Weeshuis Plaza

Naar aanleiding van mijn stukje kleinschalig over het slagen van het hockey-initiatief (en het mislukken van het jeu de boules initiatief) kreeg ik van Hans Langbroek een aardige e-mail, waarin hij meedeelde, dat hij daar (in de aankomende raadsvergadering) op terug wilde komen.

Ik heb hem geschreven dat ik dit een sympathieke geste vond, maar dat jeu de boules spelen in de weeshuistuin, waarschijnlijk een gepasseerd  station was en dat hij, als hij het ter sprake zou brengen, waarschijnlijk toch terug zou worden gefloten.

Verder schreef ik, dat jeu de boules in de weeshuistuin eigenlijk maar een bescheiden onderdeel was van een veel omvangrijker plan. Namelijk de creatie van een groot stadsplein.

Dat is een wens die volgens mij al meer dan 40 jaar oud is. Zo herinner ik me uit mijn eigen raadsperiode een plan om voor het stadhuis zo’n plein te realiseren, maar de bouwval die tegenover het stadhuis stond werd opgeknapt en dus ging het feest ging niet door.

Ook het Boschplein kwam regelmatig ter sprake, maar dat kan, vanwege het parkeren, eigenlijk niet meer gemist worden.  Vervolgens is men in de weer gegaan met de Melkmarkt, maar dat is eigenlijk ook een gebed zonder end.

Toch spreekt ook de Stadsvisie weer van een Javaplein waar het onder eeuwenoude bomen goed toeven is. Probleem is, dat nergens staat waar dat Javaplein gerealiseerd zal worden.

Eigenlijk kan dat alleen nog maar op de plek van de bestaande Weeshuistuin. Die wordt nu voor een deel gebruikt als parkeerterrein voor de dienst gemeentewerken. (Op het niet gebruikte deel wilde ik gaan jeu de boulen.)

De oostelijk begrenzing van die tuin wordt gevormd door het verzorgingshuis Nikolaas, maar in de bestaande plannen wordt dat verplaatst naar de ziekenhuistuin van het voormalige Snouck van Loosen ziekenhuis.

Wethouder Boland heeft inmiddels toegezegd, dat het daar wegvallende groen elder in de stad zal worden gecompenseerd en wat is er dan logischer dan dit te doen op de plek waar nu nog het Nikolaas staat.

Daarmee schep je een plein met Vrijthof-achtige allure. De oostelijke begrenzing is het Doelenstraatje, dat best wat nieuwbouw a la Paktuinen zou kunnen gebruiken.

Beneden restaurants met terrassen (net als op het Vrijthof) en voilà het plein is daar. Leuk voor de toeristen, leuk voor de bewoners.

Hans zag er wel wat in en misschien kan hij zijn collega raadsleden overtuigen. En dan ook nog de het plan van Rob van Kerkhoven, om het laatste deel van de binnenhaven te reserveren voor klassieke schepen en we hebben er weer een sfeervol stukje Enkhuizen bij.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: