Nutteloos

Gisteren voor het eerst van mijn leven naar een |Nieuwjaarsreceptie van de gemeente geweest en de burgemeester voor de tweede keer binnen een week een hand gegeven. Hij vroeg hoe mijn achternaam ook al weer was, dus het net sluit zich.

Uiteraard was ik nieuwsgierig wie er nu allemaal naar dit soort gelegenheden gaan. Omdat ik me de laatste tijd zelden vertoon op plekken waar belangrijke mensen komen weinig bekenden. Daar stond tegenover dat de catering uitstekend was, maar dat is bij elke feestje dat de burgemeester organiseert het geval.

Verder natuurlijk de nieuwsjaarsrede van de burgemeester Baas. Zo als het hoort kort en bondig, zodat ik het meer een toespraak vond, maar bij dat soort gelegenheden is enig decorum natuurlijk nooit weg. Het grote nieuws was natuurlijk dat er in 2011 grootse dingen gaan gebeuren op het Enkhuizerzand, waardoor (ik citeer een raadslid) er een krachtige impuls zal komen voor de verblijfsrecreatie in Enkhuizen. We wachten allen in spanning af. In financieel opzicht stond Enkhuizen er in 2011 er niet eens zo slecht voor meende de burgemeester.

Ook zouden we de komende tijd meer gaan horen van de SED. De schrik sloeg mij even om het hart. Zou Langbroek dan toch gelijk hebben met zijn nieuwe linkse partij in Enkhuizen?

SED stond in mijn geheugen namelijk voor Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, die in zijn eentje zo’n enorm succes had gemaakt van de DDR.

Mijn vrees bleek ongegrond, het ging hier om een bestuurlijk samenwerkingsverband tussen Stedebroec, Enkhuizen en Drechterland.

Wie ik wel gemist heb was natuurlijk de aanstaande plaatsvervangend burgemeester Hans Langbroek, voor wie dit toch een mooie gelegenheid zou zijn geweest om de kunst een beetje af te kijken.

Tot slot de avond afgesloten met een leuk gesprek over weblogs. Ik schijn in dat opzicht een beetje expert te zijn geworden. De persoon in kwestie liet spontaan weten ooit eens D’66 te hebben gestemd. Ik heb hem weten gerust te stellen met de mededeling, dat we allemaal wel eens dat soort fouten maken, maar dat er bij mijn weten geen blijvende schade wordt toegebracht aan de persoonlijkheidsstructuur  van de betrokkenen.

Al met al een aangename, maar verder vrij nutteloze bijeenkomst zou ik zeggen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

16 gedachten over “Nutteloos”

  1. Dat Hans teleurgesteld is voor wat betreft het vinden van medestanders voor een nieuwe partij en nu probeert het over een andere boeg te gooien.

   Probleem is natuurlijk dat hij zich (met deze anderhalve zin) dusdanig diskwalificeert, dat het er voor hem niet eenvoudiger op wordt om (als kandidaat voor Nieuw Enkhuizen) nog een keer de verkiezingen mee te maken.

   Like

   1. Okee, serieus dan. Ingaand op Pims bewuste expres dingen zeggen waarvan hij weet dat ik dan tóch ineens echt reageer. Irritant eigenlijk… Had ik mezelf maar aan de mast moeten binden!

    Nee, ik ben niet bezig met een linkse partij voor Enkhuizen. In onze raad zitten vier linkse partijen, verdeeld over de diverse “soorten” links die er zijn.
    De SP als socialistisch-populistisch links alternatief.
    GroenLinks als links-liberaal op groen gericht alternatief.
    ChristenUnie als christelijk-links sociaal alternatief.
    En Lijst Quasten als lokaal-links populistisch alternatief.

    Dat zijn vier linkse partijen in een raad van 17 man! Tesamen levert links dus 6 zetels op! Om daar nog een linkse partij van lokaal allooi aan toe te voegen is volledige waanzin.
    Dat Jacco zegt dat het wél zo is, tja. Dat gaat over wat hij denkt, niet over wat ik doe.

    Verder hebben we in de Enkhuizer Raad dan nog het steeds kleurlozere grijze midden dat bestaat uit CDA, Nieuw Enkhuizen en PvdA.
    Alledrie echte middenpartijen die in kleur hooguit verschillen in de kontkruimels doordat ze de vorige avond toevallig iets anders gegeten hebben dan de ander.
    CDA maakt niets meer van de C waar, Nieuw Enkhuizen hoor je helemaal niet meer, en de PvdA laat af en toe een sociaal klinkende scheet om links over te komen, maar is in feite niet meer dan een club ambtenaren in de raad die beleid van een ander toets op bestuurbaarheid.
    Deze drie kunnen feitelijk wel fuseren, dat scheelt een hoop spreektijd per agendapunt in de raad.
    Dat laatste geldt trouwens ook voor SP-Lijst Quasten, en voor GroenLinks-ChristenUnie.

    Dan hebben we nog de in spagaat zittende VVD/D66 die wél duidelijk liberaal is, maar door de tweeledigheid van hun fractie-aard niet altijd meer weet of het links- of rechtaf moet binnen de liberale kaders.

    Als er al een partij bij zou moeten komen in Enkhuizen, dan is dat een goede rechtse partij met rechtse items. Of in ieder geval items die rechts zijn in linkse en middense ogen. Wat vaak ook gewoon gelul is natuurlijk, links en rechts eigenen zich nogal vaak items toe die niets met links en rechts te maken hebben. Maar ja, we doen alsof….
    Een rechtse partij, met “visuele” en werkelijke rechtse items maar met wél een sociaal gezicht en programma: dát is wat Enkhuizen mist!
    Géén 5e linkse partij, oftewel geen 5e wiel aan een linkse kar! Dat ze denken dat ik me met zoiets nutteloos bezighoudt is gewoon gel*l in de ruimte dus.

    Like

    1. Keurige analyse waarmee ik het (behoudens wat kwalificaties hier en daar) wel mee eens ben.

     Geen enkele behoefte aan een nieuwe linkse partij, maar waarschijnlijk wel een enorm potentieel voor populistisch rechts.
     Maar goed, dat speelt pas over 3 jaar, tenzij je natuurlijk besluit om (tussentijds) van team te veranderen.
     Je zou zomaar de eerste plaatsvervangend burgemeester van PVV huize kunnen zijn. 😉

     Like

     1. Met je visie op dat potentieel voor populistisch sociaal-rechts ben ik het wel eens denk ik.
      Afgelopen verkiezingen voor de EU behaalde de PVV in Enkhuizen ruim 18% van de stemmen. Als je zoiets vertaalt naar lokale items, en het wordt vertolkt door personen die al ervaren en bekend zijn door en vanuit de Enkhuizer politiek, dan zou dit zelfs misschien naar 21% kunnen groeien. Dat zijn dan 4 zetels, inclusief reststemmen.

      Maar dan heb je sowieso mensen nodig die bekend zijn. Maar ook mensen die ervaren zijn, bereid zijn PVV-items wat genuanceerder en milder van toonzetting aan de man te brengen, bij wie die partij en haar uitgangspunten passen, die bestand zijn tegen de knalharde karaktermoord die waarschijnlijk vanuit de hoek van PvdA en LQ zullen komen en ook bereid zijn dat te verdragen, die sociaal-economische uitgangsvisies hebben voor het versterken en verder ontwikkelen van de stad, en die wars zijn van übersoft cultuurrelativisme.

      Daarnaast heb je mensen nodig die bereid zijn als back-up te functioneren. Bijvoorbeeld een bestuur, een aantal mensen die specialisaties hebben en/of bijzondere belangstellingen voor zaken, mensen die algemene zaken willen regelen usw.

      Het potentieel ligt er wel, én de behoefte is er wel. Maar de vertolking en personificatie van die behoefte bestaan niet zomaar. Het kost tijd, geld en moeite.
      Dat weet ik toevalligerwijze uit ervaring, doordat ik ooit bij de oorspronkelijke “bende van 9” van Nieuw Enkhuizen zat. Het hele proces heb ik vanaf het begin meegemaakt.
      Het is niet niks!

      Like

      1. “Daar heb ik geen zin in, geen tijd voor, het verstand niet voor, de motivatie niet voor, en de capaciteit niet voor.”

       Maar het houdt je, gezien bovenstaand PVV-pleidooi, wél bezig, beste Hans!

       Dus wat niet is kan nog komen….

       Like

        1. Nou, het ging mij er meer om dat je aan de ene kant zélf geen energie wil/kan steken in een nieuwe partij, maar wel haarfijn de bouwstenen klaarlegt.
         ’t Is allemaal wel helder, dat ben ik met Pim eens, maar het waarom van zo’n uitpluizerij snap ik dan weer niet.

         Wat is het doel, Hans.

         Like

         1. Het is geen uitpluizerij, gewoon een simpel verhaal hoe het zit en werkt als je een partij opricht in een gemeente.
          Aangezien ik al eens bij zoiets betrokken ben geweest, weet ik hoe dat gaat als je het goed wilt doen. Het is dus geen pleidooi, maar een uitleg. Al weet Pim ook donders goed hoe het werkt trouwens, maar dát is weer een heel ander verhaal.

          De noodzaak van een rechtse partij in Enkhuizen in de zin zoals ik het uitbeeldde is wél een pleidooi, de bloedloze kleurloosheid van de Enkhuizer politiek zoals ik die beschreef is namelijk ook daadwerkelijk hoe ik het zie.
          Maar beste Rob, ik kan je verzekeren dat als ik of een ander de lokale PVV zou(den) introduceren in Enkhuizen, de PvdA en Stella God op hun blote knieën zouden danken voor die buitenkans zichzelf weer wat kleur op de wangen te kunnen geven. Zelfs ook de rest van links, én misschien zelfs wat in Enkhuizen voor rechts doorgaat.
          Niets is mooier in kleurloze tijden dan schande kunnen spreken over iemand, en jezelf daarmee in te kleuren! Kijk landelijk maar hoe dat gaat.

          An sich is trouwens die PVV niet eens zo rechts als dat vanuit sociaal-democratische kringen gesuggereerd wordt. De items waarom ze als rechts neergezet worden zijn in de geschiedenis wereldwijd meer door links ondersteund geweest geworden dan door rechts, welbeschouwd.
          Lees de historie van de Sovjet-Unie en de Volksrepubliek China maar na op de items waar de PVV zich meer profileert, en dan vooral hun omgang en “oplossingen” betreffende de islam.
          Het heeft allemaal niets met links of rechts te maken, het zijn door links en rechts geadopteerde onderwerpen. Meer niet, letterlijk meer niet.

          Om dan terug te komen op wat jij suggereerde: als ik als links-liberale GroenLinkser daadwerkelijk zou willen handelen zoals links tijdens haar mondiale machtsperiode gedaan heeft inzake de islam, dan zou ik dus inderdaad samen met anderen in Enkhuizen een PVV moeten introduceren.

          Like

    2. (Zucht) de kiezer spreekt, dus nog maar eens de verkiezingsuitslag-memo van 3 maart, in volgorde van Hans’ opsomming:

     stemmen échte zetels plus restzetel
     SP 1593 3 3
     GL 379 0 1
     CU 446 0 1
     LQ 442 0 1

     CDA 1060 2 1
     NE 1212 2 3
     PvdA 1244 2 3

     VVD/D66 1259 2 3

     Conclusies:
     – Het valt reuze mee met de ‘linkse opmars’
     – Hogere wiskunde: 1593 = 1212 (want 3 zetels). Is ook gelijk aan 1244 en 1259 trouwens.
     – Restzetelverdeling zou moeten worden afgeschaft.

     Quizvraag: wat was ook al weer de kiesdeler?

     Like

    3. Ik denk dat deze analyse wel klopt. Ik denk alleen dat de kans groot is dat een dergelijk rechtse partij gekaapt al snel gekaapt zou worden door lokalen die vooral de eigen agenda willen doorvoeren. Dus niet een partij omdat je bepaalde idealen hebt…maar omdat je er electoraal het snelst mee scoort om vervolgens je eigen verhaal door te voeren. En de burger is op de lange termijn het slachtoffer.

     Like

     1. Dat gevaar zit er inderdaad wel in. Doch dat geldt voor alle politieke partijen in meer of mindere mate, zoals iedereen weet.
      Het is een potentieel nadeel van het element populisme als instrument.

      Like

  1. Jacco, zelf ben ik nergens mee bezig hoor. Daar heb ik geen zin in, geen tijd voor, het verstand niet voor, de motivatie niet voor, en de capaciteit niet voor.

   Like

 1. Uiteraard heb ik gelijk wat betreft die inititatieven tot een lokale linkse partij. Of de initiatiefnemers zó links zijn als de DDR-socialisten weet ik niet. Überhaupt weet ik niet of er in Nederland nog veel mensen zijn van een dermate zwaar-links etiket.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: