Vergelijking

Dat de Raad het krediet voor de N23 zou goedkeuren lag voor de hand. Dat de weg een verbetering van de huidige situatie is kan niet worden betwist, alleen kun je nog vragen stellen over de hoogte van de bijdrage.

Vandaag stond in de Enkhuizer krant, dat Obdam van de Provincie een extra kruispunt mag aanleggen ter ontsluiting van een industrieterrein van 40 hectare en een woonwijk voor 450 huizen. Dit was onderdeel van de deal over de N23.

Het regionale overeenkomst bevatte ook een aanbeveling over de financiering van de bijdrage voor de N23. Een opslag van € 10,- op de toekomstig te verkopen grond. Dit (zo heette het) om concurrentievervalsing te voorkomen.

Om dat te realiseren moest Enkhuizen al haar toekomstig verkoopbaar grondgebied inzetten. Voor Obdam ligt dat wat eenvoudiger. Alleen al het te ontwikkelen industrieterrein zou op die manier 4 miljoen opleveren, terwijl haar bijdrage aan de realisatie van de N23 beperkt blijft tot iets meer dan 1 miljoen.

Obdam, met nauwelijks minder inwoners dan Enkhuizen, meer dan genoeg grondgebied, gemiddelde WOZ waarde van € 261.000,- draagt 1 miljoen bij aan de realisatie van de N23. Terwijl Enkhuizen, vrijwel geen verkoopbaar grondgebied, gemiddelde WOZ waarde  € 188.000,- (voor een traject dat op haar grondgebied nauwelijks wordt verbeterd) 5 miljoen neertelt.

Het lijkt er op, dat Enkhuizen (in haar voortdurende pogingen om toch vooral voor vol te worden aangezien) weer eens een deal heeft gesloten die haar nauwelijks iets oplevert, maar ontzettend veel kost.

Dooddoeners als de “Cost gaet voor de baet uit” doen daar verder niets aan af. Vergelijk beide gemeenten, Koggenland en Enkhuizen ook eens op Wikepedia en zie hoe de cijfers vrijwel allemaal in het nadeel van Enkhuizen uitvallen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Vergelijking”

 1. Hier is in 2007 ook uitgebreid over gesproken. De berekening was best redelijk:

  Om te komen tot een verdeelsleutel zijn vervolgens de volgende maatstaven gehanteerd:
  1. De huidige bewoners (1-8-2007: 374.872 inwoners);
  2. De nieuwe bewoners (woonvisie: 19.950 woningen periode 1-1-2008 / 31-12-2014);
  3. De nieuwe ondernemers (bedrijfsterreinvisies: nieuw uit te geven 518,38 ha);
  4. De bestaande ondernemers (WOZ-waarde niet-woningen: € 7.204.500.000);
  5. Profijt gebruik N23 uitgedrukt in aantal voertuigkilometers.

  Bovenstaande 5 maatstaven zijn gelijkelijk voor elk 1/5e meegenomen. De resultaten werden vervolgens naar redelijkheid bijgesteld door het zwaarder laten meewegen
  van de meer decentrale ligging ten opzichte van het tracé, respectievelijk het feitelijke gebruik door de eigen inwoners. Voor de gemeente Enkhuizen is de bijdrage berekend op € 4.769.906,–, prijspeil 1-1-2008, behoudens GWW Totaal indexering.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: