Linzen en mussen

Aan het einde van de commissie BOFS vergadering (gisteravond) ontstond er zowaar een echte discussie. Op de agenda stond behandeling van het college uitvoeringsprogramma.

Een grotendeels door de ambtelijke staf geschreven werkstukje over zaken waaraan men zich de komende vier jaar geen buil aan denkt te kunnen vallen.

Niks mis mee natuurlijk. Gewoonlijk gebruiken partijen zo’n stuk om zich te profileren door er wat tegen aan te plassen en gaat men vervolgens over tot de orde van de dag.

Maar deze keer had een college een list verzonnen waarmee ze de “gedoogpartijen” CDU/SGP  en GL gedurende de gehele raadsperiode wat fermer aan zich zou kunnen binden.

De Raad zou dit keer een besluit moeten nemen waarbij het college uitvoeringsprogramma de basis en het vertrekpunt zou zijn voor de komende vier jaar.

De bedoeling is duidelijk. Zou het besluit er eenmaal liggen (dank zij de voorstemmen van CDU/SGP en GL) dan zou het voor die partijen een stuk moeilijker worden om tijdens de uitvoeringsfase nog nee te zeggen.

UIteraard herhaalde Boland hierbij zijn gebruikelijke mantra, “als de Raad nu ja zegt, heeft zij in de uitvoeringsfase altijd het volste recht om nee te zeggen”. Formeel juist, maar gewoonlijk hanteert men dan een ander mantra. “Wie A gezegd heeft, moet ook B zeggen, wil men als Raad tenminste geloofwaardig blijven”.

Politiek is nu eenmaal de kunst om een vinger te pakken te krijgen, waarna (na verloop van tijd) de rest vanzelf volgt.

Tijdens de vergadering klonk er nog enige aarzeling door bij CU/SGP en GL, maar Boland heeft vast nog wel een bord linzen (voor de CU/SGP) en wat dooie mussen (voor GL) achter de hand die kunnen worden opgenomen in het college uitvoeringsprogramma.

Mijn inschatting is dan ook, dat hij de uitkomst van de uiteindelijke stemming met vertrouwen tegemoet kan zien.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s