Overhead

De gemeente heeft een raadsbrief doen uitgaan met daarin een herzien kosten en baten overzicht. U kunt de brief hier lezen.

Op zijn weblog schenkt Bokhove er ook al aandacht aan. Zijn commentaar kunt U hier lezen. Het heeft geen zin de vragen die hij daar stelt, hier te herhalen.

Daarom aandacht voor een ander aspect van de Raadsbrief.

Wat mij opviel was de presentatie van de feiten.

Om te beginnen de kosten van handhaving. Die worden gesteld op € 78,- per uur.

Toevallig weet ik dat een parkeerwachter zijn handen dichtknijpt als hij rond de 13 euro per uur verdiend, maar laten we niet kinderachtig zijn en zijn uurloon op 19,50 euro stellen.

Maar volgens het overzicht betaalt de gemeente het viervoudige van dat bedrag.

Ik vind dat moeilijk voorstelbaar. Natuurlijk zullen er overhead kosten zijn voor het bedrijf dat hem uitleent, maar dat die 300% van het uurloon bedragen lijkt me overdreven.

Maar ook het eigen personeel is onwaarschijnlijk duur.  Een baliemedewerkster die volgens mij ook blij is als ze 19,50 euro per uur verdient, blijkt de gemeente € 78,- per uur te kosten. Opnieuw een overhead van 300%.

Onder overhead worden gewoonlijk de (grotendeels) vaste kosten verstaan die gemaakt worden om een organisatie in stand te houden. Vaste kosten ( de naam zegt het al) worden  slechts indirect beïnvloed door het aantal personeelsleden.

Met andere woorden, door het ontslaan van de baliemedewerkster bespaar je geen 12 x € 78,- = €  938,- per week, maar 12 x haar werkelijke loonkosten dus 12 x 19,50 per week, wat neerkomt op € 234,-. Het verschil (in dit voorbeeld) € 704,- per week, wordt niet bespaart , maar als overhead toegevoegd  aan de loonkosten van de resterende werknemers.

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak liet de burgemeester weten, dat hij niet alleen experts wilde raadplegen over de uit te voeren bezuinigingen, maar ook hoopte dat individuele burgers met suggesties zouden komen. Ik zou wel willen, als ik ook maar enig idee had hoe de gemeente zijn berekeningen maakte.

Binnen een maand komt men met twee geheel verschillende berekeningen van de kosten en baten van het parkeergebeuren, waarbij ik nog steeds het gevoel heb dat men zomaar wat getallen bij elkaar groepeert, totdat men het gewenste resultaat heeft. Misschien ben ik onredelijk, maar ik zag die twijfel graag weggenomen.

Lijkt me een mooie taak voor onze politieke partijen om dat eens aan de kiezer uit te leggen. Tenzij ze er zelf natuurlijk ook niets van snappen en die kans lijkt me levensgroot aanwezig.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Overhead”

 1. Ik was trouwens bezig met vragen, en deze post vormen een aardige aanvulling. Bijvoorbeeld:
  – Volgens http://yfrog.com/gyui7yj kostte een BOA idd. 78 euro p/u. Maar uit vragen van NE (http://www.enkhuizen.nl/websites/common/download.asp?PropId=13913) komen andere getallen. Zelfs als gerekend wordt met de dure inhuur (waar alles in zit, zo rekent het college voor) dan gaat het om een uurtarief van 1251/36 is ongeveer 35 euro. Zelfs als we dan nog wat afronden: DAT is me toch een gat.
  – Hetzelfde voor de baliekosten. Volgens 48000 voor 12 u per week kost een volledige baan de gemeente maar liefst 144000 euro. Zo veel verdient volgens mij de secretaris niet.
  – Om het nog maar niet over beleidsontwikkeling te hebben met een omgerekend bijna 2 ton.
  Er valt mss. best wel wat op af te dingen maar het plaatje is onduidelijk. ZIe ook http://www.car-uwo.nl/smartsite.dws?ch=CAU&id=72160

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: