Kerstboom

Vandaag, 6 januari, is het precies 2 jaar geleden dat de bijna voltallige Raad besloot om meer dan een half miljoen euro uit te geven om daarmee de zeggenschap terug te krijgen over een stuk grond dat zij tot op dat moment verhuurde aan de Noordvaarders BV, die daar een aantal tennisbanen exploiteerde.

Het is niet ongebruikelijk dat er in de Raad stevig wordt gediscussieerd over een uitgave van € 50.000,-.

Maar is dit geval was er sprake van algehele eensgezindheid.

Er werden nauwelijks relevante vragen  gesteld of opmerkingen gemaakt. U kunt het zelf allemaal nalezen in de notulen, die U hier kunt vinden.

Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat het raadsvoorstel (drie weken daarvoor) in besloten kring met de fractieleiders was doorgenomen.

Nadat de zeggenschap (dank zij de betaling van meer dan een half miljoen) was verkregen, werd zij drie maanden later weer van de hand gedaan ten gunste van de lokale lieveling SprookjesWonderLand.

Uit vergoeding die SWL daarvoor aan de gemeente betaalt, kunnen nog niet eens de rentekosten betaald die men over die half miljoen verschuldigd is, laat staan dat de hoofdsom er mee kan worden terugbetaald.

Het is natuurlijk mooi als je relatie met de gemeente dusdanig is, dat als je wilt uitbreiden, de gemeente wel even een half miljoen ophoest om dat mogelijk te maken. Of dat wettelijk gezien allemaal in de haak is, blijft twijfelachtig. De advocaat van Onze Zorg bijvoorbeeld spreekt al van ongeoorloofde overheidssteun als de gemeente een belang neemt in de nog te realiseren parkeergarage van het SMC.

Een half miljoen uitgeven om zeggenschap te verkrijgen over je eigen grond en vervolgens die zeggenschap vrijwel om niet weer van de hand te doen, lijkt me ook een beetje in die categorie thuis te horen.

Nu heeft de innige samenwerking van het gemeente en bedrijfsleven natuurlijk ook zijn voordelen.

Zo las ik in de krant, dat een kerstboom  (op het plein voor gemeentewerken) geheel belangeloos was geschonken door SprookjesWonderLand.

En daar hebben we natuurlijk allemaal plezier van gehad.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Kerstboom”

 1. Sprookjes bestaan niet. Het pad langs het midgetgolf terrein maakt onderhand de indruk langs een stuk grond te lopen dat door de eigenaar is “buitgemaakt”. Hier spreekt geen enkele vorm van bescheidenheid uit. Nu de bomen bij de parkeerplaats verdwenen zijn komt goed naar voren wat voor een verschrikking dit gehele project is. Deze ondernemer kan het beste nog aan iedere Enkhuizer een gratis dagkaartje aanbieden, die vrij aan toonder. Dit heeft tot gevolg dat er meer mensen na afloop van hun bezoek hun familieleden opzoeken en alsnog de stad Enkhuizen aandoen. Nu gaan de bezoekers na een bezoekje, meteen weer terug naar huis.

  Like

 2. Pim (en nou moet ik op mijn tellen passen..); Met dit soort veronderstelde ‘transacties’ kan 70.000 voor de infrastructuur van 8 ligplaatsen voor PGGB-ers (die daar zelf eigenlijk anders al qua waardeloos havengeld dik voor betaald hebben!) voor de gemeente niet anders dan een wassen neus zijn.
  Immers, ook wij doen net als SWL zelf al het onderhoud en zijn een representatief deel van de identiteit van Enkhuizen. Sterker nog: wij voldoen volledig aan de cultuurhistorische invulling die in de Stadsvisie als richtinggevende uitspraak is genoemd.
  Dan komt de gemeente met ons nog beter weg dan SWL, want aan ons is al dik 300.000 verdient.

  PS Ja, Hans L. en Jan v O., 2011 wordt een wakker jaar, heb ik besloten.

  PPS O ja: de startnotitie HERT-visie (of wat daar voor door gaat) is alweer een maandje opgeschoven.
  Zo wordt het vanzelf zomer…

  Eerstvolgende vergadering na het reces is dan (schrik niet) begin oktober.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: