed beeld (bijv. “winst” van afstoten buitendienst) vandaar dat ik daar al -samen met bijv. Hans Langbroek- continu over dooremmer.

  Like

  1. Je hebt gelijk, wat ik beschreef was het beïnvloeden van resultaten met behulp van arbitraire transacties.
   Doel ervan was schommelingen op jaarbasis binnen bepaalde perken te houden.
   Een begrijpelijk streven, maar tegelijkertijd onderdruk je daarmee ook de signaalwerking die er van een normale administratie hoort uit te gaan.

   Ik geloof graag, dat je wat Enkhuizen betreft redelijk zicht hebt op de diverse potjes, maar mijn opmerking gold niet alleen de gemeente Enkhuizen, maar de overheid in het algemeen.

   Het beheren ervan geeft duizenden ambtenaren werk, maar de vraag is of we daar als gewone burger erg veel mee opschieten.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s