Kleinschalig

Op 1 maart zal de Raad 30.000 euro te beschikking stellen om de oprichting van een hockeyclub in Enkhuizen mogelijk te maken.

De aanstaande hockeyers worden uiteraard gefeliciteerd met deze financiële bijdrage van de gemeente. Het past allemaal in het kader van van alles en nog wat.

Een week geleden informeerde de gemeente (via de Drom) ook nog even of er misschien ook inwoners waren die passende activiteiten voor ouderen wisten. Die wist ik wel, maar ik had eerlijk gezegd niet zo veel zin meer om daar nog op te reageren.

Dat had ik namelijk drie jaar geleden al gedaan en toen werd mijn idee afgewimpeld met de drogreden dat (aangezien de Raad voor die activiteit geen geld beschikbaar had gesteld) de wethouder niets kon doen. Een drogreden, omdat als de wethouder vindt dat hij ergens geld voor nodig heeft, hij dat gewoon aan de Raad vraagt en gewoonlijk ook krijgt.

Het raadsvoorstel aangaande de hockeyclub maakt dat op afdoende wijze duidelijk.

Mijn idee toen was, om nu eens niet buiten de stad (op een sportcomplex), maar in het hartje van de stad een terrein geschikt te maken om jeu de boules te spelen. Dat hoeft niet al te veel te kosten en zeker niet de 30.000 euro die er wordt opgehoest voor de aanstaande hockeyclub.

De strook grond die ik daarvoor op het oog had ligt achter het gebouw gemeentewerken in de Westerstraat. Een deel van de grond is nu in gebruik als parkeerplaats voor het personeel van gemeentewerken, het resterende deel zou gebruikt kunnen worden om een tiental jeu de boules banen in te richten, waarop 40 mensen zouden kunnen spelen.

Toegang tot het terrein via het parkeerterrein bij de Hubo. Zelfs het aanvankelijk probleem van een toiletvoorziening is inmiddels opgelost.

Op 50 meter afstand van het terrein bevindt zich namelijk een openbaar toilet, waar de gemeente zo’n 80.000 euro in heeft geïnvesteerd en wat alleen al aan exploitatie 9000,- euro per jaar kost.

Kortom het enige wat de gemeente had hoeven doen is zich bereid te verklaren om de (niet gebruikte) groenstrook achter gemeentewerken in te richten als een Place de Petanque.

Daarvoor is het nodig dat de bestaande ondergrond wordt afgegraven en vervolgens met puin wordt opgehoogd, zodat er een goed water doorlatende terrein ontstaat.

Dat kost geld, maar met een paar duizend euro ben je spekkoper.

Meer dan 30 mensen toonden belangstelling voor het idee en daar waren de leden van de bestaande jeu de boulesclub nog niet bij inbegrepen.

Die zagen het initiatief toen nog als bedreiging, maar hebben inmiddels ook ontdekt, dat op de bestaande locatie (bij het zwembad) verdere groei onmogelijk is.

Kortom een gemiste kans, wanneer het gaat om voorzieningen voor ouderen, maar onze beleidsmakers denken nu eenmaal liever in grootschalige verbanden dan in kleinschalige oplossingen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

29 gedachten over “Kleinschalig”

 1. Pim, goed nieuws:
  Vanmiddag (maandag 28 feb.) om 16 uur stond er een servicewagentje van de firma Sanitronics te sleutelen aan het invalidetoilet achter de Hema.

  Dit betekent dat jouw site inderdaad goed gelezen wordt, met name door het ambtenarenbestand. Of zouden ze zijn ingefluisterd door een ander vogeltje…

  De monteur met onmiskenbaar haags accent wist mij te melden dat “deze reparatie al een tijdje in de planning stond”, maar dat een telefoontje vanuit Enkhuizen er vanmorgen voor gezorgd had dat er nu toch pijlsnel actie werd ondernomen.

  Volgens hem spendeerde het door mij auditief gesignaleerde fonteintje zo om en nabij 2 liter water per minuut. Daarmee is dus in 2 weken tijd dik 40.000 liter water verspild.

  Afijn, laten we blij zijn dat het henkuzer ambtenarenkorps heeft aangetoond adequaat actie te kunnen ondernemen als het er dus écht op aan komt. Fijn om te weten dat zaken snel afgewikkeld kunnen worden als de nood hoog is.
  Hiermee is de weg naar jouw jeu-de-boules-complex ook weer wat steviger geplaveid, een initiatief dat ik van harte omarm.

  Like

 2. tav W de Jonge:
  Er gaat binnen een week een omvangrijke nota rond havens, recreatie, toerisme en economie gepresenteerd worden (stond notabene in de krant!) die geheel en al door de SP op eigen initiatief is gemaakt, kostenloos, zonder inschakeling van ‘externen’,en met een flink aantal haalbare onderwerpen waar de burger wérkelijk iets aan heeft (en niet alleen havens…).

  Mocht het voor de zoveelste keer gebeuren dat daar vervolgens niets mee gebeurt dan is dat toch zeker NIET aan de SP te wijten, maar juist aan degenen die ondanks inderdaad ‘onze inspanningen’ er veel aan gelegen is (vaak op puur politieke gronden!) goeie ideeën aan diggelen te gooien, ten koste van (de portemonnée van) de burger.

  tav PIM/jeu de boules;
  Even voor de goede orde; het invalidentoilet achter de Hema (waar ik dus vlakbij woon en dagelijks langsloop) kent sinds zijn opening een vrijwel wekelijks bezoek van de ‘herstelfirma’ en is vaker kapot dan in gebruik.
  Momenteel is het toilet al meer dan 2 weken totaal dicht omdat vandalen zo te zien de betaalunit met front en al van het gebouwtje hebben gesloopt.

  Vooralsnog zie ik daar nog geen reparatie-autootje opduiken en hoor ik (met mijn muzikanten-oren) het spoelwater achter de gesloten deur vrolijk continue doorstromen.
  Heb ik een tijdje terug al eens over gebeld met Bel-en Herstel maar ja…

  Dat telt qua miljoenen liters waterverlies dus nog eens lekker aan bovenop die 80k kosten + 9k onderhoud.

  Misschien dat mijn schoonwater-lozings-melding nu via Pim’s site wél de juiste kanalen weet te bereiken.

  Ik leg mijn oor voorlopig wel te luisteren 🙂

  Like

  1. Dat heb ik gelezen Meneer Kerkhoven en dat is in mijn ogen dan ook een goed initiatief ! Meneer Bokhove is voor mij bij uitstek de man die nog wat durft te zeggen en op het goede spoor zit echter moet je je afvragen of dat genoeg is om beweging in de zaken te brengen en daar schort het aan ! En zolang de resultaten uitblijven , is het wat mij betreft allemaal verkiezings retoriek . U gelooft zeker ook dat na het kijken van wat reclame op TV , dat Axe ( u weet wel die deodorant ) daadwerkelijk dat doet wat u op TV ziet ? . Helaas heb ik nog nooit hordes vrouwen achter me aan gehad door de westerstraat en er vallen ook nog geen beeldschone engeltjes uit de lucht en dat is dan ook precies wat ik bij de SP zie , het is reclame , het niet werkende SP-Axe effect , het verfrist je even , maar daarna moet je al snel weer spuiten om blijvend fris te blijven !

   Like

   1. Ik snap die scepsis wel. Dat het voor de verkiezingen zit is toeval. De econ. visie zou in februari geagendeerd worden en daar hebben we op gerekend. Aangezien visie al af was, was keuze “wachten tot bestuur klaar was” of “maar alvast in de groep gooien”. Aangezien dat eerste een eeuwigheid kan duren, het laatste gedaan. “Zaken in beweging brengen”: ik wou dat -om het maar Calimeroachtig te zeggen- wat meer naar ons geluisterd werd. Dat zou veel leed voorkomen en hebben voorkomen. De vraag is alleen wie je dat het meest moet aanrekenen: ons omdat het ons met 3 van de 17 zetels niet lukt om iets door te voeren, of die meerderheid aan zetels die er niet naar wil luisteren. Ik hoop natuurlijk het laatste.

    Like

    1. Toeval ? Blijkbaar kon het niet op 3 Maart net na de verkiezing ! Net wat u zegt , het is wel heeeel toevallig . En over dat “leed” : Deze kent u ook wel ; Slechte heelmeesters maken stinkende wonden ! Jullie hebben een leuke verkiezingswinst behaald door te anticiperen op wat er in Enkhuizen speelt en dat als Feit zou elke partij wakker moeten schudden dat het de kiezer te doen is om wat hem / haar direct of indirect aangaat en dat het hen in veel mindere mate interesseert wat er in Lutjewinkel of in de landelijke politiek plaats vind zoals Robert dat ook aangeeft .

     3 van de 17 zetels in nu niet bepaald een aardverschuiving , het gaat er om , wat jullie onder de streep aan resultaten boeken en daar is Meneer Bokhove zich terdege van bewust , ik citeer uit de Enkhuizer Krant :

     “SP-fractievoorzitter Christian Bokhove: ’Ik ben cynischer geworden’
     Gepubliceerd op 27 december 10, 16:50

     ENKHUIZEN – Met 1593 stemmen werd de Socialistische Partij in maart de grootste partij in Enkhuizen. Het plan voor het sociaal medisch centrum (smc) in de Vijzelstraat gaat echter gewoon door. Ook is het parkeervergunningensysteem niet teruggedraaid. SP-fractievoorzitter Christian Bokhove: ,,Wij moeten ons bewijzen, dat realiseer ik mij.”

     Ik citeer ook het volgende van de verkiezingen in 2010 waar de SP ten opzichte van 2006 bijna 8 % van zijn aanhang in Enkhuizen verloor ! Hier de uitslag ; http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_2010/Uitslagen_provincie_Noord-Holland#Enkhuizen .

     Als jullie dan toch populistisch willen doen , doe het dan zoals de P.V.V die in Enkhuizen een winst behaalden van bijna 10 % , dat zijn kleine aardverschuivingen , net zo lang schreeuwen totdat je de grootste bent en daarna heb je het voor het zeggen ! Nu ik dat schrijf vraag ik me toch werkelijk af , hoe het zou verlopen als ze hier mee gaan doen !?

     Like

     1. Beste mijnheer de Jonge, is het teveel gevraagd als we ons een klein beetje houden aan het onderwerp dat aan de orde werd gesteld.

      Het lijkt me, dat U op Uw eigen blog meer dan voldoende ruimte hebt om Uw analyse van de verkiezingsresultaat van de SP aan de orde te stellen.

      Like

      1. Nee hoor dat is niet te veel gevraagd , het viel me al mee dat u het zo lang tolereerde . Ik zal uw Blog wat eindelijk een beetje Allure kreeg weer snel verlaten en kan u het weer net zo zwart wit inrichten als dat het al was ! Pim voor President !

       Like

 3. Beste,
  Hoe de politiek in Enkhuizen werkt, was hier eigenlijk het onderwerp niet. Het gaat hier om een hockeyclub die naar mijn mening geen prioriteit verdient. Met als motivatie, dat er nog wat te bezuinigen viel.
  Ik wil evengoed wel reageren op je laatste reactie. Misschien bereiken we er nog wat mee. En misschien lezen meer mensen het dan alleen wij drietjes.

  Ik heb in de afgelopen maanden van een aantal politieke partijen de site eens bezocht en de doelstellingen bekeken. Dat kon dankzij deze site. Ik ga desondanks op geen partij stemmen, omdat ze allemaal wel iets goeds te melden hebben over dezelfde onderwerpen. Liever zou ik willen kiezen op een partij standpunt in plaats van hun totaal pakket. In mijn beleving zou de raad dan veel minder hoeven te vergaderen over lopende zaken omdat ze de mening van de kiezer al heeft, en aan de hand daarvan de wens van de kiezer sneller kan gaan uitvoeren. Het moet helemaal niet uitmaken welke partij de beste beslissing aandraagt over welk onderwerp dan ook. Het gaat erom dat de beste beslissing ten uitvoer wordt gebracht. Zoiets is helemaal niet moeilijk te realiseren.
  Voorlopig ben ik er van overtuigd dat de politiek in Enkhuizen slecht luistert naar de bewoners. Als voorbeeld draag ik de sluitingstijden aan van de kroegen. Ik heb daar schriftelijk mijn voorkeur over mogen aangeven, en velen met mij deden hetzelfde. Ik heb geen cijfers van de resultaten, maar ik vermoed dat de meeste mensen niet wilde dat de deur vroeger dicht moest, maar het gebeurde toch.
  Het te behalen doel was dat overlast van beschonken jongeren teruggedrongen moest worden.
  Ik heb destijds geen mogelijkheid gezien om “in hoger beroep” te gaan. Ik heb er namelijk een andere visie over, evenals een heel andere oplossing voor. Als gevolg van een gebeurtenis als deze komen jouw woorden tot zijn recht; mensen gaan uiteindelijk maar iets VINDEN van iets, omdat kiezen mogelijk was, stemmen ook kon, en je werd gehoord. Er werd uiteindelijk niet naar je geluisterd. Je begrijpt natuurlijk dat zoiets ontmoedigt om te gaan stemmen.

  Ik heb er notie van genomen dat Enkhuizen en Urk in elkaar geïnteresseerd zijn. Misschien opent dat nieuwe mogelijkheden, of inspireert het Enkhuizen hoe er op Urk beslissingen worden genomen. Het is daar bijvoorbeeld mogelijk om binnen een week de APV aan te passen en voortaan geen striptease-act meer toe te staan. Zo kan het dus ook.

  Misschien kan Pim ons een beetje helpen door een nieuw onderwerp te plaatsen die over vernieuwing van het politiek stelsel in Enkhuizen gaat. Op die manier komen reacties aan elkaar in het juiste onderwerp terecht.
  Voor nu dank ik je voor je reacties en bereikbaarheid. Ik hou wel van dialoog.
  Ik sluit af door nogmaals te zeggen dat ik het bedrag voor de hockeyclub gewoon een slecht gekozen moment vind. Stel het liever uit. Neem mijn mening maar mee naar 1 maart.

  Like

 4. Beste Robert .

  Jij geeft precies weer wat er in de samenleving plaatsvind en wat velen overkomt , de politiek is ontoegankelijk voor de gewone man , het vergt bijna onmenselijke inspanningen om enigszins op de hoogte te blijven van wat er speelt , laat staan dat je er in je ééntje enige invloed op zou kunnen hebben . Inspraak bij raadsvergaderingen is dan ook maar een klein onderdeel van wat iemand zou kunnen doen om werkelijk iets te betekenen en zo bedoelde ik dat dus . Wat jezelf aangeeft over de politiek dat de ene net zo grijs is als de andere klopt helemaal , het zijn of populisten of aanhangers met een bepaalde geloofsovertuiging die in de huidige tijd van los zand aan elkaar hangen .
  Nu is het weer tijd voor verkiezingsretoriek en beloven al die partijen weer een hemel op aarde , maar we weten inmiddels wel wat er van terechtkomt . Nu is de SP in Enkhuizen even populair omdat ze het in de vorige ronde over het Parkeren hebben gehad , maar concrete veranderingen hebben desondanks hun inzet vrijwel niks opgeleverd. Als ze zo doorgaan zijn ze de aanhang die ze destijds
  gewonnen hebben , snel weer kwijt en zal de SP synoniem gaan staan voor SLAPPE PRAATJES !
  Een andere partij zal dan het roer weer overnemen waarschijnlijk de partij die opkomt voor de Klokken die in Enkhuizen iederéén zogenaamd uit hun slaap houden of wat voor populistische reden dan ook .
  Het partijen stelsel is zoals ik al eerder op dit blog heb verkondigd een verouderd systeem en wat jij aangeeft als kiezen voor of tegen iets noemt men directe democratie , kijk hier maar eens http://www.directedemocratie.eu/

  Waar het om gaat is dat er een beweging op gang moet komen om daar daadwerkelijk iets aan te veranderen . Dagelijks lees ik dit Blog en het enige wat ik hier tegenkom zijn mensen die er iets van VINDEN , maar niemand die er iets aan wil doen , en dat stoort me mateloos , hiermee val ik jou niet aan , hiermee zeg ik dat het wat hier gepropageerd wordt , geen moer veranderd , als de mensen niet veranderen .

  Like

 5. Dat is nu juist het probleem Robert , als je wat wilt betekenen , is op tijd ingrijpen of actie ondernemen cruciaal van belang . De gemeente zal van deur tot deur gaan om te peilen wat wij daar nu van vinden , echter heeft de gemeente wel een website waar je van alles terug kan vinden op de data wanneer het is gepubliceerd . Hier bijvoorbeeld : http://www.enkhuizen.nl/websites/common/download.asp?PropId=14471 vind je het gemeente nieuws van 9 februari 2011 week 6 waar een raadsvergadering o.a ging over het Hockey Initiatief . Daar had je dus kunnen inspreken en je mening kunnen verkondigen . Is dat wat je gedaan hebt ? Verder zou ik zeggen , surf eens naar http://www.enkhuizen.nl/ris/ en zoek op Hockey . Alles wat er in Enkhuizen plaats vind wordt aangekondigd en JIJ kan daar ook wat aan doen . Het is alleen zo jammer dat vrijwel niemand zich de moeite neemt om zich te verdiepen , maar als besluiten éénmaal zijn genomen , het web vol kalken dat ze het er niet mee eens zijn . Helaas Robert achteraf kijk je een Koe in zijn Kont en heb je het nakijken .

  O en over Hockey , ieder zijn meug , ben ik niet op tegen , maar het gaat er om hoe er hier in Enkhuizen met geld omgesprongen wordt.

  Like

  1. aan meneer de Jonge:
   Je hebt helemaal gelijk in wat je zegt. Ik volg inderdaad niet alle informatiestroom. Ik heb geen secretaresse, en politiek is ook mijn beroep niet. Ik kan nou eenmaal niet alles bijwonen etc. Ik werk etc. in een heel ander beroep.
   Het is via Pim’s site dat ik sinds een half jaar es wat aan de weet kom hoe Enkhuizen bestuurd word.
   Je hebt ook gelijk dat ik achteraf een koe in zijn kont kijk, want zo is het. (nog wel)
   De links die je hebt gestuurd gaan me zeker en vast interesseren.
   Je moet wel begrijpen dat ik veel hoor over “spelende” zaken, en daar was nooit het hockey initiatief onderwerp van gesprek.
   Eerder ging het over de sluitingstijden van kroegen vanwege overlast door jongeren. Of over parkeren van je auto.
   Ik kan me dan aansluiten bij de groep mensen die zich niet verdiepen in een site die ze ook niet kennen. Ik hoor het voor het eerst nu. Misschien is wat publiciteit op zijn plaats. Ik keek doorgaans op heel andere sites. Bij deze; dankjewel voor de links.
   Ik kalk het internet niet vol met afschuw, maar ik vind dit gewoon niet nodig. Ik vind het relatief gezien ook best veel geld. Alle beetjes helpen, in vooruitzicht van de bezuinigingen.
   Ik zal je met rust laten door je te zeggen dat ik “stemmen” haat, omdat elke partij net zo grijs is als de andere. Liever kies ik voor of tegen iets. Ik hoop dat de links die je me gestuurd hebt me daarin tegemoet komen.

   heb een fijn weekend.

   Like

 6. Ik weet niet wie de genoemde “jullie” zijn, maar volgens mij is de beslissing voor de uitgave al genomen. “Ik” kan daar geen verandering meer in brengen.
  Je moet begrijpen dat mijn ongenoegen kenbaar maken al een stadium te ver is. Als mij van te voren was gevraagd -net als aan elke andere Enkhuizer- of we €30.000 zouden moeten uitgeven aan een hockeyclub die nog niet bestaat, dan had ik NEE gezegd.
  Ik kan nu alleen nog maar oneens met de beslissing zijn.
  Wat vind je zelf eigenlijk van een hockeyclub in Enkhuizen? Nodig, of onnodig?
  Dat is namelijk mijn motivatie om niet blij te zijn met deze nieuwe exploitatie.
  Ik ben van mening dat Enkhuizen niets mist als er geen hockeyclub zou zijn. Er is voldoende in Enkhuizen wat blijkbaar 3 miljoen duurder is dan we kunnen betalen, anders hoefden we ook niets te bezuinigen. Ik vind de uitgave ten opzichte van de bezuinigings voornemens gewoon ongepast en misplaatst.
  Als we 3 miljoen over hadden gehad voor iets leuks, had je me nergens over gehoord

  Like

  1. Om precies te zijn, de beslissing zal pas op 1 maart worden genomen.
   We moeten bezuinigen omdat we minder van de Rijksoverheid krijgen. Dat weten we al drie jaar, maar heeft de gemeente niet belet om voor een ruim half miljoen haar eigen grond te kopen en die weer voor een prikkie aan SWL te verhuren, die bovendien ook nog een cadeau van de gemeente heeft gekregen omdat ze zoveel jaar bestond.

   Ook hebben we inmiddels ruim 5 miljoen betaald voor het oplossen van wat knelpunten in de wegen rond Hoorn, zodat je niet meer over de afsluitdijk hoeft als je naar Bremen wilt.

   Like

     1. Beste Pim, ik denk dat je gelijk hebt.
      Ik zie niet zoiets als een enquete op de sites die ik van meneer de Jonge kreeg. Geheel tot mijn verbazing kende ik ten minste 1 van de sites al, maar die stelt mij in kennis van zaken. I kan daar niet interactief op reageren.
      Ik moet dus maar gewoon weer gaan stemmen. Het ziet er lichtelijk hopeloos uit.

      Like

      1. Ach, ik zie stemmen als een geringe prijs die we moeten betalen om het systeem dat we hebben in stand te houden en dat ik voor geen prijs zou willen kwijtraken.

       Hoewel ik me kan voorstellen dat politici je van tijd tot tijd tot wanhoop kunnen drijven, heb ik besloten dat ik ten alle tijde gebruik zal blijven maken van mijn stemrecht.

       Zelfs als je geen keuze kunt maken uit het bestaande rijke aanbod, dan is er altijd nog de partij voor de dieren.

       Like

 7. Tja.
  Als je niet begrijpt dat dat een typ foutje was weet ik niet of ik je helemaal serieus moet nemen.
  Maar goed.
  Zeg nou zelf; 3 miljoen bezuinigen staat vast. Niemand zegt waaraan of waarop of hoeveel € dat moet worden. Dan ga je toch niet geld weggeven aan iets wat nog geëxploiteerd moet worden?.
  Ik denk dat in Enkhuizen niet eens voldoende mensen zijn te vinden om een spelend hockey team samen te stellen.
  Dit is mijn mening erover, en een goede vertaling is: Als ik geld problemen heb, besluit ik niet om ineens een nieuwe TV aan te schaffen.
  Zo’n club kan wat mij betreft gewoon komen, maar doe het dan van het geld van de leden van die club. Ik interesser me namelijk totaal niet voor hockey. Ik ben wel geïnteresseerd in het bezuinigingsplan van Enkhuizen. Een nieuwe kostenpost verzinnen sluit daar totaal niet op aan.

  Like

 8. Dus.
  we moeten eigenlijk 3 miljoen bezuinigen, maar we gaan voor €30.0000 hocky-en? En de vereniging bestaat nog niet eens?
  Volgens mij hoeven we nog maar 2.7 miljoen te bezuinigen als we gewoon niet de immens populaire sport hocky gaan exploiteren. Ik vind 2 voetbal verenigingen al veel clubs voor één miniatuurstad.
  Van mij hoeft dit hockey plan helemaal niet door te gaan.

  Like

  1. Klopt, zelfde geneuzel. Totale kostenplaatje voor de gemeente eenmalig € 1500,-, omdat daar al een prima locatie lag die men bereid was aan mij te verhuren.
   Maar dan gaan de wijsneuzen bij de gemeente argumenten zitten te verzinnen, waarmee ze zich 500 euro denken te kunnen besparen.
   Tja, en als je dan bedenkt dat het mij zo’n 500 uur aan tijd gekost had om het tot een succes te maken, dan ben ik er gauw klaar mee.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: