Het spel en de regels

Hans Langbroek schrijft gelukkig weer op zijn weblog. Een stukje dat me opviel heet “Methode” en kunt U hier lezen.

Het gaat (onder andere) over bezuinigingen en de door hem gesignaleerde onwil van collega-raadsleden om daar op de (volgens hem) juiste wijze mee om te gaan.

Hij zegt daarover, “Als dat serieus gebeurt, zonder de in deze dagen vileine, veelbepalende politiek-populistisch rondzoemende stoorgeluiden die deze stad geluidsvervuild maken tegenwoordig, dan moet dat mogelijk zijn.”

Als je van superlatieven houdt, dan is Langbroek je man. Uiteraard betreft zijn bloemrijke kwalificatie anderen en maakt Hans (noch zijn partij) zich niet schuldig aan “vileine, veelbepalende politiek-populistisch rondzoemende stoorgeluiden die deze stad geluidsvervuild maken”, maar behoort hij tot de meer serieus ingestelde raadsleden.

Dus komt hij met een oplossing. Die bestaat er uit dat de financiële deskundigen van bijna alle partijen (GL en LQ mogen niet meedoen) zich verstaan met wethouder en ambtelijke staf over de te treffen bezuinigingsmaatregelen, die vervolgens braaf door de rest van de Raad kan worden goedgekeurd.

De methode is volgens hem verre te verkiezen boven, ik citeer maar weer, “ het college opdracht geven tot het maken van een concept betreffende mogelijke bezuinigingen, en daar dan op kunnen schieten in de raad ter profilering van de eigen partij, omdat dit een afwijzing van de eigen verantwoordelijkheid is”.

Zijn oplossing is niet anders dan een poging om binnenskamers een meerderheid te organiseren, achterkamertjespolitiek dus.

Louter en alleen omdat hij het andere partijen misgunt zich te profileren. Op zichzelf, een begrijpelijk standpunt van een politieke partij die er juist trots op is kleurloos te zijn en vanuit die positie ook graag  met alle winden meewaait. (Voor betaald parkeren, dan weer tegen en nu weer voor)

Maar sinds wanneer is het “een afwijzing van de eigen verantwoording” als je het college vraagt datgene te doen waarvoor ze worden betaald, namelijk het voorbereiden van besluiten die door de Raad kunnen worden genomen.

Meent Langbroek werkelijk, dat (zoals hij het zelf omschrijft) een clubje amateurpolitici (in hun toch al schaarse vrije tijd) de te nemen besluiten moeten gaan zitten formuleren, omdat het college en de ambtelijke staf daartoe klaarblijkelijk niet in staat zijn of geen zin in hebben.

De Raad draagt verantwoording voor de besluiten die zij neemt. Het college en de ambtelijke staf dragen de verantwoording voor de formulering van die besluiten.

Als achteraf blijkt, dat een besluit niet goed is geformuleerd (zoals bijvoorbeeld de bestuursopdracht voor het SMC) dan ligt de primaire verantwoording daarvoor niet bij de Raad, maar bij diegenen die het besluit hebben voorgelegd.

Dat is nu eenmaal het spel, zo zijn de regels en zo moet het gespeeld worden. (Voor de wat jongere lezer, vrij naar Neerlands Hoop in Bange Dagen, een cabaretgroepje uit de 70tiger jaren)

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

27 gedachten over “Het spel en de regels”

 1. Nee, het was veel simpeler. Ik deel in grote lijnen je kritiek op het kapitalisme. Ik geef een link over onze post van februari op ons weblog waarbij we een voorzet geven voor mogelijk bezuinigingen, iig. voor de eerste 1.1 mln. Je reageerde vrij fanatiek met hoe je voor mijn deur zult staan als wij de boel niet waarmaken (plus Gudrun verwijzing). Je zult al wel vaak bij je eigen partij voor de deur hebben gestaan dan 😉

  Like

  1. Kan dat niet meer vinden daar bij jullie.

   In ieder geval zou Gudrun zich in haar activistengraf omdraaien als ze zou kunnen zien wat er in actie-opzicht van haar Nederlandse geestverwanten is geworden.

   De laatste “succesvolle” actie die in dit land gevoerd is, was de demonstratie naar het Museumplein waar zo’n 350.000 luitjes aan meededen.
   Van die 350.000 waren er 275.000 babyboomers die alleen demonstreerden omdat ze bang waren hun pre-pensioenen, hun VUT-regelingen, en hun andere babyboomprivileges kwijt te raken. Hoe de samenleving in elkaar zat werd niet eens over gepraat, het ging puur en enkel om het belang van een groep. Meer niet. Ze waren en zijn nog steeds bereid de resten van de hele pot leeg te vreten ten koste van wat hun kinderen zijn, jij en ik dus.
   Ze zijn wel de eerste generatie in de geschiedenis van de mensheid genoemd die de eigen kinderen heeft geëxploiteerd.

   Maar Nederlanders en in actie komen voor de samenleving: niente, nada, nichts, nothing, ne rien du tout.
   In dit land komt men alleen nog in beweging voor het eigen belang, of voor het belang van de eigen straat of wijk. Mits dat ook het eigen belang raakt.
   Straatacties, beroepsgroepacties, alles dat verweven is met het eigen belang.

   Iets doen, of een ideaal hebben en trachten te bereiken dat de hele samenleving betreft: dat bestaat niet meer en gebeurt niet meer.
   De hypotheek, op vakantie kunnen, de flatscreen, de snellere computer, de eigen parkeerplek: als dát kan, hoor de Nederlanders niet. Maar dat weet jij als lid van een doorgewinterde actiepartij als geen ander, de SP handelt er tegenwoordig ook gewoon naar.

   Nederlanders kun je helemaal ontkleden van hun democratische rechten, hun sociale rechten, hun inspraakrechten, hun financiële rechten, als de auto maar betaald kan worden en de nieuwe pc aangeschaft kan worden.

   PvdA’er Wim Kok heeft z’n uiterste succes behaald: het creëren van de calculerende burger die geënt is op individualisme. Hij sprak letterlijk uit dat hij dit wilde, en dit is dan ook ultiem gelukt.

   Maar misschien ben ik wat negatief vandaag. Je hebt van die dagen 😦

   Like

    1. Hij heeft geen enkel punt, alleen maar gedachtenloos gekakel.

     Citaat
     “Ze zijn wel de eerste generatie in de geschiedenis van de mensheid genoemd die de eigen kinderen heeft geëxploiteerd.”

     Als gebruikelijk citeert hij anderen, zodat hij er altijd onderuit kan glibberen als hij er over wordt aangesproken.

     Hoe zo eerste generatie die zijn kinderen exploiteert? Veel van mijn generatiegenoten mochten op hun veertiende van school om vader op het land te helpen en het gezinsinkomen wat omhoog te vijzelen. Dat was al eeuwen het geval.

     De babyboomgeneratie was de eerste die aan die exploitatie een einde heeft gemaakt en vervangen door een uitgebreid stelsel van sociale wetten.

     Dat dit stelsel nu weer in rap tempo wordt afgebroken (of gemoderniseerd zoals Hans zijn geestverwanten bij GroenLinks het noemen) is niet de schuld van de babyboomers, maar van de daaropvolgende generaties.

     Mijn vraag aan Hans en zijn generatiegenoten is dan ook, voor welke sociale verworvenheden hebben jullie eigenlijk gestreden?

     Of dachten jullie wellicht, ach onze ouders hebben allemaal geregeld, dus wij hoeven er verder niets meer aan te doen.

     Wel, neem van mij aan, dat hebben jullie dan verkeerd gedacht.

     Like

     1. Het is de verantwoordelijkheid, de schuld van beide:
      – De babyboom omdat die -nu ze alles heeft en terend op een goede dosis idealisme zaken veranderd heeft- NU opeens moderniseringen belangrijk vindt, en aan de basis ervan staat.
      – De generaties erna omdat ze niet in de benen komen om dit een halt toe te roepen.
      It takes two to tango.

      Like

      1. Ik vind doorgaans overigens de mensen die BEWUST “kwaad” doen toch nog net een graadje erger dan mensen die niet bij machte zijn, geen zin hebben, hier tegen op te treden.

       Like

  1. Enige belangrijke zaken die spelen in de gemeente:

   – Er is laatst een berg zand gestort op een plaats waar dat niet de bedoeling was.
   – De sneeuwveger veegde een berg sneeuw op het stoepje van m’n buurman, terwijl die net klaar was met z’n stoepje vegen.
   – De chocoladeletters “H”, “S” en “C” waren overal op in Enkhuizen.
   – De blauwe ledlampjes zijn gestolen onder de Kat en Hondbrug. Nu moeten al die sloepen daar in het donker doorheen roeien ’s avonds.
   – De schipper van de zeilboot aan het Waaigat moet over de reling poepen omdat er geen wc is daar.
   – De meidenteams van West-Frisia voetballen al twee weekenden niet door de kou en het barre weer.
   – Zaterdag 4-12-2010 reed de trein niet naar Hoorn, zodat ik niet kon sinterklaashalen wat ik wilde. Daardoor winkelde ik in Enkhuizen, en vond een veel leuker ding dan dat ik oorspronkelijk in gedachten had.
   – Morgen op Radio Enkhuizen ga ik Hollandse muziek draaien omdat het sinterklaas is, een echt Hollands feest.
   – Enkhuizen is best wel mooi in het wit.

   En ik ben blij dat ik in dit vreemde stadje woon. Soms heel erg niet, maar meestal absoluut wel.

   Like

   1. Het enige wat de gemiddelde Enkhuizer al jaren geleden wilde, was dat het voormalige ziekenhuis zou worden worden omgebouwd tot een Sociaal Medisch Centrum.

    Tot dusver zijn we niet verder gekomen dan twee Raad van State procedures, waarvan we er een hebben verloren en een andere hoogst waarschijnlijk zullen verliezen.

    De kosten lopen inmiddels in de miljoenen, die uiteraard gewoon op de gemeenschap zullen worden afgewenteld.

    Ondertussen vermaken diegene die daar primair voor verantwoordelijk zijn zich met frivool gekout en het draaien van plaatjes.

    Het zal duidelijk zijn, de zaken zullen in 2011 strenger moeten worden aangepakt.

    Man en paard zullen moeten worden genoemd, onderzoeken serieus ter hand genomen.

    Like

    1. Man en paard noemen is altijd goed, en openheid is?/wordt?/zal ooit zijn? de norm…

     De Enkhuizer Wiki Leaks komen eraan, de Almanak Leaks, en daar is niets mis mee! Al zijn die miljoenen die genoemd worden toch tot op dusverre nog wel een onderdeel van het frivole gekout, mits daarmee niet de (nog te incasseren) miljoenen voor het SMC bedoeld worden die alvast in duistere gekrochten van de lokale politiek meegerekend worden als inkomen.
     De moderne vorm van “de huid niet verkopen voor de beer geschoten is” is hier mogelijk van toepassing.

     Die gemiddelde Enkhuizer is helaas een niet-bestaand verschijnsel. De 18.200 uiterst anarchistische individuen die de Enkhuizer gemeenschap vormen, en te beschouwen zijn als 18.200 lokale politieke partijen, is absoluut geen behoorlijk gemiddeld gegeven uit te brouwen… 😉

     Like

     1. Prima, als dat je analyse is, dan is je regelmatig terugkerende bewering, dat je geen politicus maar een volksvertegenwoordiger bent,ook van elke realiteitszin gespeend.

      Like

      1. Ach, het is maar net hoe men zaken wil zien.

       Na de huidige coalitieraadsleden, oppositieraadsleden, wethouders etc, komen er weer anderen.
       Er zijn dan ook weer nieuwe Pimmen, nieuwe nieuwe partijen die onderbouwde en gedegen kritiek gaan leveren, nieuwe mensen die dáár ook dan kritiek op hebben en verongelijkt doen, nieuwe rechtszaken tegen of vanuit de gemeente, nieuwe mensen die via politiek stukjes eigen belang ook mee laten wegen, nieuwe mensen die daar wat van zeggen, nieuwe boze ambtenaren, een nieuwe burgemeester, nieuwe mensen die zeggen dat ze geen politici zijn maar volksvertegenwoordigers, usw.

       Er verandert niets, alleen de poppetjes veranderen af en toe. De één gaat zitten, de ander kan, moet of mag opdonderen.
       Volkomen terecht, zo hoort het ook. Democratie bestaat bij gratie van z’n onvolkomenheid. Het is het perfecte systeem voor alles wat we graag willen.

       Like

        1. De dag dat ik andermans gedachtengoed zou mogen verwoorden valt waarschijnlijk op die dag dat Pasen en Pinksteren op één dag vallen.
         Terecht overigens, verwoorden van diepgaande gedachtengoeden dient behouden te blijven en zijn aan mensen met grote intellectuele capaciteiten. Niet aan het kneuterige plebs op de bodem van de samenleving.

         Like

      1. Zo’n site maken is wél leuk denk ik, en de behoefte om kleine zaken op allerlei gemeentelijke niveaus ergens te kunnen dumpen bestaat volgens mij best wel.

       Like

       1. Wél even bij Fransje Jongert polsen of z geen moeite met die naamgeving heeft….

        Anders dekt “Drommelse Leaks” de lading ook wel 🙂

        Like

 2. Die verkapte ik-ga-afrekenen-de-RAF-leeft-nog-steeds opmerking 😛 Ik vond het destijds wel grappig aangezien de site van NE -die van jou nu wel weer en dat vind ik leuk- bijna nooit stukjes bevatte, laat staan een poging om de bezuinigingen in te vullen. Die mail was zeker niet aangekomen 😉

  Like

  1. De RAF heeft 35.000 Duitse burgers zonder enige noodzaak vermoord in Dresden.
   Om het nu zo richting de Kerst over die RAF te hebben: De eerste kerstmarkt in Duitsland is in Dresden gehouden, in 1434. Ze maken daar in Dresden de Dresdner Chrisstollen, die zijn een begrip in Duitsland.
   Zoals je ziet is de woordcombinatie een lichtende toevalligheid: Chris ivm met jouw naam Christian en je half-Engelse identiteit, de RAF (alhoewel je dat anders bedoelde uiteraard), kerst, en de bezinning die kerst zou mogen en moeten brengen in de harten der mensen. Eénmaal per jaar bezinnen op en over wie we zijn en wat we zijn is niet teveel gevraagd tussen alle strijd des levens door lijkt me.
   Maar dit zal wel te soft zijn. AK-47 rules, Rote Armee Fraktion is de maat…

   Like

    1. Gudrun was, althans in mijn onder aan de maatschappij bungelende fabrieksplebsogen, een zeer intelligente dame die heel goed wist waar ze heen wilde en wat ze richting de samenleving in het geheel als ideaal had.
     Veel daarvan kon ik delen wat betreft visie, niet alles.

     Inderdaad ben ik ook van mening dat niet alles met dialoog op te lossen is, en dat komt voornamelijk doordat dit ook daadwerkelijke realiteit is. De actiegerichtheid van de RAF was dan ook niet zinloos, maar heeft wel degelijk wat opgeleverd in de Duitse samenleving. Al is doden van mensen wat mij persoonlijk betreft niet iets wat gebeuren moet of als methode gebruikt moet worden, mensen zijn maar mensen. Ik ben tegen dat soort zaken.
     Onze vorige regering was daar niet tegen, die stuurde gewapende mensen naar anderen die ook weer gewapend zijn.

     Maar als ik kijk naar de “dialoog”, door Wim Kok “opgestart”, over de mateloze graaizucht van degenen die een groot deel van de oorzaak zijn (zoals mij dat uitgelegd wordt) van de huidige crisis, en zie dat die “dialoog” nu dus al 20(!) jaar duurt (oftewel een generatie) zonder iets concreets opgeleverd te hebben, dan kan ik zelfs met de grootste welwillendheid niet meer met droge ogen zeggen dat die dialoog nog dialoog genoemd kan en mag worden.
     Dan heet het gewoon aan het lachende kapitalistenlijntje houden van de gewone man, die dan min of meer tot een economische exploitatie-eenheid gedeformeerd is en daarbij steeds meer van z’n menselijkheid kwijtraakt.

     Bedoel je dat soms?

     Like

 3. Ik moest ook denken aan http://enkhuizen.sp.nl/weblog/2010/02/25/bezuinigingen-3/ waar al heel veel richting vanuit SP-vlak wordt aangegeven. Ieder in zijn eigenheid. Ik had zelfs kort een gedetailleerder voorstel staan maar heb die weer weggehaald omdat in verkiezingstijd lieden er mee aan de haal gingen: stel je constructief en kwetsbaar op en in de politiek wordt het misbruikt. Let ook op de reactie van Hans Langbroek onderaan.

  Like

 4. Voor het gemak wordt door Hans vergeten dat alle fractievoorzitters (minus vd Pluijm) vorig jaar al uitgebreid hebben gesproken met wethouder/gemeentesecretaris en de ambtenaren over de 100 mogelijke voorstellen om te bezuinigen. Daarna werd het stil als het om concrete actie gaat.

  Het college had natuurlijk allang met een paar voorstellen kunnen komen aan de hand van de 3 scenario’s, de overlap van suggesties mbt die 100 voorstellen, de prioriteiten die in 2 akkoorden staan vermeld etc.
  Nu verschuilt het college zich nog steeds achter het feit dat nog steeds niet duidelijk is hoeveel er bezuinigd moet worden en dat er eerst een procesplan moet worden opgesteld.Ik noem dat ‘dragging their feet’. Andere gemeenten hebben ook nog geen idee hoe en wat maar hebben hun zaakjes met of zonder pittige discussie tussen college’s en raden inmiddels al geregeld of zijn al goed op de rails gezet.
  Er wordt blijkbaar ook weer voor het gemak vergeten dat we op ‘eigen houtje’ tegen een gat van een miljoen aan zitten te kijken, maar een kniesoor die daar op let. Komt tijd, komt raad lijkt het credo te zijn.

  Apart trouwens dat Lijst Quasten van Hans blijkbaar niet geschikt wordt bevonden om mee te mogen spelen in het monopolyspel omdat daar geen financiële kennis aanwezig zou zijn.Dat is wel een hele aparte invulling geven aan de term democratie.

  Een bezuinigingsoperatie gaat nmm trouwens om veel meer dan alleen de cijfers en de komma’s. Het gaat ook om politieke keuzes, prioriteiten, (on)aanvaardbaarheden, verantwoording en inzicht hebben in de consequenties voor de stad en de inwoners op korte en lange((re) termijn.

  Er ligt dus al een behoorlijke basis waarmee het college allang aan het werk had kunnen gaan. Hoe staat het ideetje van Hans om een select groepje raadsleden die dan maar de kastanjes uit het vuur moeten halen voor het college, trouwens in verhouding met de roep van onder andere NE dat vooral de burgers maar nauw betrokken moeten worden bij de hele bezuinigingsoperatie? Die passen niet in een achterkamer van welke wethouder dan ook.

  Het lijkt er sterk op dat hier maar een beetje naar eigen inzicht de grenzen van verantwoordelijken van raad en college worden ingekleurt en opgerekt door Hans zoals het uitkomt met het uitgangspunt dat partijen dan maar hun voorkeuren/kleur/ prioriteiten/programma’s en beginselen aan de kant moeten gooien om via een achterkamerprocedure tot een (door wie eigenlijk?) gewenst resultaat te komen.
  Dat vind ik een raar en zorgelijk uitgangspunt,maar wie ben ik?

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: