Beginspraak

Wat gisteravond ook vaak langs kwam was “beginspraak”.

De fopspeen die inmiddels de plaats heeft ingenomen van het begrip “inspraak”.

We hebben het voor het eerst meegemaakt met de Stadvisie en iedereen is daar zo verrukt over, dat we het bij de bezuinigingen gaan herhalen.

Nu heb ik het angstige gevoel dat er (op zijn best) niet meer dan 6 raadsleden zijn die ook maar enig idee hebben hoe de gemeentelijke financiën in elkaar steken.

Sterker nog, toen wethouder Franx onlangs werd geconfronteerd met gedetailleerde financiële vragen bleef hij het antwoord schuldig en sommeerde hij Raadsleden om hun vragen schriftelijk te stellen, zodat hij die door zijn ambtenaren kon laten beantwoorden.

Het idee, dat willekeurige burgers zinnige opmerkingen zouden kunnen maken over hoe de gemeente het beste kan bezuinigen is dan ook volkomen absurd.

Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. De bedoeling is dat de burgers zich (net als de stadsvisie) gaan uitspreken over een aantal scenario’s. Net als bij de stadsvisie komen die niet zomaar uit de lucht vallen.

De scenario’s voor de stadsvisie bevatte een aantal kolderieke elementen die er uiteraard uiteindelijk allemaal uit verdwenen, zodat het eindresultaat precies aansloot bij structuurvisie 2020 die de gemeente al eerder had laten maken.

Logisch, dat soort plannen laat je maken door deskundigen die daarvoor de opvattingen gebruiken die er bij het college en de ambtelijke top leven. Het hele stadsvisie gedoe was niet anders dan een schijnvertoning om de opvattingen van college en ambtelijke top geaccepteerd te krijgen onder de mom dat dit de mening van de bevolking was.

Dat gaat straks ook zo met de bezuinigingen. De experts van Franx hebben hun blauwdruk voor de bezuinigingen allang in de la liggen. Zou dat niet zo zijn, dan zouden ze zichzelf niet eens expert mogen noemen.

Het enige wat daar nog aan ontbreekt  zijn een aantal draconische maatregelen die met de deskundigen moeten worden besproken, zodat ze in scenario’s kunnen worden verwerkt.

Niet omdat die maatregelen realistisch zouden zijn, maar om U schrik aan te jagen, zodat we straks allemaal met opluchting de blauwdruk accepteren, die nu al in de la van de experts ligt.

Zo iets heet draagvlak creëren en heeft verder niks met beginspraak te maken.

Of dacht werkelijk,  dat degenen op het stadhuis die toch al vinden dat ze alles beter weten, zitten te wachten op Uw mening?

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: